Östra Sannorna

Beskrivning
Alldeles intill Lidköping ligger Östra Sannorna. Ett förhållandevis orört naturområde med möjlighet till både vandring och bad. Området består av en strand­remsa uppbyggt av ett antal långsträckta sandryggar. En bit från stranden finns kärr och klibbalskog. Blickar du ut över Vänern ser du Kinnekulles välkända profil.

Prassel i vassen
Det är i vassarna det händer. Det byggs bon, jagas, tisslas och tasslas. Det är också ett utmärkt ställe att gömma sig på. Här trivs fåglar av olika storlekar, exempelvis den lille polisongprydde skäggmesen eller rördromen. Rördrommens säregna läte påminner lite om det dova ljudet när man blåser i en flaska. I den täta bladvassen bygger den sitt bo likt en plattform och här finns mat i form av fisk och grodor. När rördrommen anar fara är den nästan omöjlig att upptäcka med sin kamouflerade fjäderdräkt i vassen, stående blick stilla med indragen hals och näbben rätt upp.

Klibbig strandskog
Innanför vassarna finns en större klibbalstrandskog och flera kärrområden. Sanddynerna som löper längs med stranden var en gång i tiden helt öppna, men är idag igenvuxna med skog.

God tillgänglighet
Genom hela reservatet löper en spångad och broad vandringsled. Längs leden finns informationsskyltar som upplyser om vilka växter och djur som rör sig i området. Mitt i reservat finns ett fågeltorn. Har du tur kan du få syn på fiskgjuse eller havsörn.
Länk
Förvaltare
Lidköpings kommun
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
62,75
Areal vatten (ha)
1,35
Areal land (ha)
98,63
Areal totalt (hektar)
100,11
(Logga in för att skriva en kommentar)

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.