Nuorteliden

Beskrivning
OBS! Se även bifogat bildspel i Vicnatur för kompletterande information!

Nuorteliden (540 möh) är beläget drygt 10 kilometer öster om byn Lauker i Arvidsjaurs kommun och området utgörs av bergets branta nordsluttning. Området är bevuxet med gammal barrblandskog där östra delen är talldominerad, medan granen dominerar i västra delen. Nordsluttningen är delvis brant och skogen är förvånansvärt produktig, särskilt med tanke på höjdläget.

Skogen är mycket gammal, med trädåldrar som överlag ligger på mellan ca 170-250 år. Överståndare av tall med ålder av drygt 300 år förekommer allmänt och enstaka riktigt gamla bjässar på ca 400-450 år förekommer också spritt i sluttningen. Den talldominerade östra delen är vi viss mån påverkad av en äldre plockhuggning. Här sågs även en del travar med ihopsamlad tjärved. Trots uttaget är det även i denna del av området gott om död ved samt äldre tallar i åldern 250-300 år. Här växer den rödlistade tallriskan och på tallågorna förekommer arter som fläckporing, nordtagging och vaddporing,

I övriga delar av området är påverkansgraden mycket låg och skogen har en tydlig urskogsartad struktur. På de gamla granarna växer rikligt med hänglavar, främst garnlav, tillsammans med rödlistade arter som knottrig blåslav, gammelgranskål och violettgrå tagellav. Fläckvis förekommer även en hel del sälg och på dessa finner man ofta lunglav. Vid besöket noterades även lavskrika samt allmänt med hackspår från tretåig hackspett.

Hela området är brandpräglat och brandljud förekommer i både tall, björk och gran. Kolade stubbar förekommer också i hela området. Den senaste branden är inte daterad, men det är sannolikt att Nuorteliden brann någon gång omkring 1850, då mycket stora skogsbränder härjade i trakten. Bl a brann då hela det intilliggande naturreservatet Dubblabergen samt många av de intilliggande bergen. Den senaste branden orsakade ett brott i lågakontinuiteten i området, vilket fortfarande i viss mån kan ses på strukturerna i skogen. Tillgången på rötade granlågor är ändå god i stora delar av området och på dessa finner man arter som ullticka, rosenticka, harticka, gränsticka, doftskinn och blodticka.

Högst uppe mot toppen av berget (540 m ö h) övergår skogen i en gles och mager höjdlägesbränna. Här finns gott om gamla granlågor och arter som knottrig blåslav, gammelgranskål, ullticka och rosenticka noterades.

Under försommaren 2011 drabbades trakten av mycket kraftiga sk. fallvindar, som fällde mycket stora mängder skog. Även i Nuorteliden drabbades av stora stormfällningar, vilket innebär att det nu finns mycket stora mängder färsk död ved i delar av området. Se bifogat bildspel för mer information.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Norrbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
44,54
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
57,13
Areal totalt (hektar)
57,07
(Logga in för att skriva en kommentar)

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.