Vaude Power Lizard SUL 1-2

» Ladda upp produktbild

Beskrivning hos Outnorth:

Vaude Power Lizard SUL 1-2 P är ett galet lätt tunneltält. Vågen stannar på strax under 1,1 kilo. Det går att klämma in två personer, man ska dock vara medveten om att det blir ganska trångt. Tältet går snabbt att sätta upp och står emot vind riktigt bra. Bra ventilation via öppningar på yttertältet och meshpaneler i innertältet. Liten absid som rymmer ryggsäck eller annan packning man inte vill släpa med sig in i tältet.

Egenskaper för Vaude Power Lizard SUL 1-2P:

antal sovplatser: 1-2
vikt: 1098 g
packmått: 35 x 14 cm
antal bågar: 1
mått innertält: 115/90 x 230 x 95 cm
material yttertält: 100% Polyamide Ripstop, silikonbelagd bägge sidor 3000mm
material golv: 100% Polyamide Ripstop PU-laminerad 10000mm
material innertält: 100% Polyester


Tillverkare: Vaude
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: -Det invändiga utrymmet i förhållande till tältets vikt -Innertältets golv går att koppla loss, mitt på långsidan vid absiden, från remmen som sträcker det mot yttertältet -- på så vis kan man minska bredden i innertältet till förmån för större yta i absiden. En enkel men fiffig detalj som jag tycker om att använda mig av tillfälligt, vid matlagning i absiden vid dåligt väder. -Imponerande vindstabilt -Det, för viktklassen, kraftiga golvet med 10000 mm vattenpelare. -Priset

Minus:-Tältlinorna, både på lång- och kortsidorna är onödigt korta och de på långsidorna saknar linsträckare. Jag har bytt ut samtliga till längre och kompletterat med linsträckare på långsidorna (linsträckarna på kortsidorna tycker jag är helt ok, så de fick fortsatt förtroende). -Med tältet väluppsatt och -sträckt, kvarstår lite oroväckande mycket spänning över blixtlåset i yttertältet. Det känns definitivt som en svag punkt och något jag kommer ha under uppsikt. Huruvida det är min känsla eller faktiskt kommer gå sönder där "i förtid" kan jag inte uttala mig om ännu.

Kommentar: Bakgrund:
Recensionen baseras på 10 nätters användande i skandinavisk fjällmiljö under månaderna augusti-oktober. Väderförhållandena har varierat mellan finväder för årstiden, till att innefatta ihållande regn/någon snöby, samt medelvindstyrkor på 18-19 m/s (22-23 m/s i byarna) enligt mätning på intilliggande fjällstation.

Jag var ute efter ett solotält för både löp- och vandringsturer i främst skandinavisk fjällmiljö under vår-höst. Prioriterade faktorer på min kravspec var:
-Vindsäkert nog för att tryggt användas på kalfjället
-Låg vikt, men med utrymme nog att njutbart kunna spendera någon dag eller två inblåst/inregnad -- vilket för mig översätts till sitthöjd i innertältet och matlagningsmöjlighet i absiden.
Därtill hade jag önskemål (nice-to-have) om att tältet skulle funka att sova två i under flerdagars fjällopp (BAMM och likn.).

Har nu upplevt tillräckligt mycket väder för att våga mig på en recension, men har inte underlag nog att uttala mig kring tältets långvariga kvalitet/slitstyrka.

Hanterbarhet:
Tältet är lätt/snabbt att sätta upp/ta ner på egen hand, även för kortare personer (jag är 164 cm) i hård vind. Isättning och uttagande av stängerna i kortändarna innebär dock ett extra moment jämfört med t ex konkurrenterna Helsport Ringstind SL 1-2 och Nordisk Telemark LW/ULW 1 & 2. Jag har inte upplevt detta som ett problem, inte ens då jag reste tältet i hård vind. Det är ett pris jag gärna betalar för den extra höjden i kortändarna, men något att vara medveten om.

Vindstabilitet:
Jag är svårt imponerad över hur detta lilla lätta tält tål vind. Jag genomförde en testhelg i närheten av Helags fjällstation när prognosen visade på hårda vindar. Fick kämpa för att hålla mig på benen under löpningen, som blev till vinglig vandring, sista biten fram. Ändå inga svårigheter att resa tältet, och väl inne kände jag mig hur trygg som helst. Sov gott trots medelvind på 18-19 m/s och 22-23 m/s i byarna. Det var mycket festligt att gå ut för toabesök, vara nära att blåsa omkull och samtidigt se tältet i det närmaste opåverkat. Jag hade, innan inköp, läst både plus och minus om Vaudes Powerframe. Numera är jag helt övertygad om konstruktionens förträfflighet. Visst, jag hade satt upp det omsorgsfullt, men ändå – min reservplan att omgruppera till nödrummet var aldrig i närheten av att realiseras. Yttertältet låg aldrig emot innertältet, tältstängerna rörde sig inte det minsta och det var uppenbart långt kvar till tältets gränser m a p vindstabilitet.

