Nordisk Halland 2 LW

Nordisk Halland 2 LW

Rymligt 2-manna lättviktstält med absid och vindtestat i 25 m/s.

Tunnelkonstruktion.


Tillverkare: Nordisk
Tillverkarens produktsida
 
Betyg: 4.754.754.754.754.75
(betyg 4.75 baserat på 4 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 3 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Lätt at resa, tilräckligt med plats i apsis för 2 rygsäcker, skor og kök.

Minus:Stångkanalerna kräver tålemod. (gelinde isättning)

Kommentar: Moderne materialer (10 d silnylon, YKK blixtlåsar, DAC stänger), bra design.
Klassiskt tunneltält.

Liknande produkter: Har haft Nallo, prövd Bergans och Helsport.

Pris: 4200

Plus: typiska för tunneltält, mycket lätt och vindtåligt

Minus:typiskt för tunneltält obekvämt att komma in/ut Lättviktsdesignen gör att man inte kan räkna med samma slittålighet som ett tyngre tält.

Kommentar: Med tanke på vikten och vindtåligheten kan man bara säga att det är ett mycket bra tält för sommar och hösten. Det är väldigt lätt (tält med stänger utan pinnar 1350g).
För mig och frugan är det gott om plats. Via våra enmanstält har jag dock kommit att uppskatta när man kan gå in/ut på sidan av tältet och vi har därför gått över till Helsport Reinsfjell (testade Ringstedt som vi inte gillade). Detta är som jag ser det enda nackdelen med detta tält.

Liknande produkter: Hilleberg

Kundservice: ingen erfarenhet

Plus: Ett genomtänkt och välsytt tält. Rymligt för att bara väga 1500 gram.

Minus:Kan vara lite besvärligt att sätta upp i dåligt väder. Klen dragkedja i yttertältet.

Kommentar: Efter att på äldre dar blivit solovandrare kände jag efter några år att jag behövde ett lättare tält. Valet föll på Halland 2 LW som jag nu har använt som solotält i fem års tid under drygt veckolånga fjällvandringar.

Det är inget stort tvåmanstält men för en enda användare är det naturligtvis mycket gott om plats både i innertält och absid. Vid dåligt väder kan man utan problem ta av sig blöta kläder i absiden samt laga mat där. Jag kan inte säga att jag har testat gränserna för vad tältet tål men jag känner mig trygg med tältet i dåligt väder. Jag har varit inregnad i ett dygn utan att tältet läckte och tältet har klarat en hel natt med kraftiga vindbyar trots att det inte var så lämpligt placerat. Jag har inte upplevt några speciella problem med kondens. Det finns en stor, högt placerad, ventil i fotänden av innertältet. Dörren till absiden är dubbel så där kan man välja hur mycket ventilation man vill ha. Golvet är inte halt. Det är i mitt tycke fantastiskt hur mycket tält man får för enbart 1500 gram!

För att komma ner i 1500 gram är så klart vävar och stänger tunnare än på riktiga 4-säsongstält med de nackdelar det kan ha. Tillverkaren har sparat in på detaljer som väger. Stångkanalen är inte sydd. Reglering av ventilationen genom yttertältets ventiler sker genom att variera hur brant man fäster de högt placerade tältlinorna på gavlarna i marken.

Det första som slår en gammal HB-användare är att det ofta är bökigt att skjuta igenom stängerna. Stångkanalen är en inre kanal som är öppen i båda ändar. Dock är det inte en sydd kanal och stången ska passera ett antal sömmar. Vid den sista tvärsömmen finns en ficka som stången gärna fastnar i istället för att fortsätta i kanalen. I början greps jag av lätt panik några gånger. Nu har jag lärt mig att när stången fastnar i fickan så är det bästa, efter att ha skjutit tillbaka stången ur fickan, att trä duken över stången på den sidan. Då hamnar stången rätt och man kan gå tillbaka till första sidan och skjuta igenom stången helt. I fint väder är detta inget som stör. Vid dåligt väder är det lite besvärligare. Tältduken fladdrar om det blåser och kanalen klibbar ihop lite om tältet är blött. Men det är ju i dåligt väder man vill att det ska gå fort och enkelt att sätta upp tältet!

