Optimus Explorer

» Ladda upp produktbild

Flerbränslekök


Tillverkare: Optimus
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Kommentar: Istämmer i allt väsentligt med synpunkter/åsikter i föregående recensioner. Jag har varit mycket nöjd med mitt Explorer under de år jag har haft det. Jag har f.ö. endast använt det med fotogen och har inte sett någon anledning att ändra det annat än för nyfikenhets skull.

Jag har mitt Explorer monterat i Trangia (både mod 27 och 25) och är mycket nöjd med det. Enda problemet med den kombinationen är väl att ett Trangia inte sväljer större kastruller än 1,75 liter. Men eftersom jag oftast använder köket solo och som mest har använt det till 3-4 personer samtidigt så har jag klarat mig med Trangia-kastrullerna.

Ett minus dock, och det är att den blå plastslangen som ansluter till pumpen inne i bränsleflaskan vid ett antal tillfällen har lossnat från pumpen och blivit liggande inne i flaskan. Plastslangen är endast intryckt i ett hål i pumpen vilket alltså inte är tillräckligt för att hålla den på plats. Detta är förvisso inget stort bekymmer, köket fungerar ändå och det är lätt att "laga". Men det är lite retligt, dels eftersom funktionen med "automatisk" avstängning och tömning av bränsleledningen (med flaksan vänd i läge OFF) försvinner om den blå plastslangen lossnar, och dels eftersom man inte får ut den lossade slangen ur bränsleflaskan med mindre än att man tömmer ut all fotogen.

Annars dock ett mycket bra kök.

Plus: Lätt, tyst och bra bränslesystem.

Minus:Sparlåga begränsad i kyla. Kan misstända vid högt tryck.

Kommentar: Jag har använt mitt Explorer tillsammans med Optimus stormköksmodeller ("jägarköket" m fl). Denna kombination fungerar i princip som ett lättvikts Kap-Arktic. För den som undrar är Kap-brännaren en liknande konstruktion som Explorer fast anpassad för användning enbart i Trangiaköket.

Explorerbrännaren är en s k hattbrännare och därför mycket tyst även på full effekt. Lågan går lätt att reglera ner till småkok (se dock nedan).

Brännaren är liten och nätt i jämförelse med den andra renodlade hattbrännaren på marknaden, Kap-Arktic. Den lilla storleken har dock ett pris: Explorerns förgasare kan kylas av om man kör sparlåga en längre stund i kyla vilket medför en oren förbränning med allt mer gulnande flamma. Med fotogen som bränsle kan köket också misstända om trycket i flaskan är för högt vid antändning.

Snabbkopplingen kan läcka lite bränsle vid hopkoppling i kyla. Det löses dock på ett enkelt sätt: bränsleledningen och flaskan kopplas ihop med flaskan i OFF-läge och vrids runt till ON-läge när systemet är ihopkopplat.

Kommentar: Jag har haft ett Optimus Explorer-kök sedan våren 1999 och har använt det både vinter (som kallast -24 grader) och sommar. I det stora hela är jag ganska nöjd med det.

Optimus Explorer är kraftfullt och förhållandevis flexibelt, det går att använda både som fristående och inmonterat i en Trangia och klarar av ett flertal bränsletyper. Kombinationen Explorer/Trangia är ett mycket bra vinterkök, men om man enbart vill använda sitt kök i en Trangia torde nog KAP Arctic vara det bästa alternativet. Jag har aldrig tvekat att använda köket i en tältabsid trots att jag främst kör med bensin. Lågan går att mycket bra att reglera, så man kan verkligen laga mat på det och inte enbart bränna vid påssoppa.

Det enda som någon gång krånglat har varit bränsleslangens koppling till pumpen vintertid, då det sannolikt kommit in vatten som sedan frusit i kopplingen, varefter det har krävts milt våld för att koppla fast slangen till pumpen.


+ Hög effekt
+ Mycket tyst
+ Flexibelt m.a.p bränsle. I tillägg till bensin, fotogen och liknande bränslen fungerar också rödsprit och dylikt.
+ Lätt att montera i Trangia
+ Lågan går mycket bra att reglera

- Några lösa delar som man inte ska tappa bort
- Något vingligt när det används fristående
- Snabbkopplingen mellan bränsleslangen och pumpen kräver ett visst handhavande.


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...