Brostugugölen

Beskrivning
Området som föreslås ingå i utvidgning av Brostugugölens naturreservat utgörs av en gammal talldominerad barrblandskog med inslag av asp. En stor andel av träden är uppemot 150 år och det finns ett betydande inslag av ännu äldre träd framför allt av tall. Även en stor del av granarna är gamla med uttunnad krona och grova grenar. En stor andel av granarna är beklädda med gammelgranslav vid stambasarna.
Mosstäcket är tjockt och artrikt och en stor del av nordsluttningen är blockrik, med övermossade block. Det finns mycket död ved av framför allt gran men även tall, då främst som torrträd.
Skogen är bitvis luckig. Den är ett mycket fint exempel på gammal kontinuitetsskog. Området gränsar i öster och söder mot Brostugugölens naturreservat och föreslås bli en utvidgning av det naturreservatet.
Signal- och rödlistade arter: norrlandslav, ullticka, rävticka, grovticka, granbarkgnagare, vedskivlav, knärot, grynig blåslav, fällmossa, gammelgranslav, tallticka, vedtrappmossa, kantarellmussling
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Östergötlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
44,09
Areal vatten (ha)
1,26
Areal land (ha)
49,29
Areal totalt (hektar)
50,59
(Logga in för att skriva en kommentar)

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.