Långsjöberget

Beskrivning
Området ligger ca 8 km V om Vännäs och utgörs av Långsjöbergets norra del, från Långsjön i väster, upp på hällmarkstopparna och ner i lägre liggande partier i norr och öster. Skogen är mestadels grandominerad med stort inslag av äldre tall och löv. På hällmarkerna dominerar tallen. Vissa partier är blockrika med gott om små mossklädda stenblock. I större delen av området förekommer det gott om källdråg och små sumpskogsfläckar. Speciellt i västsluttningen mot Långsjön är skogen mycket grov och högvuxen och fältskiktet består här till stor del av lågörter med inslag av en del ormbunksväxter. I övrigt dominerar blåbärsrisvegetaion på de friska parterna, renlav på hällmarkerna och vitmossa-fräkenvegetation i de fuktiga drågen. Ett par små tallklädda globularis-kärr finns inom området.

I områdets östra del finns en äldre och ofta rätt luckig gran- barrblandskog på ca 150 år, med inslag av en del ca 180 årig gran och drygt 200 årig tall. Skogen är plockhuggen i omgångar och en del äldre körvägar löper genom beståndet. Mot söder ökar skogens orördhet och det kommer även in en del grövre löv av asp och björk i bestånden. Här finns även en del färskare död ved i form av torrakor och en del lågor. Åt väster, uppe i sluttningen ökar blockigheten och produktivitet minskar successivt, varpå tallinslaget och inslaget av drygt 200 årig tall ökar. Backkrönet täcks här av en gles och lågproduktiv hällmarkstallskog på drygt 200 år med inslag av 250 åriga träd. Nedanför hällmarkerna finns ett område med välsluten och rätt stamtät äldre granskog på ca 130 år med inslag av 150 - 170 åriga granar, en del asp och björk. Fläckvis förekommer det rätt allmänt med död gran- och aspved och hänglavstillgången är synnerligen god med mycket gott om garnlav och skägglavar. Stor delar av detta bestånd är fuktigt - blött och markvegetationen är till stor del av sumpskogskaraktär. Väster om sumpskogsdråget vidtar ännu en gles och blockig gammal hällmarkstallskog som kröner Långsjöbergets topp. Öster om toppen, och hela vägen i sluttningen ner mot Långsjön väser en högproduktiv och grov grandominerad skog på ca 130 år med inslag av 200 årig tall, en del gran på uppemot 170 år samt grov asp och björk. Delar av sluttningen är genomgallrad och uppvisar ett rätt parkartat, enskiktat bestånd, medan andra delar är mer vildvuxna med god skiktning och en del färsk död ved. På bergets nordsluttningen finns även en till, mindre hällmark bevuxen med skiktad äldre barrblandskog, med stort inslag av 200 - 250 åriga tallar och granar. Sluttningen norr om denna hällmark består av en genomhuggen, ca 130 årig barrblandskog med inslag av en del 150 årig tall och enstaka grövre aspar.

Arter (Hotkategori inom parentes): granticka, koralltaggsvamp (NT), ullticka, bårdlav, gelélav sp. (NT eller högre), liten spiklav, lunglav (NT), småflikig brosklav (NT), stuplav, violettgrå tagellav (NT), järpe, orre, spillkråka, tretåig hackspett (VU).
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västerbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
35,93
Areal vatten (ha)
0,04
Areal land (ha)
42,40
Areal totalt (hektar)
42,37
(Logga in för att skriva en kommentar)

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.