Eld. Flammor och glöd, samisk eldkonst

» Ladda upp produktbild

I Eld. Flammor och glöd, samisk eldkonst möter vi människor med djup kunskap om eld och eldens betydelse. Kunskapen har traderats muntligt genom flera hundra år, men snart finns ingen kvar som kan berätta. Under närmare tjugo år har Yngve Ryd med värme samtalat med äldre samer vilket har resulterat i över fyratusen sidor anteckningar. Berättelserna är livsskildringar från en svunnen tid.


Tillverkare: Yngve Ryd

 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Sättet boken är skriven på. De samiska orden och dess betydelse. Bilder.

Minus:Hade varit optimalt om det ändå tagits upp lite om eld med träslag från södra delarna av Sverige. Men det är klart, här bor inga samer och den heter ju Samisk eldkonst.

Kommentar: Även om man inte är så pass eldnördig att man får abstinensbesvär om man inte får sätta igång en eld på sin tur så kommer man älska denna bok. Som tur var så är det inte en 400sidors manual på hur man gör eld utan en roligt, trevligt skriven bok som blir mer som en berättelse än en ren manual.

Liknande produkter: Inga

Kundservice: Snabb leverans !

Plus: Form och innehåll

Kommentar: I mina ögon en fantastisk bok, inte bara för informationsinnehållet men också för det litterära greppet att låta enskilda individers röster och personlighet slå igenom i texten. Oral history! Mycket snyggt.

Kommentar: Utmärkt idé att samla kunskap som kanske går i graven snart. Boken är oerhört detaljerad i beskrivningen av eldningskonsten och mycket av knepen är använtbart för den moderna "kulturmänniskan" (som samerna kallar icke-samerna). Jag får nästan samma myspyskänsla när jag läser boken somnär jag sitter ute i det fria och stirrar in i en brasa. Köp och läs!

Plus: Språk och innehåll

Minus:-------

Kommentar: Den som ännu inte läst Eld har något att glädja sig åt. Rekomendereras!

Kommentar: Jag har svårt att betygsätta denna bok, ligger och väljer mellan 4 och 5. Det goa med den här boken är de detaljerade beskrivningarna av de dagliga praktiska momenten i allt eldande på fjället och i skogen. Kunskap som det annars hade tagit många år av uteliv att samla ihop kan införskaffas via en bok som det kanske tar två timmar på jobbet att tjäna ihop till, inklusive frakt.

Till de svaga sidorna hör det literära greppet, jag tyckte inte den var rolig att läsa rent textmässigt. Den här boken rekomenderar jag för informationens skull, vilken är mycket riklig. En annan sak på minussidan är om man bor i södra Sverige, då är det många träslag som inte avhandlas men som är vanligt förekommande här nere, och andra som knappast är ett alternativ i syd men som behandlas ingående i boken. Men det är knappast bokens fel var jag bor.

Plus: Stor samlad kunskap

Minus:Kunde varit mer strukturerad

Kommentar: Har dessutom läst Snöboken vilken är minst lika intressant.

Plus: Välberättande på ett lättläst sätt. Inspirerande!

Minus:Tung.

Kommentar: En helt fantastisk och fängslande bok om samerna och deras olika eldar, synsätt på naturen och andra värdefulla erfarenheter som tyvärr håller på att gå förlorade.
Helt rätt bok för oss som är lite smygpyroman och beroende av lägereldens rogivande atmosfär.

Kommentar: Lysande bok om en utdöende konst.. Boken är skriven på ett lättläst och fängslande vis, har inte läs de andra böckerna men kommer nog att göra det efter denna boken.

Plus: Lättläst Vacker Fina bilder. Bevarar gammalt kunnande

Minus:För stor att ha med i ryggan till fjälls

Kommentar: Härlig bok för oss som gillar att fyra ett bål. Lärorikt om olika slags bränslen/ved. Man får lära sig att man kan koka kaffe högt upp på kalfjället t. ex. Att göra riktig stockeld är likaså ett intressant kapitel. En dröm jag har är att sova vid en nying en kall midvinternatt under bar stjärnhimmel och höra vilda vargar yla. Hopp finnes.
Men bästa kapitlet handlar om att sova på glöd i ett videsnår senhöst/förvinter.
Kan varmt rekommendera er att läsa denna bok. Titta gärna på hans tidigare alster om Snö och Timmerhästar.

Plus: Lättläst, informativ och intressant.

Minus:Tung (1,2 kg) att hålla i handen när man ligger och läser.

Kommentar: När jag först såg boken funderade jag på om det var en ren instruktionsbok om hur man eldar. Men efter att ha läst recensionerna slog jag till.

Boken handlar om hur elden har varit en central del i samernas liv i tältkåta, torvkåta och vid raster och rajder.

Boken är lättläst och tar även upp mycket omkring gamla regler som samerna levde efter. Det kan vara hur ordningen var i tältkåtorna till skogsvård och viltvård.

Men den centrala delen är hur man tänder olika sorters eldar, vilken typ av bränsle som brinner bra, ger bäst glöd eller ryker minst eller ryker mest utan bismak på köttet.

En stark rekomendation till alla som tycker om att mysa runt eldar och vill lära sig lite mer om gammal eldkonst.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.