GoLite Trig2



Enkelvävstält i silnylon avsett för två personer som reses med hjälp av två stavar (ingår ej). Reglerbar ventilation på sidorna och myggnätsdörr. Absid. Vikt 1330g plus 170g tältspik.

Info samt bild hämtat från www.golite.com


Tillverkare: GoLite
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Vikten; utrymmet om man är ensam

Minus:Kondensproblem; utrymmet om man är två

Kommentar: Inledande reservation: Jag har spenderat alltför lite tid i detta tält för att denna recension ska vara fullödig; jag återkommer när jag har mer information. Dessutom har jag (tyvärr?) haft tur med vädret, så tältet har inte utsatts för vare sig starka vindar eller långvarigt regn, dvs det är inte testat för det som är dess huvudfunktion.

Trig 2 är ett extremt lätt tält. GoLites hemsida säger 1330g, min våg säger 1258 inkl packpåsen. Till det kommer tältspik. Det är (i alla fall om man är van vid ryggåstält) lätt att resa tältet genom att sätta fast tältbotten först och sedan resa det med vandrarstavarna (eller knyta upp det i träd el dyl), för att avsluta med att spänna ut absid och fästa två linor. Det kräver dock en hel del tältspik, minimalt 7 st men jag rekommenderar att använda alla fästpunkter för att få tältet bra spänt. Det är lätt att efterspänna eftersom tältspikens öglor sitter i reglerbara band.

Tältspiken som följer med är i Y-profil och bör bytas ut. Dels gör den ont i handflatan att trycka ner, men framför allt gör profilen att den blir knepig att använda om det är stenar i marken. Den fungerar bättre på mjukt gräs.

Ventilationen består av myggnät längs tältets nedre kant. Denna är täckt av vanlig väv, som kan rullas upp om det är fint väder. Då ventilerar det bra. I riktigt busväder kan man dra ner väven så att den täpper till helt -- med tillhörande ventilationsbrist. Jag fäste ganska snart extra linor i dessa "flaps" för att kunna spänna ut dem ordentligt och ändå ha regnskydd. Denna lösning gör att ventilationen fungerar bra -- så länge det blåser lite. Om det är vindstilla blir det snabbt kondens inne i tältet.

Trig 2 är avsett för två personer anges det, men då får man känna varandra bra -- eller så lär man göra det medan man använder det. Tältets utrymmen räcker till för två, men någon lyx är det inte tal om. I absiden kan man trycka in två halvtomma halvstora ryggsäckar (typ 50 l) och samtidigt laga mat. Inuti tältet gör golvets form (grovt sett en triangel) att man vid huvudänden har gott om plats för två personer plus en del prylar, men i fotänden är det trångt. Väggarna sluttar brant, så om man ska sitta upp och slippa ha böjd nacke får man göra det en i taget. Det är alltså ingen större komfort att tala om.

Ett problem som detta tält har (och som tycks vara vanligt när det gäller enkelväggstält) är att det kan bildas kondens. Emellertid har tältet bra ventilation när det fläktar på lite (se ovan). När det bildats kondens bör man ha en trasa med sig för att torka ur tältet, något som går på någon minut. När vi varit två i tältet har detta fått göras ett par gånger per natt (tack och lov vaknar en av oss regelbundet), när jag varit själv har jag gjort det på morgonen. Jag har inte haft kondens så att det droppat -- men det har runnit lite längs väggarna. Man bör se till att skydda särskilt fotänden på sin sovsäck med t ex en jacka, eftersom det är trångt i tältets nedre ände.

Vindstabiliteten har jag inte haft (o)turen att prova närmare, men i de vindar jag utsatts för (kanske 8-10 m/s max) har jag fått ett såpass gott intryck att saken inte oroar mig. Tältet har en väldigt låg profil.

EDIT:
Jag testade tältet när det blåste en dag, se denna tråd för text, bild och film:
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=41433

Som tvåmannatält tycker jag att detta förtjänar ett betyg på 3 -- men i stort så vill jag nog mena att man får se Trig 2 som ett enmanstält. Då är det mycket gott om plats såväl inuti som i absiden. Som enmanstält får det betyget 4. Vad man måste räkna in är att de nackdelar jag tagit upp i mångt och mycket uppvägs (!) av att det är otroligt lätt, dels sett till vikten men också lätt att stoppa ner i ryggsäcken: packpåsen är drygt 30 cm lång och 15 cm i diameter.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.