Örstigsnäs

Beskrivning
Områdets bevarandevärden utgörs av ett större sammanhängande skogsområde som övergår i havsstrandängar och vatten med marina värden. Landområdet består av en stor variation av naturtyper som till exempel gransumpskog, kalkrik barrblandskog, grov lövskog, betade havsstrandängar. Den kalkkrika marken ger en speciell flora med många värdefulla arter. Mångfalden av biotoper ger upphov till en artrik kärlväxtflora som till exempel desmeknopp, hartmanstarr och knärot som alla är rödlistade arter.
Den största havsviken i området, Strandstuguviken, har naturvärden av nationellt intresse tack vare bottenlevande kärlväxter som bildar viktiga strukturer. Strandstuguviken är också en av länets viktigaste rastlokaler för flyttfågel. Längre norrut ligger havsviken Salstenskroken som är av lokalt värde för naturvården tack vare ett större sammanhängande område med kärlväxter och kransalger. Dessa skapar viktiga strukturer på botten som är livsmiljöer för ryggradslösa djur, fisk och fågel. Att viken angränsar till Jungfruvassens värdefulla strandängar gör den extra värdefull.
Örstigsnäs naturreservat länkar samman Linuddens naturreservat och Strandstuvikens naturreservat och inbegriper Natura 2000-området Junfruvassen (52,3 ha). En dryg kilometer västerut ligger Janstorpsskogens naturreservat. Tillsammans med dessa naturreservat ger det förutsättnignar för goda livsmiljöer och spridning för djur- och växtarter. Kedjan av skyddade områdena ger också en stor möjlighet till ett rikt friluftsliv.
Förvaltare
Nyköpings kommun
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
103,36
Areal vatten (ha)
133,40
Areal land (ha)
143,35
Areal totalt (hektar)
276,77
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.