SMB Överlevnadskniv

SMB hos okänd Kines

"Överlevnadskniv" enligt annonseringen


Tillverkare: SMB Överlevnadskniv tillverkad hos okänd Kines
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Det blir svårt

Minus:Se ovan

Kommentar: SMBs Överlevnadskniv

Omskriven, utlovad och givetvis marknadsförd med Lars Fälts namn inblandad.
Kunde inte motstå frestelsen. Här några första intryck av mitt erhållna exemplar.

Förpackningen är väl inplastad, den som inte har en kniv tillgänglig ligger illa till. Lådan är sobert svart, imponerande 346 mm lång och den sammanlagda vikten på paketet är närmare halvkilot.

På Kinesiskt vis är lådan fiffigt vikt och när man öppnar det långa locket skymtar i en svart inredning ett svart knivskaft och en lång svart knivslida, det försöker se sobert ut.

Utrustad med skarpt ljus, måttstock, skjutmått och köksvåg är jag rustad.

Kniv med slida väger 371 g så den är ca 300 g tyngre än min normala slidkniv, men ack så mycket större. Skaftlängden är 120 mm, med t 21 mm, höjden bak ca 35 mm, genomgående utstickande tånge, tångens mått baktill är 6x22 mm, 6 mm genomgående hålnit både för fångsnöre och att hålla det nätmönstrade gummiskaftet på plats, greppets höjd framtill ca 28 mm, längst fram ett fingerskydd, ca 10 mm högt. Det senare har även funktionen att hålla kniven i slidan.

Den bifogade sedeln uppger att stålet är 7Cr17mov(~440C) vi får väl hoppas det.

Slidan med bältesrem väger 58 g. Knivskafthållarremmen går runt skaftet högt upp och är byggt för högerbärande av kniven. Bältesremmen är dubbelnitad i slidan och tillåter upp till 70mm remmar.
Dräneringshål i botten vilka kan behövas då dagöppning är rymlig. Spalt för benrem eller fästsnöre nertill på slidan. Upptill på slidans vänstra sida ett fjädrade knivfäste mot fingerskyddet, Kniv i slida klarar inte jägarnas ljudtest. Kniv och slida låter.

Kniven är svart, skaft och blad. Den är 305mm lång, 6mm tjock och väger själv 313g. Eggen är Bowieformad. Ryggsidan är slipad i två steg utan egg. Knivbladet har en 4 mm ricasso samt som så vanligt numera en halvcirkelformat oslipat urtag på eggsidan på ytterligare 4mm därefter kommer eggen, ty den borde väl kallas så, men på undertecknads var det slöa bladet oförmöget att fälla ett enda hårstrå. Grundslipningrn är svagt konkav, närmast eggen sitter en sekundärslipning som är ca 1mm hög genom svartoxideringen. På vänster sida av bladet finns en SMB logo.
Bladformen följer Bowiemönstert det är 30 mm högt vid ricasson och blir 35 mm högt där ryggslipningen upphör.

På bladryggen uppvisar kniven under oxideringen grova verktygsmärken. Finare dylika finns över hela bladet och dess delslipningar. På vänster sida uppvisar oxideringen ett runt märke i annan färg och reflexgrad, Obra.

Vid leverans är kniven icke bruksvass. Slida och kniv är inte skogstysta, det är i och för sig relativt enkelt avhjälpt, men allvarligare är ett onödig högt fingerskydd, ett fästspänne som sitter fel och tvingar till bärning på höger sida. Det var osmart. Verktygsmärkena tyder på högt produktionstempo samt medioker kvalitetskontroll.

Det är trist när man som jag tror SMB ansträngt sig för att få en gedigen egen överlevnadskniv att det inte blev bättre.

Med egg på kniven från början, ett bryne på slidan, tyst slida och en vändbar knivhållare samt inte minst ett mindre fingerskydd och ett blad slipat in till greppet hade det varit en rejäl överlevnadskniv. Det är alltid trist med halvfärdiga saker.

Kundservice: Har av SMB blivit erbjuden en retur.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.