Blekingeleden




 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Natursköna varierande etapper

Minus:svårt att hitta dricksvatten utan att knacka dörr

Kommentar: Blekingeleden sträcker sig från Sölvesborg i väst till Kristianopel i öst. Hela leden är ca 240 kilometer lång med mycket varierande etapper. Tycker att en del av sträckorna är för långa som dagsetapper om man vill njuta också. Ledmarkeringarna är bra och tydliga längs hela leden, man skulle utan vidare kunna gå här utan karta. Vindskydden och eldplatserna är för det mesta i bra skick och placerade vid natursköna ställen men det är dålig tillgång till dricksvatten vid dem. Många gånger är man tvungen att knacka på något hus eller ta sjövatten och koka. De boende är trevliga och pratar gärna, jag har fått höra många intressanta saker om deras hemtrakter. Lite svårt att förstå deras dialekt bara.
Jag har gått hela leden utom sista etappen (den mellan Älmtasjön och Kristianopel) vid olika tillfällen under vår- och sommartid. Endast vid två tillfällen har jag mött andra vandrare, något som jag ser som en fördel då man har vindskydden för sig själv.
Det är lätt att ta sig ut till leden genom Sölvesborg, Olofström, Ronneby och Karlskrona som har bra buss- och/eller tågförbindelser.

Sölvesborg - Olofström
Betyg: 4
Storslagna mäktiga bokskogar på Ryssberget. Här är det mest vandring på skogsvägar, men det är en härlig känsla att gå på våren när träden precis har fått sina blad. Tyvärr hade skogsarbeten med stora maskiner gjort det svårt att komma fram på en del ställen när jag var här, men det kanske är iordningställt nu. Efter Ryssberget är det granskog för det mesta, många gånger med marken täckt av mossa. Särskilt runt sjöarna Raslången och Halen är naturen fantastisk med berg och vyer över landskapet. Många chanser att stöta på djur också, sist jag var här hittade jag många spår efter Lo-djur.

Olofström - Ronneby
Betyg: 3
Den här sträckan har många, långa och lite tråkiga etapper på vägar, både grus och asfalt. Men vägvandringen avbryts då och då med sträckor genom fin skog men även genom lite öppnare marker. Skogarna innan Ronnebyån är fulla med kulturhistoria, något som jag tycker är särskilt intressant. Man passerar även en del vackra naturreservat, skogssjöar och ett par smågrottor. Järnavik är ledens enda ställe där man har kontakt med havet, men här uppe på klipperna har man otroligt fin utsikt över skärgården med alla öar.

Ronneby - (Karlskrona via Bastasjöleden)
Betyg: 4
Här var det mycket vandring på små smala stigar genom natursköna granskogar, ravindalar och naturreservat. Man passerar mycket sjöar, åar och forsar, som gör det lätt att ta sig ett dopp eller tvätta av sig, vilket behövs under sommarhalvåret när det är varmt. Det negativa med allt vatten är alla myggor, men så är det ju överallt. Vill man göra några avstickare så finns det 4-5 grottor som man når utan att behöva gå alltför långt från leden. Två fina blåbärsskogar passeras också, gott. Hade även turen att få närkontakt med en älgko med kalv när jag var här.
Med hjälp av Bastasjöleden som är en förgrening till Blekingeleden når man nästan ända in till Karlskrona.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.