Yttertält:
Tältet stagas upp med en lång tältstång mellan långsidornas mittpunkter. Stången löper inte, ”som vanligt” genom en stångkanal, utan fästs i yttertältet med 7 clip-spännen (samt träs genom öljett-hål i ändarna). Konstruktionen blir mycket vindstabil, men en möjlig svag punkt kan vara belastningen på dessa clip-spännen och dess infästning i tältväven. Utöver mittstången stagas tältet upp av en kort stång mitt på vardera kortsida, som träs in i en hylsa i överkant och, likt mittenstången, genom ett öljettförsett hål vid marken. Tältet fästs i marken i de fyra hörnen, samt spänns upp i vardera kortsida samt mitt på vardera långsida.Tältlinorna, både på lång- och kortsidorna är onödigt korta och de på långsidorna saknar linsträckare. Jag har bytt ut samtliga till längre linor och kompletterat med linsträckare på långsidorna (linsträckarna på kortsidorna tycker jag är helt ok (har även visat sig vara mycket bra reflexer), så de fick fortsatt förtroende). Med tältet väluppsatt och -sträckt, kvarstår lite oroväckande mycket spänning över blixtlåset i yttertältet. Det känns definitivt som en svag punkt och något jag kommer ha under uppsikt. Huruvida det är min känsla eller faktiskt kommer gå sönder där "i förtid" får tiden utvisa. Dörren har tvåvägsblixtlås som är täckt av en flärp yttertältsduk som hålls på plats med kardborre. Jag har inte sett någon regndroppe ta sig igenom detta. Det fria tygsjoket fästs på en punkt i sin nederkant i en resårögla på innertältet. Det krävs lite erfarenhet för att få känslan var denna sitter och kunna fästa upp yttertältet utan att böja sig och kika inunder duken. Annars en mycket smidig och snabb upphängning, som har visat hålla över förväntan även i blåst. Dock, vill man ha tältduken preussiskt upprullad gillar man kanske inte den här lösningen.

Absid:
Innertältet är smalare i fotänden än huvudänden, vilket ger lite extra yta i absidens fria del då det även i änden är ett par decimeter mellan inner- och yttertält. Jag har kommit att föredra att ha min packning, med undantag för kök/kokkärl och skor, inne i tältet. Det finns emellertid ledigt plats för en Exos 58 motsv samt kängor i absiden med utrymme kvar för matlagning. Innertältets golv går att koppla loss, mitt på långsidan mot absiden, från remmen som sträcker det mot yttertältet -- på så vis kan man minska bredden i innertältet till förmån för större yta i absiden. En enkel men fiffig detalj som jag tycker om att använda mig av tillfälligt, i huvudsak vid matlagning i absiden.

Innertält:
Höjden i kortändarna i kombination med generösa längden, bredden och takhöjden gör detta till ett nästan overkligt rymligt tält för sin vikt och packvolym. För en person är det fantastiskt gott om utrymme. För två personer (164 cm/56 kg samt 191 cm/87 kg) har vi kommit fram till att det funkar bra för turer då tältet i princip bara används för att sova i (BAMM, Fjällräven Classic motsv), men inte är något vi skulle välja för njutarlöpningar/-vandringar då man också vill ”bo” en del i tältet. Jag använder ett liggunderlag på 1,83 m, och det finns då gott om plats, på längden och med höjdmarginal till innertaket, att förvara ryggsäck med packning i fotänden (ok, kanske inte 100-litersvarianter, men Exos 58 med marginal...) oavsett åt vilket håll jag väljer att ligga. Innertältet är mycket ljust, åt det gula hållet, och ger en ljus miljö invändigt. Vad man tycker om det är förstås individuellt. För mig var det en nackdel på pappret innan inköp, men något som jag snabbt vande mig vid och nu t o m kommit att uppskatta – så kan det gå. :) Innertältets dörr har tvåvägsblixtlås och generöst stor öppning. Dörren rullas upp och fästs i en resårögla som smiter åt hårt nog för att hålla tyget ordentligt på plats.
Golvet har enligt Vaude 10000 mm vattenpelare. Det känns och upplevs också betydligt kraftigare och robustare än övriga tält i samma klass jag tittade på. Återigen är det för tidigt att uttala mig om kvalitet och slitstyrka över tid, men en tungt vägande faktor till att valet föll på detta tält var att jag känner mig trygg med att skippa extra skydd (presenning/bubbelplast/liggunderlag/motsv) mot marken, något jag direkt kände att jag hade velat ha till de övriga tälten. För mig, med den utrustning jag använder i övrigt, skulle ett sådant skydd bli en direkt ökning av packvikten med c:a 90-100 g, och därmed äta upp mycket av viktskillnaden som på pappret var till de övriga kandidaternas fördel.

