Harpickön

Beskrivning
Harpickön är en helt friliggande ö i sjön Flosjön på gränsen mellan Leksands och Gagnefs kommuner. Harpickön är rejält kuperad och till största delen bevuxen med en flerskiktad grandominerad barrskog. Det finns även inslag av äldre lövträd, framförallt på den södra delen av ön och längs stränderna. Mängden död ved är hög, vilket tillsammans med skogens olika successionsstadier ger ett högt naturvärde. Sjösystemet kring ön har fungerat som transportled för timmer fram till slutet av 1800-talet och detta, tillsammans med en skogsbrand för mer än 150 år sedan, är troligtvis orsaken till att träd äldre än 160 år är fåtaliga.
Namnet Harpickön kommer från att man under 1600-1700-talen samlade in grankåda på ön. Grankådan kokades till harpix och såldes till kronans uppköpare och skickades till örlogsvarvet i Karlskrona. Harpixet blandades med glaskross och valfett och ströks på skeppens skrov för att skydda mot skeppsmask och långhalsar.
På ön finns fritidshus utspridda på några olika platser. Det är dock gott om plats för att ta sig i land och vid en vacker sandstrand på den västra sidan av ön finns en allmän badplats. Några småstigar sträcker sig längs stränderna framförallt i närheten av fritidshusen men större stigar in mot öns höjder saknas. Troligtvis är det de rejäla höjdskillnaderna tillsammans med den i vissa delar mycket svårframkomliga skogen med rik förekomst av död ved som gör att få letar sig in på ön.
Förvaltare
Länsstyrelsen i Dalarnas län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
106,96
Areal vatten (ha)
1,13
Areal land (ha)
107,86
Areal totalt (hektar)
108,96
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.