Hilleberg Tarp UL 10



Lättviktstarp för två personer.


Tillverkare: Hillebergs
 
Betyg: 4.294.294.294.294.29
(betyg 4.29 baserat på 7 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 5 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Kvalité. Låg vikt. Toppenprodukt

Minus:Avsaknad av öglor

Kommentar: Använt tarpen ett 10-tal gånger vid övernattning bland träd, och som komplement till tältet för att öka väderskyddet. Tyget i tarpen andas kvalité, och tarpen har låg vikt. Sen är linorna som ingår i tarpen av högsta Hillebergkvalité. Att ett köp av denna tarp dessutom bidrar till ett svenskt märke är ju plus.

Men efter några gångers användning inser man snabbt att det saknas öglor på tarpen, något som de flesta andra märken har.

Även om jag är svag för Hilleberg, och älskar deras tält (och kvalitén i tarpen) så skulle jag inte rekommendera någon att köpa en HB-tarp. Avsaknaden av öglor kommer bli för påtaglig efter ett tag.

Kundservice: Bra kundservice

Plus: Lätt och stark

Minus:Har inte hittat något användningsområde för den. Udda sak: Tälpinnefästena (tillika linfästena) är metallringar som är för små för Hillebergs egna standardtältpinnar...

Kommentar: Har använt den istället för tält på flera längre turer nedom trädgränsen, från slutet på maj till slutet på oktober. Kommit till slutsatsen att en presenning duger bara som skydd under vissa speciella förhållanden, nämligen då
1) Vindstyrkan är mycket låg - även i skogen;
2) Det är sådant väder att dagg eller rimfrost inte förekommer - det bildas mycket dagg och frost på sovsäck och utrustning när man ligger under en presenning. Har man tält bildas daggen/frosten på yttertältduken istället.
3) Nederbörden endast faller vertikalt. Det behövs inte någon vind alls för att dimma ska göra allt under presenningen mycket blött. Och lätt regn behöver bara en knappt märkbar vind.
Går man inte med skidstavar och ska sova under den är det dessutom faktiskt ganska tidsödande att hitta en bra plats.

För mycket korta turer kanske en presenning fungerar, men inte för längre. Om man vill bära på mer än nödvändigt kan man använda den som komplement till ett tält. För grupper kan de vara bra att rasta under i väl skyddade lägen.

Om jag någonsin kommer mig för att sy ett tält, kan jag ju alltid kassera presenningen och använda tyget.

Plus: Lätt och liten hoppackad.

Minus:Jag saknade någon fästpunkt men har sytt dit två stycken själv.

Kommentar: Jag har haft min tarp i några år nu och den följer oftast med i ryggsäcken. Helt suveränt att få tak eller vindskydd. Jag har haft den i skogen och på kalfjället och den är alltid lika uppskattad. Minns ett par jakter där det handlat om att ligga/sitta och frysa till att faktiskt somna i lä bakom tarpen. Andra gånger har vi haft den som tak vid fiske eller tak mellan tälten. Min har tålt väldigt hård uppspänning, kraftiga vindar och gnistor från eld. Jag är dock mer feg än de som själva inte äger tarpen med hur nära elden den placeras :) En superprodukt. Vill man ha ståhöjd under så slänger man linan över en gren högre upp på ev. träd och slår en knop runt en gren längre ner.

Liknande produkter: Billigare och bulikgare tarpar.

