Prijon Barracuda



Snabb havskajak av plast


Tillverkare: Prijon
 
Betyg: 3.673.673.673.673.67
(betyg 3.67 baserat på 3 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 0 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: lättdriven, bekväm, snabb, tålig, pris

Minus:Kan upplevas instabil då den är olastad men med packning försvinner den känslan

Kommentar: Har paddlat en del olika havskajaker och denna kajak är den bästa allroundkajaken om du är ute efter snabbhet, tålighet och samtidigt vill kunna ta en veckotur i skärgården utan att göra avkall på packutrymme.
Wildwasserrodret som jag har installerat fungerar perfekt men är även en nödvändighet om man ska passera större fjärdar.

Liknande produkter: Point 65, Trapper, Easky, Swima

Kundservice: inga erfarenheter

Köpplats: MestUte i Eskilstuna AB

Pris: 14500

Plus: Tålig, hyffsat snabb.

Minus:Något rank. Sitsen sitter för långt bak i sittbrunnen vilket gör den svår att rolla.

Kommentar: Ganska vinglig, men inte för vinglig så länge man paddlar. Ska man fiska, äta smörgås eller fotografera tycker jag att den känns lite rank. Den är ganska snabb, men det märks mest om man tar i. I gropig sjö är jag nog snabbare i en stadigare båt, typ Riot Regency eller Prijon Kodiak.

Kajaken är mycket trögsvängd och reagerar inte så mycket på lutning. Skulle inte vilja ha den utan roder.

Jag har bara paddlat den olastad.

Just nu finns en till salu, trots att ägaren sätter 5 stjärnor...

Liknande produkter: Andra Prijonkajaker och Riot Regency. Diverse glasfiberkajaker plus min egen hembyggda.

Kundservice: Kajaktiv är trevliga

Plus: Snabb och lättdriven.

Minus:Något rank, bakre sittbrunnskanten för hög, lovgirig, stampar i motsjö

Kommentar: Jag har nu paddlat en par hundra kilometer i föreningens Barracuda, så jag kan ge ett första intryck. Synvinkeln är utfärds/långfärdspaddling, inte lek. Barracuda är en snabb plastkajak som närmast känns som en glasfiberkajak att paddla. Den har normala mått, 518 x 55 cm och 28 kg, och är rätt låg.

Det mest utmärkande för Barracudan är att den är mycket snabb och lättdriven, se t.ex tabellen på http://www.seekajakforum.de/forum/read.php?f=1&i=7252&t=7225 för några jämförelser. Vid en 75 km tur med en övernattning, dvs i stort sett full packning, höll jag helt lätt en marschfart på 3,5 - 4 knop. Utan packning är den ganska rank, men blir betydligt stabilare med full packning. Kajaken har även skarpa slag, så den reagerar hyfsat på lutning.

Sittbrunnen är stor, jag ryms med mina 192 cm och 95 kg in utan problem. I själva verket kunde förskottet gärna få flyttas bakåt 15 - 20 cm. Sittbrunnsöppningen dock så liten att jag måste sätta mig via akterdäcket. Sitsen passade mig mycket bra, detta är den bekvämaste kajak jag någonsin provat. Ryggstödet är dock kanske lite onödigt högt. Packutrymmena är tillräckligt stora (147 liter sammanlagt).

Fördäcket är lågt och medger både låg paddelföring och grönlandspaddel. Akterdäcket kunde däremot vara lägre, det är svårt att komma bakåt tillräckligt med ryggen vid rollning då sittbrunnens bakkant genast tar emot. Kajaken är mycket lovgirig, vilket gör att rodret är helt nödvändigt.

Senare på sommaren paddlade jag en del med Avalons kajaker Viviane och Melanie och en stor skillnad slog mig. Avalonkajakerna som är 581 cm långa tappar inte någon fart i motsjö med måttliga vågor, en situation då Barracudan stampar och bromsas upp ordentligt. På slätt vatten är det dock ingen nämnvärd skillnad i hastighet.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.