Björn Thomasson Isfjord

Björn Thomasson Isfjord

Grönlandsinspirerad havskajak. Ritning för hemmabygge i stripteknik (trä och epoxy).


Tillverkare: Björn Thomasson Design
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Livlig, lättmanövrerad, lättrollad och uppmuntrar till att bli en bättre paddlare

Minus:Funkar dåligt utan skädda. Blir lätt fallgirig i sidvind och vågor.

Kommentar: Jag: man, 182 cm lång, 63 kg (smal och inte mycket muskler).

Grönlandsliknande kajak, utan att vara en renodlad tajt grönlandskajak. Fortfarande tillräckligt rymlig för att kallas havskajak.

Eftersom Isfjord är designad för hemmabygge, varierar byggkvalitet, sittkomfort, vikt, utseende, packluckornas och skottens konstruktion och täthet m.m. Om du bygger själv - kolla på forum eller Thomassons egen sida för tips och erfarenheter. Detsamma gäller om du letar efter en begagnad.

Men själva skrovet är ju detsamma, oavsett vem som bygger. Jag upplever Isfjorden som en lättmanövrerad och livlig kajak, med relativt liten volym, litet vindfång och trygga, förutsägbara rörelser.

Jag tror att Isfjord passar bäst för paddlare som tycker om lite mer teknisk paddling, vill ha en relativt tajt kajak att manövrera och leka med kajaken i vind och vågor, och som hellre svänger med kantning och sveptag än med roder.

Ovana paddlare kan möjligen uppleva Isfjord som lite "vickig" och otrygg - men det är i så fall bara första intrycket. I vågor och vind rör den sig kontrollerat och tryggt, men tillräckligt livligt för att paddlingen ska bli riktigt rolig. Det går lätt att själv kontrollera båtens rörelser, och även måttligt starka personer som jag kan komma dit de vill även om det blåser. Det är paddlarens kunskaper som sätter gränserna för var man kan paddla med Isfjorden. *Tillägg efter att ha paddlat Isfjord ytterligare ett år: I friskare vindar tenderar fören att blåsa ned från vinden istället för att lova upp, särskilt när kajaken är olastad. Fören ligger högt i vattnet, och där förstäven övergår i relativt platt botten tappar skrovet fäste mot sidvind och vågor. Det kan vara ganska svårt att hålla upp kajaken mot vinden, även om skäddan är uppe.

De flesta som sneglar på Isfjord är förmodligen nyfikna på grönlandsteknik och/eller att rolla. Att rolla går utmärkt, även med svårare rollar. Det låga akterdäcket och den lite mindre volymen underlättar. Men vid de svårare rollarna, skulle det underlätta med ett lägre fördäck än standardutförandet (åtminstone mina knän har inte så mycket att greppa eller spjärna mot under det rundade däcket). Även för mer klassisk grönländsk framåtpaddling skulle ett lägre däck vara att rekommendera, så att man kan få kraft genom att lyfta knäna mot däck. På denna punkt är Isfjord mer klassisk havskajak än grönlandskajak. Ett alternativ kan vara att sätta in en lös masik i skum. Den kan man ta bort för bättre benutrymme när man vill.

Med skädda fungerar Isfjord bra. Utan fungerar den tyvärr inte alls. Min skädda gick sönder och jag körde ett tag utan - vilket var väldigt frustrerande. Efter ett par paddeltag får man liksom "sladd" åt ena eller andra hållet. Oavsett om det är vind eller stiltje, oavsett om man håller emot genom styr- eller sveptag etc.

Att svänga är lätt, särskilt om man kantar upp ordentligt. Om man inte kantar är det lite trögare, men aldrig särskilt svårt. Dock finns det kajaker som jag tycker lyckas vara både mer kursstabila och mer lättsvängda utan kantning - t.ex. Black Pearl.

Packutrymmet är helt okej - inte gigantiskt men tillräckligt för en någorlunda genomtänkt långturspackning. Man behöver inte vara superminimalist. (Ännu mer plats får man om man skippar fikaskott, sätter akterskottet som ryggstöd och har framskottet som fotstöd.)

Sammanfattningsvis en finfin kajak som är kul att paddla både på långtur och dagsturer, och som man kan utvecklas i som paddlare.

Liknande produkter: Seabird Qanik, Valley Nordkapp, Valley Anas Acuta, Boréal Ellesmere, Björn Thomasson Njord, grönlandskajaker av olika modeller


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.