Utemat

Utemat, av Pär Nilsson och Christel Schröder

Från förlagets hemsida:

"Maten smakar aldrig så gott som när man äter den under bar himmel. Så varför nöja sig med frystorkat eller varmkorv, när man med några enkla förberedelser kan laga en hel festmåltid i det fria? Genom att planera, skära, hacka och blanda allt i förväg kan man få så mycket roligare och godare mat på utflykten. Eller vad sägs om en varm potatissallad i folie, som tillagas över öppen eld då fisketuren är avslutad? I skidspåret, då det är gnistrande kallt, kan en het böngryta med chorizo, tillagad på trangiakök, göra att man orkar några kilometer extra. Och pannkakor som steks över öppen eld smakar betydligt bättre än de kalla man haft med sig hemifrån. Så varsågoda: här är en vädertålig kokbok med recept på maträtter som är lätta att äta, bära och tillaga utomhus!"


Tillverkare: P. Nilsson, C. Schröder
Tillverkarens produktsida

 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Några användbara recept, dock ej i fält.

Minus:Det mesta

Kommentar: Instämmer med föregående talare till 100%... Pinsam bok... orkar inte ens lägga egna ord på det... fick den gratis med utemaggan för att jag förnyade prenumerationen...

Plus: Inga jag kan komma på

Minus:Dåligt genomtänkt bok med vardagsrecept kombinerade med (inte särskilt imponerande) friluftsfoton, vissa "recept" är närmast pinsamma

Kommentar: En kokbok för uteliv bör ju gå ut på att man liksom gör något extra med recepten för att de ska fungera i fält. Få spår av detta syns i Utemat. Även om flera recepten förvisso ser mumsiga ut så kan likadana hittas i kokboken du redan har i hyllan. Recepten är indelade i olika avdelningar (skidturen, fisketuren, vandringen, etc) och man kan då förvänta sig att författarna gjort det lilla extra med att anpassa maten till aktiviteten. Men under "Vandringen" hittar vi t.ex. jordärtskockssoppa, tänkt att tas med i... termos. Vi hittar ett recept på jambalaya, säker jättegott men det kräver krossade tomater, färska grönsaker och kräftstjärtar. Det står att recepten är anpassade till korta vandringar. Men att fixa med bra mat till dagsturen eller helgturen klarar nog de flesta av, det svåra är förstås när man ska vara ute en vecka eller två. Då har man inte med sig termosar med soppa...

Det bästa tipset framgår av reklamtexten, dvs att planera och förbereda maten. Men nu har du fått det.

I vissa fall blir recepten närmast parodiska. Receptet på "matig soppa" består t.ex. av (håll i hatten) "1 påse pulverkycklingsoppa eller annan påssoppa" och 2 dl couscous. That's it. Eller vad sägs om följande tips på en efterrätt till utebarnkalaset: 1 pkt chokladpudding, 2 dl grädde, strössel. Instruktioner: "Tillred chokladpuddingen enligt anvisningarna på förpackningen." Och sedan ska man vispa grädden, etc. Samt ställa puddingen i kylskåpet... Dessutom toppar man med att ge "recept" på jordgubbsfromage och passionsfruktsfromage enligt samma modell.

Jag har också svårt att undanhålla dessa tre affärshemligheter: Grillspett: skär grönsaker och kött i lagoma bitar, trä upp på spett, grilla över elden. Och grillad majskolv: ingredienserna består av majskolvar och smör. Först kokar man majskolvarna, sedan grillar man dem. Nöt-, frukt- och chokladblandning: dela choklad och torkade aprikoser i minde delar, blanda med nötter och russin.

Boken marknadsförs som smidig att ta med i fält. For the record så väger den 340 g.

Slutomdöme: Ett i mina ögon ganska pinsamt försök att sälja vardagsrecept i uteformat utan större eftertanke eller poäng. "Strunt är strunt och snus är snus om än i gyllene dosor" som det skaldats.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.