Pris: 1600

Plus: Låg vikt Lätt att sätta upp och ta ner Förvaringspåsen fastsydd på duken

Minus:Inga

Kommentar: Hade tarpen med på fjällvandring för första gången nu i sommar. Nu tror jag inte att jag kommer att någonsin gå utan den, iaf när vi är fler i sällskapet. Vikten på dryga halvkilot gör att den aldrig blir bortprioriterad pga vikten.
Använde den som regn/vind skydd vid lunch eller annan paus. Perfekt att ha vid läger platsen för matlagning och ätande. Dessutom utmärkt som torkplats under natten.
På kalfjället där det är glest mellan träden fick två justerbara vandringsstavar fungera som stöttor (upp-och-ner-vända) mitt på motstående långsidor. Min långa björkstav med en lite monterad skruv i tjockänden höll upp mittpunkten på en annan mellanliggande långsida, dess motstående långsida satte jag "i lovart" och fäste ner i marken med vanliga tältpinnar.
Vi hade ett utmärkt regn och vindskydd för tre pers och hund med full packning.
På natten låt jag stavarna stå kvar på varsin motstående långsida och de andra långsidorna fäste jag ner mot marken. Denna ås-tarp fungerade då utmärkt som torkställe med en liten torklina mellan stavarna.

Köpplats: Hillebergs webshop

Pris: 1650

Plus: Lätt, liten packvolym

Minus:Dyr

Kommentar: Anväder tarpen både lös och som extra absid till Unnat. Gillar mångsidigheten: spänn ner vid skitväder, släpp upp vid goväder.

Kundservice: Bara bra

Köpplats: Hilleberg AB, outlet på Frösön

Plus: Låg vikt. Alltid beredskap för regn. Mysfaktorn. Rymlig påse.

Kommentar: Har haft denna "vän" sedan 2005. Jag går sällan ut i skogen utan den. Väven (Kerlon 1200) är enligt min uppfattning helt vattentät och tillräckligt stark om man inte hanterar den alltför ovarsamt, vilket man inte bör göra med "goda vänner".

Den är lagom stor för att två personer skall ligga väl skyddade. Små barn ryms naturligtvis också. En dag när jag var ensam ute med mina två barn, en bebis i Ergo-sele och sonen, då 2,5 år, blev vi överraskade av ett plötsligt skyfall. Hann då bara fästa i vandringsstaven och vi fick en mysig stund under duken medan regnet öste ner. När regnet hade lättat något fikade vi ostmacka med varm choklad. Den lilla sov. Vi har(?) myntat uttrycket att "tarpa".

Efter hand har jag lärt mig att sätta upp tarpen i skogen. Det kändes lite småknepigt i början, men man lär sig. Brukar fästa mellan två träd. Fäster linan på ena sidan (ej hörnlina alltså) i ett träd och motsatta linan i ett annat träd, så högt upp det går. Stagar upp tarpen med vandringsstaven (björk) i nästa "sidolina" tätt intill duken, fäster denna lina, alltså ej någon hörnlina, med en tältpinne. Sedan fäster jag resten av linorna med pinnar, om det inte är mer praktiskt att fästa i en gren eller träd.

Påsen (som är insydd) är lätt att stuva in tarpen i, även om allt är dyngsurt. Pinnarna, med "Hilleberg-öglor", brukar jag ha samlade i en karbinhake.

Sambon var skeptisk till tarp ända tills i somras då jag tillsammans med henne och hennes två systrar hyrde stuga en vecka. På grund av några dagars elavbrott och ihärdigt regnande, monterade jag upp tarpen utanför stugan. Tarpen fungerade då som välbehövligt regnskydd/tak både vid måltider och matlagning med spritkök. Sammanfattning: en underbar produkt!

Plus: Vikt, packvolym, funktionalitet

Minus:Litet minus för rivstyrkan i väven

Kommentar: Jag började använda denna tarp 2005 och den har verkligen fått arbeta. Naturligtvis är tyget helt vattentätt och precis lagom stort för att två personer skall ligga väl skyddade. Har man möjlighet att spänna upp tarpen vindskyddat fungerar den bäst som ett rakt tak som man snedställer något för vattenavrinningen.

Den mycket låga vikten, 570 gram, i kombination med mycket liten packvolym har gjort den till min absoluta favorit och jag använder numera sällan tält om inte vädret kräver det. Den tunna väven är stark men inte hur stark som helst varför man bör vara lite försiktig med att rycka och dra om man är i jobbig terräng och tarpen fastnar när man skall packa den.

Har även prövat att använda den som ett extra tak framför mitt Kerontält. Fungerar perfekt men det hela börjar likna lite av permanent boende...


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.