Alterberget

Beskrivning
Alterberget ligger i Luleälvens dalgång, endast några kilometer från älvens utlopp i Bottenviken. Landskapet är flackt med enstaka mindre bergstoppar på drygt 100 m ö h. Berggrunden i området domineras av Revsundsgranit. Alterberget utgör ett för kustregionen förhållandevis stort, sammanhängande naturskogsområde som hyser en stor mångfald växter och djur knutna till naturskogsmiljöer. Naturreservatet Alterberget ingår i EU´s nätverk av särskilt värdefulla naturområden, NATURA 2000 (SE0820624).

Det aktuella området på Alterberget karaktäriseras av ett granskogsdominerat dråg med inslag av ett flertal grova aspar och sälgar. Dråget sträcker sig söderut från sjön Gäddträsket som ligger strax nordost om reservatet. I dråget är luftfuktigheten hög och vissa delar är sumpiga. Här har lunglav hittats växande på gran, vilket är mycket ovanligt. Lunglav förekommer annars rikligt på framförallt sälg men även på de gamla asparna i området. I fältskiktet uppträder bl a norna och skogsfru. Inslaget av tall ökar gradvis högre upp i sluttningen och på toppen av berget växer hällmarkstallskog. Längs sluttningen förekommer spridda mycket gamla tallöverståndare.

I den nordvästra delen av reservatet finns ett kalavverkat område. Den resterande skogen i reservatet är inte påverkat av modernt skogsbruk men spår av äldre plockhuggning förekommer. Tillgången på död ved, som lågor (främst gran) och torrakor, är fläckvis relativt god. Stora delar av området visar tydliga spår av skogsbrand, bl a förekommer brandljud i de flesta av de gamla tallöverståndarna.

Exempel på arter som påträffats är ullticka, rosenticka, lappticka, gränsticka, liten aspgelélav och stiftgelélav. Observationer har även gjorts av tretåig hackspett och spillkråka. Både duvhök och tretåig hackspett har konstaterats häckande i området. Skogsområdet har goda förutsättningar att fungera som kärnområde och spridningskälla för hotade naturskogsarter i landskapet om det tillåts en fortsatt fri utveckling.

Det tätortsnära läget bidrar till att reservatet har ett högt värde för det rörliga friluftslivet. Området korsas också av flera stigar och används som utflyktsmål.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Norrbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
42,55
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
49,67
Areal totalt (hektar)
49,71
(Logga in för att skriva en kommentar)

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.