Mountain Equipment Anapurna



Mountain Equipments tjockaste dunjacka. Vikt 1200 enligt http://www.mountain-equipment.co.uk Dunvikt 420g. Yttertyg i DRI-lite, ett vattenavstörande och duntätt tyg. "Komfort temperatur" angivet till -40.


Tillverkare: Mountain Equipment
 
Betyg: 3.673.673.673.673.67
(betyg 3.67 baserat på 3 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 1 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Varm, inga coldspots, bra kvalitet, bra design

Minus:Kunde kanske vara tightare skuren? Användningsområdet är litet på expeditionsdunjackor - man tar sig ju knappt genom en dörr.

Kommentar: En mycket bra jacka, men före inköp bör man kanske fråga sig om inte en lättare jacka med större användningsområde räcker till. Expeditionsdunjackor kan knappast motiveras att medsläpas till annat än vintertältturer.

Plus: Varm, prisvärd

Minus:Dunsläpp, något kort i ryggen

Kommentar: Köpte (förhoppningsvis eller sannolikt) ett måndagsexemplar. Redan efter en veckas vintertur började högerärmen läcka dun, där en av sömmarna hade gått upp. Skall få en ny från affären till hösten, och hoppas att denna skall fungera bättre.

Om man väljer att bortse från detta är det en mycket bra jacka, speciellt om man ser till priset (3000 SEK). Är inte speciellt frusen av mig och att använda jackan till vinterpromenader kan bli en svettig erfarenhet. Som överdragsjacka på vinterturen är den dock en dröm. Var först lite skeptisk till den löstagbara huvan med knappar, men denna fungerar utmärkt och släpper inte in vare sig vind eller snö i nacken. Bra fickor och sköna ärmmuddar i fleece över handlederna. Dunet fördelar sig jämt i sektionerna, inga "cold spots" vad jag har kunnat upptäcka. Yttertyget står väl emot kondens, men rygglängden hade gärna fått gå ner en bit till över stussen.

Att det endast blir en 3:a beror uteslutande på dunsläppet i ärmen, annars blir det en stark 4.

Plus: Dunet väl födelat. Liten volym får en så varm jacka. Bra detaljer.

Minus:Kragen går ej att dra åt. Kunde varit längre baktill. Små bröstfickor.

Kommentar: Detta är ingen jacka för kalenderbitare. På pappret verkar 420g och fillpower på 600+ inte så imponerande, speciellt inte i kombination med 1200g totalvikt. Varför allt detta tyg för så lite dun? Svaret är att dunet är väl fördelat. Inga "cold spots" eller överdriven pösighet någonstans.

I jakten på tjock jacka testade jag RAB Andes. Superjacka på pappret. Otroligt tjock på magen o ryggen, nästan inget på sidorna och tomt på armbågarna (kylan känns som om armbågarna är våta). Packad tar den enormt stor plats. Anapurna spöar denna jacka med hästlängder, varm över hela jackan och tillräckligt smidig både att röra sig i och att sitta och laga mat. Packvolymen är också bra och i min packning brukar det vara av större betydelse än nåt extra hekto. Handvärmarfickorna är bra och ligger långt in i jackan.

Om man är varm av sig är den lite overkill för vårturer eller toppturer. För den som alltid fryser däremot är den himmelriket att ha med på all slags skidturer, även i måttliga temperaturer. Ska du introducera en frusen kamrat eller flick/pojkvän i turskidåkning, ta med din Anapurna åt honom/henne!

Må de senare årsmodellerna har ME lättat jackan. Min är kortare och har sämre bröstfickor o huva än polarens äldre. Passformen är bra, men jag skulle vilja ha den längre bak och något vidare ärmar.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.