Harråns naturreservat

Beskrivning
Lombäck-Stormyran är en av de största och bäst utvecklade extremrikmyrarna i länet. Harrån, ett vattendrag som hyser reproducerande bestånd av flodpärlmussla och utter, flyter dessutom genom objektet.
De våtmarkstyper som dominerar området är glest trädbevuxna fastmattekärr och stora delar sumpskog. Ställvis övergår kärrytorna i rena blandmyrar med små mossepartier. Tall dominerar trädskiktet i de öppnare partierna men i sumpskogen förekommer även gran. Framförallt i anslutning till ån är lövinslaget stort.

Längs Harrån finns Lombäckshedens kalkbarrskog. En sandig kalktallhed med en speciell och rik svampflora, med förekomst av en mängd hotade svampar. Längs ån finns även restbestånd av värdefulla skogsmiljöer kvar med förekomst av bla ringlav, trådbråsklav, doftticka och gräddticka.

I anslutning till Harrån vid finns också en av länets största klådrislokaler. Dessutom förekommer flera rödlistade och ovanliga arter i området, så som trolldruvemätare, guckosko och salamandrar.

Sammanfattningsvis innehåller reservatsförslaget ett område med flera mycket intressanta och skyddsvärda naturtyper liksom ovanliga arter, mycket kopplat till den kalkrika marken.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västernorrlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
97,43
Areal vatten (ha)
7,45
Areal land (ha)
167,41
Areal totalt (hektar)
174,88
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.