Tarptent Cloudburst 2

Tarptent Cloudburst 2

Ett s k tarptält som är en korsning av tält och tarp.


Tillverkare: Tarptent
Tillverkarens produktsida
 
Betyg: 4.54.54.54.54.5
(betyg 4.5 baserat på 2 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 2 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Lätt, rymligt, snabbt att sätta upp

Minus:Förvaringsfickorna på insidan lossnar lätt (dålig sömm), bräckliga tältstänger, kardborre i öppningen

Kommentar: Har nu använt mitt Cloudburst 2 i totalt över 12 veckor ute i fält. Det har testats i allt från Borneos regnskog till över 4000 meter i Himalaya. Jag har dock mestadels (c. 10 veckor) använt det på turer i de svenska högfjällsområdena. Att valet föll på Cloudburst 2 berodde på att jag ville ha ett lätt, praktiskt tält som rymmer två personer. Jag har oftast använt det som enmanstält och då är det en lyx med de stora utrymmena och möjlighet att ha rycksäck/prylar inne i tarpen. Även med två personer är det tillräckligt komfortabelt, men med nackdelen att ryggsäckarna inte får plats.

Tarpen upplever jag som tålig om den placeras i rätt riktning mot vinden. Konstruktionens svaghet är de bräckliga tältstängerna. Gjorde vid ett tillfälle det klassiska misstaget att placera tarpen i fel riktning för finare vy. Vaknade nästa morgon med kraftiga kastvindar och tältduken över mig. Det hela resulterade i en böjd tältstång som nu är utbytt mot en kraftigare modell. Som en extra försiktighetsåtgärd spänner jag alltid tarpen ordentligt och stormsäkrar med dubbla markpinnar och stenar. Det är trots allt smidigt att sätta upp och tar inte mer än ett par minuter (c. 3-4 min). Trots att tarpen har använts väl och fått utstå en hel del kraftiga vindar så är sömmarna fortfarande i bra skick vilket är ett gott betyg.

Ventilationen kommer speciellt till sin nytta när solen ligger på. I tidigare tält jag sovit i (Hilleberg) så hände det ofta att man vaknade upp uttorkad i en bastu vilket jag nu slipper. Kondens har jag inte heller upplevt som ett stort problem. Sömmarna tätade jag med Liquid Soul när det köptes. Ibland kan det droppa lite från sömmen i taket när det är vindstilla och långvarit duggregn, i övrigt över förväntan. Cloudburst är också så pass rymligt att det lätt går att undvika eventuella dropparna och kondens på tältduken.

Kundservice: Snabb, bra service

Köpplats: Tarptent.com

Pris: 2427

Plus: Lätt, praktiskt, bra pris, fin kvalité

Minus:Öppning med kardborre, måste beställa från USA

Kommentar: Jag köpte modellen Cloudburst 2 för drygt ett år sedan. Beställningen tog tid dels för att tältet var slut på lagret och sedan även väven, silnylon, så det tog sammanlagt 6 veckor innan jag fick hem det. Man får räkna med tullavgifter också. Alla modeller hos Tarptent tar slut så fort lagret är fyllt, antagligen är Tarptent mycket populärt. Alla tält tillverkas i USA. Sömmarna är inte täta vid köpet så man får själv göra sömtätning. Jag blandade silikon och kemiskt ren bensin och penslade sömmarna på tältet. Det gick bra och sömtätningen höll när det regnade några gånger i Pyreneerna.

Cloudburst 2 väger 1,1 kg och är en korsning av tarp och tält vilket betraktas som ett slags hybridtält. Tarptältet är enkelvävt – har alltså inte innertält och yttertält. Det har s k näbb (beak) som istället för en absid som sträcker ner till marken. Tanken är att det ska vara bättre ventilation när det blåser.

Jag har använt Cloudburst 2 (CB) sammanlagt 3 nätter i Sverige och ca 14 nätter i Pyreneerna. Den stora prövningen var användningen av tältet i Pyreneerna. På några ställen tältade vi 2000 meter över havet. Innan jag går in på rymligheten hos CB, vill jag säga att jag är 186 cm och min färdkamrat 198 cm. Första natten som jag och färdkamraten delade tält tillsammans kändes det först trångt med alla våra grejer. Efter några nätter blev det bättre och vi lärde oss att skapa ordning i tältet. Vi lade tex köksgrejer och dylikt under fliken i änden utanför tältet. Vid två tillfällen regnade det under natten men grejerna förblev torra.

