Silverleden

» Ladda upp produktbild

Silverleden är en vandringsled som ringlar runt bruksorten Hällefors, på gränsen mellan Värmland och Närke. Leden tar en förbi både höga kullar och gamla gruvområden, och har en sträcka på ungefär 5 mil.



 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Tillgängligheten, terrängen och upplägget.

Minus:Går på många grusvägar och dåligt markerad.

Kommentar: Efter att ha upptäckt att Silverleden ligger precis mellan två kartblad i Lantmäteriets gröna kartor, tog jag och två scoutvänner bussen från Karlstad till Hällefors. Det finns ganska bra kommunikationer till den lilla orten; Swebus, Värmlandstrafik och Närkes lokaltrafik finns representerade. Buss 800 mellan Göteborg och Gävle passerar Hällefors med jämna mellanrum, vilket är alldeles strålande.

Leden sträcker sig cirka 5 mil över ett flertal berg, och har ofta branta stigningar. Man kan hitta väldigt fina övernattningsplatser, men antalet fasta vindskydd på leden är begränsad. Dass och soptunnor förekommer då och då, vilket kan kännas bra, och vid ett antal ställen finns dessutom vattenbrunnar tillgängliga för vandrare, som ger bra mycket godare vatten än de små tjärnen man passerar.

Vad som inte tillfredställde riktigt, vilket drog ner betyget från toppklass till bra, var att leden helt plötsligt försvann på ett färskt kalhygge, som i sin tur ledde till att man fick ta till kompassrikting, som kanske inte alla vandrare på leden har möjlighet till...

Sen är det lite tråkigt att långa sträckor av leden går på grusväg.

Vidare var ledens sträckning en smula annorlunda på Lantmäteriets kartor, jämfört med verkligenheten, men om det beror på Lantmäteriet eller den ansvarige för leden, vet jag inte.

Jag vill dock verkligen rekommendera denna led eftersom den ligger iett otroligt vackert område, går förbi brukshistoriska ställen och att den är ganska lagom lång och har bra kommunikationer


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.