Dragkedjan i yttertältet är ganska klen. Tillverkaren varnar för att man inte ska spänna tältet för hårt. Jag har flera gånger fått slacka absiden för att kunna dra dragkedjan upp och ner. På årets vandring gick dragkedjan sönder när jag skulle stänga dragkedjan inifrån absiden efter att tidigare under kvällen öppnat och stängt dragkedjan utifrån ett antal gånger utan några som helst problem. Jag vet inte om det var ett handhavandefel som fick dragkedjan att gå sönder men lärdomen är i alla fall att man måste vara väldigt försiktig med den. Den lilla magnet som sitter längst ner och ska förhindra att dragkedjan går upp när det blåser är väldigt svag och är ingen hjälp om dragkedjan skulle vara trasig. Tältet är nu inlämnat för reparation och ska få en lite kraftigare dragkedja.

Liknande produkter: Helsport Lofoten Superlight 2 (nuvarande namn), Hilleberg Anjan 2

Pris: 5600

Plus: Låg vikt (1,5 kg), vindtåligt, fästen för torklina, yttertält kan resas separat, inner- och yttertält kan lämnas ihopsatta vid ned- och uppsättning, myggnät, prisvärt.

Minus:Att det inte finns något linfäste i fören (framdelen) av tältet, i mitten mellan linan som sitter i ventilen och marken av tyget på yttertältet för att hindra att tältduken fladdrar i ansikten vid matlagning i absiden under hård vind.

Kommentar: Observera att det finns två snarlika tält från Nordisk: Halland 2 LW som är gjort i silnylon samt Halland 2 PU som är gjort i polyuretanmaterial och som väger nästan dubbelt så mycket.

Har under den gångna sommaren fått möjlighet att testa Nordisk Halland 2 LW både under sommar i Skåne och tidig höst i norska och svenska fjällen.

Tältet testades dels under helgvandringar längs med Skåneleden, men det riktiga testet kom under en 8 dagars vandring i norska och svenska fjällen. Vädret växlade mellan både solsken, regn, stark vind och klar himmel med minusgrader.

Hela vägen från uppackning till uppsättning av tältet så var kvalitetskänslan genomgående, både i materialet och detaljerna.

Tältet är i det stora hela lätt att både sätta upp och plocka ner även om tältstängerna tidvis är lite jobbiga att föra in och ut ur sina kanaler. Packpåsen är väl tilltagen vilket gör att om man har bråttom så går det att packa ner allting väldigt snabbt även om packvolymen då blir större. Packpåsen har även kompressionsremmar. En separat påse för tältstänger och tältpinnar medföljer. Det går både att packa denna mindre påse separat, t.ex. i ryggsäckens sidofickor, eller att rulla ihop den med tältet och ha allt i samma påse. Med tältstängerna utanpå ryggsäcken så går det verkligen att göra tältets packvolym imponerande liten.

En annan detalj som uppskattades var fästena för torklina i innertältet. Otroligt skönt att kunna hänga upp strumporna från dagens vandring i en tunn persiennlina i taket av innertältet. (Persiennlinor sväller inte av fukt).

Tältet klarade även av stark vind. Tillverkaren uppger att de har vindtestat tältet till 25 m/s. Så starka vindar har jag ej haft möjlighet att testa det i ännu, men uppskattningsvis så blåste det 15 m/s en kväll vilket tältet klarade galant med alla stormlinor spända. Dock så var det vid så stark (den vindstyrkan) vind något svårare att laga mat i absiden då duken i framdelen av tältet fladdrade ganska mycket trots att den var hårt spänd. Detta hade troligen kunnat åtgärdas om ett extra linfäste hade placerats mellan ventilen och marken på framsidan av tältet som dels hade bidragit med ytterligare lite stabilitet, men framförallt hindrat duken från att fladdra lika mycket vid hård vind.

Med två personer sovandes och vid tältande invid sjö samt vid en mycket kall natt där termometern visade -4 grader så uppstod stora mängder kondens på innertältet, detta tror jag dock ej att man ska klandra tältet för utan detta är ett symtom som uppstår i alla småtält under vissa förhållande och enda sättet att helt slippa kondens torde vara att antingen släpa på ett mycket större tält, eller sova under tarp.


I det stora hela känns detta som ett mycket kvalitativt tält, med genomtänkta detaljer och hög kvalitetskänsla. Dessutom mycket prisvärt om man jämför med liknande tält från andra tillverkare.

Liknande produkter: Helsport Fjellheimen Superlight 2


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.