Längden i tältet är 239 cm så det finns plats nere i tältet och vi hade våra ryggsäckar där som komplement till våra liggunderlag. Vi trivdes väldigt bra i tarptältet. Höjden i tältet är 107 cm men det är bara vid öppningen. Sedan lutar väven neråt mot den mindre tältstången men inte pass så lågt att fötterna och grejor snuddas av tältväven som det gör tex hos Hilleberg Nallo-tält. Man kan röra sig fritt i liggande tillstånd utan att nudda av tältväven. Däremot kan man inte resa sig upp och sätta sig, det funkar bara vid öppningen med 107 cm. Tarptältet är enkelt att resa upp och det krävs bara tre markpinnar.

Vi lärde oss att ”stormsäkra” tältet under turen. Vid köpet av CB får man bara tre markpinnar och det räcker naturligtvis inte för stormsäkring. Jag köpte flera markpinnar som komplement till CB. Totalt blir det nio pinnar till stormsäkringen. Enligt BackpackingLight som har testat Cloudburst 2 på 3000 meters höjd klarar det vinden på 18 m/sek (40mph) utan problem. Vid två nätter var det kraftig vind och vi kunde känna hur vinden gled genom tältet. Flera gånger pressade vinden mot tältväven men jag såg att tältstängerna höll tack vare spänningen mellan de två stängerna. CB är i princip konstruerad på samma idé som broar med spänningen (catenary) mellan två viktiga delar. Man kan se på tältet att två vävar är ihopsydda med en sömlinje mellan de två tältstängerna. Det är viktigt att spänna tältet ordentligt så att det blir en rak linje och även vid sidorna.

Det kändes ovant i början med tarptältet efterom vi var vana vid Hilleberg som skyddar mot vädret och omvärlden. Men CB har man mer ”utsyn” - man kan se utifrån inne i tältet, både i änden och vid öppningen för de består bara av mesh – dvs myggnät. Näbb-ingången har inte blixtlås utan kardborre! Det kändes klumpigt i början men vi vande oss snabbt att stänga med kardborre. På morgonen om det var bra väder, då brukade vi öppna näbben och rullar upp väven så vi hade härlig utsikt från tältet.

Hur är med kondensen? Jo, det händer ibland att det uppstår kondens och då har det varit vindstilla. CB är mer beroende av att det blåser lite och vi försöker alltid resa upp tältet i rätt vindriktning. När det uppstår kondens behöver man inte vara rädd att det droppar. Däremot får man se upp ibland att råka nudda tältväven med tex sovsäck eller kläderna när man ska krypa ut från tältet. Annars är höjden inne i tältet rätt hög så att man inte behöver oroa sig för att bli blöt av kondensen eller komma nära tältduken under natten.

Anledningen till att jag skriver recensionen redan efter en säsong beror på att det verkar vara få svenskar som har köpt Tarptent-tält. Kanske är det flera som är intresserade och nyfikna men har inte vågat slå till. Jag tycker Tarptent-tältet är perfekt till skogen och enkla vandringar tack vare deras enkla konstruktion och den låga vikten. Tarptältet tar inte heller anspråk på stor yta varför det går lätt att hitta en bra plats för tältning. Det går att använda tältet i svenska fjällen men man ska vara medveten att det inte är som Hilleberg – att man kan resa upp tältet på ett utsatt ställe och förväntar sig att det ska klara allt.

CB är tre-säsongstält plus lite till så det klarar rätt mycket. Vi insåg efter tre veckor i Pyreneerna att vi inte behövde så stort tält trots vi är långa. Tältet är också pass så lätt och med lättpackning i ryggan gör det också lättare att hitta bra tältplatser. Golvväven är tunn i CB så jag ska komplettera med golvskydd framöver.

Recensionen kommer att uppdateras framöver om ny erfarenhet med Cloudburst 2 uppstår och är värt att notera.

Jonas,
augusti 2008

Kundservice: Var inte rädd att ta kontakt med tältkonstruktören Henry Shire. Han svarar gärna på frågor eller kan fixa nåt till tältet.

Köpplats: Tarptent

Pris: 1700


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.