Ventilation:
Båda kortsidorna har myggnätsförsedda ventilationsöppningar i både ytter- och innertält. Dessa är inte möjliga att reglera, utan är ständigt i öppet läge. Yttertältets öppningar är väl skyddade, och jag har ännu inte märkt någon tendens till att det skulle skänka in vid regn i blåsväder. Nätterna med 18-19 m/s fläktade det kanske lite väl mycket inne i tältet, och jag hade säkert stängt igen ventilatonsöppningen på vindsidan om möjligheten hade funnits, annars har jag inte saknat möjligheten. Innertältets dörr har myggnät (istället för innertältväv) i övre delen. Vid första anblick är en uppenbar nackdel avsaknaden av en motsvarande högt placerad ventilationsöppning i yttertältet. Tack vare tvåvägsblixtlås på yttertältets öppning är det dock lätt gjort att skapa en ventilationslucka genom att öppna ett fönster upptill, något jag frekvent använt mig av både nattetid och vid matlagning i absiden. Jag har inte upplevt några problem med kondens, men har så gott som alltid sovit med yttertältet delvis öppet, och oftast även en öppen lucka i innertältet. Vågar därför inte uttala mig om hur det skulle funka att sova med igendragna öppningar under vindstilla nätter.

Övrigt:
Vaude uppger en vikt på 1050 g. På min hushållsvåg vägde mitt tält i originalutförande 1082 g. Packpåsen är onödigt generöst tilltagen, denna har jag bytt ut till en mindre. Tältpinnarna (8st) väger 6 g styck, och är rejäla/robusta nog att slås ned med en sten. Jag har bytt två av dem (de jag normalt använder på kortsidorna) till en lite rejälare variant för säkerhets skull och ökad valmöjlighet. Dessutom har jag, som tidigare nämnts, bytt ut tältlinorna och kompletterat med linsträckare på långsidorna. I modifierat utförande väger mitt tält in på 1073 g, och packas till en 33 cm lång (längden av stångsegmenten) och c:a 10 cm vid cylinder.

Faktorerna bakom att det här tältet slutade som segrare i min långa tältinköpsprocess var golvet, det invändiga utrymmet och den utformning som gör det egalt vilket kortsida jag vänder mot vinden och på vilket håll jag sover i tältet. (Ihop med några icke mätbara känslointryck.) Nordisk Telemark verkade intressant på pappret, men alltför lite information från fälttester, i teorin oroväckande svag ventilationslösning i kombination med att det inte fanns tillgängligt att titta på i verkligheten gjorde att det gick bort pga för mycket grisen-i-säcken-köp för min smak. Terra Nova Laser Competition föll på sin fullösning med lös stånghuva för att göra det vattentätt, att jag inte övertygats om ventilationslösningen och att dörren i innertältet inte kan öppnas nertill – någon jag under myggsäsongen använder mig mycket av. 2-personersversionen var i jämförelse med övriga kandidater för tung, 1-personers versionen betydligt mindre invändigt än de kvarstående kandidaterna Helsport Ringstind SL 1-2 samt Vaude Power Lizard SUL 1-2, och när behovet av att byta ut hårnålarna till tältpinnar samt komplettera med skyddsgolv räknades in, blev det heller inte längre viktmässigt fördelaktigt.
Helsport Ringstind SL 1-2 var länge med som toppkandidat. Ventilationslösningen på detta verkar bäst i klassen. Jag hade önskat lite höjd i båda kortsidorna, inte bara den ena, men hade kunnat leva med dess utformning. Känslan av kvalitet var snäppet vassare än hos Power Lizarden. Jag upplevde dock golvet skrämmande tunt och imponerades inte av blott 3000 mm vattenpelare, dessutom var det extremt halt, såpass att jag hade velat göra något åt det. Jag förbannade Helsport lite för att dom till 2014 tagit bort tvåvägsblixtlåset i yttertältets dörröppning, samt sammanlänkat de två stagpunkterna på tältets långsidor till endast en fästpunkt i marken. Vikten på nätta 940 gram ihop med fullt tillräckligt inre volym och bra ventilation gjorde tältet attraktivt för mig, men när jag tog med i beräkningen de extra tältpinnarna (extra tältlina försumbart) som behövdes för att återställa de två stagpunkterna på respektive långsida, samt det skydd för det tunna golvet jag direkt kände att jag ville ha, åts viktskillnaden upp och vågen tippade över till Power Lizardens fördel.

Så långt är jag över förväntan nöjd med tältet. Det finns några potentiella svaga punkter som kan komma att bli ett problem m a p hållbarhet. Därav är det för tidigt att sätta högsta betyg.

Liknande produkter: Helsport Ringstind SL 1-2, Terra Nova Laser Competition 1& 2, Nordisk Telemark LW/ULW 1 & 2.

Pris: 3100


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.