Klepper Aerius II



Hopfällbar tvåmanna-faltkajak med "träskelett" och uppblåsbara flyttankar, så kallade sponsorer. Expeditionstyp, med massor av packutrymmen. Quattro-modellen skiljer sig endast på så vis att den har fyra sponsorer, medan Expedition har två!


Tillverkare: Klepper
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Sjödugligheten, portabiliteten, lastförmågan och möjligheten att med enkla verktyg utföra fältmässiga reparationer. Och Kleppers legacy, icke att förglömma.

Minus:Tvåmanskajaken är lite kort mellan akter- och förpaddlare, något som man löste i 545:an. Sitsarna är inte de skönaste.

Kommentar: Tord nedan har ju sagt det mesta och i övrigt hänvisar jag till min recension av Klepper Aerius I. I korthet är Klepper Aerius II "the real McCoy" - stenhårt testad i otaliga extrema expeditioner de senaste 60 åren. Min första AEII köpte jag i 17-årsåldern och det var ett kärt återseende att nyligen finna ett exemplar i "mint condition".

Liknande produkter: Long Haul Folding Kayaks, Feathercraft, Wayland Kayaks, Nautirad - men dessa var inga jag funderade på. Klepper står i en klass för sig, både vad gäller detaljkvalitet och lastförmåga.

Kundservice: Per på Avanza Kayak i Älvsjö är alltid väldigt hjälpsam och tillmötesgående när det gäller reservdelar, råd och tips.

Pris: 3800

Plus: Slistyrkan, sjövärdigheten och kvalitén. Och monteringstiden, jämfört med andra faltkajaker!

Minus:Vikten och priset (Long Hauls är dock både tyngre och dyrare!) XXL-modellen är längre, så ytterligare tyngre och dyrare, annars är längd bara en fördel!

Kommentar: Elittrupper jorden runt, som våra kustjägare, använder än idag faltkajaker när de ska ta sig fram tyst och snabbt till sjöss, och i de flesta fall är det Klepperkajaker man använder (Long Haul, Nautiraid och Feathercraft är andra fabrikat som används i dessa sammanhang)

Klepper, I Rosenheim, i södra Tysdkland, har tillverkat faltkajaker i hundra år och deras Aerius II har tillverkats i över femtio! De få förändringar på modellen som gjorts genom åren berör mest säten och ryggstöd. Den senaste "modden" är ett modernare, djupare roder, fast det klassiska lär fortfarande finnas att köpa!

Alla andra faltbåtsfabrikörer som finns idag kan med rätta påstås tillverka kopior av Aerius II - en del närmast identiska, som Long Hauls, en del bara inspirereade av klassikern Aerius II. Det finns till och med en plywoodkajak som påstås vara en kopia av Aerius II, nämligen CLCs Mill Creek!).

En faltkajak består av en hud och ett träskelett, som allt går att packa ihop till tre små paket, lämpliga för bagaget i en bil, eller en flygtripp!

Klepper Aerius II är lämplig för längre expeditioner, och fungerar bättre när den är tungt lastad (när man paddlar den tom är vindfånget ibland besvärande). Lastförmågan är imponerande - nästan 400 kilo! Sjövärdigheten likaså - ett flertal Klepper Aerius II har används för turer mellan Europa och Amerika genom åren, alla utan eskort!

På extrema långturer brukas de användas som singelkajaker, för att få sovplats på durken! För den som vill åka riktigt långt, eller vill ha med två kamrater i båten rekommenderas Klepper XXL, som
också finns som extra utrustning till Aerius II. Kitet innehåller
i så fall en längre hud och extra spant, med mera, för att konvertera din Aerius II till en XXL!

Till skillnad från de flesta konkurrenternas faltkajaker går det ganska fort att packa upp en Aerius II - experter har visat att det för två personer går att göra på mindre än fyra minuter!

Aerius II har ett mycket gott rykte som segelkajak, och ett antal olika segelriggar finns på marknaden, både från Klepper och från andra tillverkare. För avanserade seglare finns det till och med ett katamaran-kit; tillsätt bara två Aerius II!

Eskimåsväng går att göra med en Aerius II, men är bara möjligt för
experter!

Normalt håller huden i tjugo år, medan träramen håller minst det dubbla. Reservdelar finns i mängd, liksom extrautrustning. Amerikanska företaget Long Hauls kajaker är i det närmaste identiska, så en Klepper-ram passar i ett Long Haul-skinn, och vice versa!

Mer information om Kleppers alla modeller och varianter finns www.Klepper.com och om faltkajaker i allmänhet finns det två guldgruvor: www.foldingkayaks.org och faltbootbasteln.de (Babelfish klarar hyggligt att översätta den tyska sajtens text till engelska).

Tillägg 2009:

Sedan några år har vi uppgraderat den till en XXL, dvs. den är nu cirka två fot längre och tio kilo tyngre, men är nu betydligt mer lättpaddlad, för den flyter lättare på vattnet (den 'sticker' inte like djupt som förut). Vindfånget är något större, men med ett hemgjort sidobord (på engelska: leeboard) går
den nu som på räls, och kurvradien med fullt roderutslag är betydligt bättre, det med.

Det finns nu plats för en extra vuxen ombord, eller massor med last! Att den dessutom skulle vara mer lättpaddlad kom som en total överraskning!

Till dags dato har vi inte gjort någon större tur med vår Klepper XXL, men som Aerius II har vi paddlat ett flertal gånger i Skottland med den och haft det hur kul som helst.

Det är en speciell känsla att veta att väster om uss finns inget annat än Nordamerika, några tusental sjömil bort, och att vattnet runt om oss var fulla med valar, hajar och atomubåtar - tyvärr vi såg själva bara det senare!

Liknande produkter: Nautiraid, Long Haul, Pouch och några till gör liknande produkter, men de kände jag inte till då!

Kundservice: Klepper i Tyskland och Avanza i Sverige är utmärkta, men vi har också fått utrustningen kompletterad med grejor från Balogh och Long Haul, bägge i USA!

Köpplats: Fliesbergs (Ae II delen)/Avanza (XXL-delarna)

Pris: 40000


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.