Fjällnora

Beskrivning
Fjällnoraområdet har en förhållandevis stor andel äldre skog, över 100 år och i vissa storblackiga partier, som tidigare skonats från yxa och såg, kan man idag finna både tall och gran som är 250 år gamla. Den äldre skogen är emellertid huvudsakligen präglad av tidigare markanvändning som skogsbete, plockhuggning och kolning.

Barrskog med tall och gran är den vanligaste skogstypen i Fjällnora, men inslaget av lövträd är ofta stort, främst björk och asp, bitvis även ek och sälg, samt i rikare partier lind och hassel. I de äldre skogspartierna finns gott om död ved i olika nedbrytningsstadier och under senare tid har många granar nyligen dött på grund av torka och barkboneangrepp.

Många besökare kommer till Fjällnora för friluftsaktiviteter och naturupplevelser. Fjällnora inbjuder till besök under alla delar av året. På sommaren kommer besökare för att sola, bada och grilla och på höstarna är det fina svampmarker. Det finns en camping, uthyrningsstugor, kommersiell äventyrsbana och en diskgolfbana. Vintertid lockar isen med möjlighet till skridskoåkning på plogade banor i olika längder på Trehörningen.

Till Fjällnora åker man också för att vandra längs markerade stigar och leder. Nyligen har stora delar av stignätet i Fjällnora breddats och hårdgjorts. Det finns flera vandringsleder i området, mellan 3 och 5 km långa, som samtliga utgår från eller passerar friluftsgården. Utöver området kring Fjällnoragården och på de markerade lederna är det få människor som rör sig i reservatet. Det finns stora stiglösa områden både i nordväst och i öster. En förklaring är sannolikt att terrängen bitvis är blockrik och svårframkomlig.

Området kring friluftsgården är till stor del tillgänglighetsanpassat.
Länk
Förvaltare
Uppsala kommun
IUCN-kategorisering
0, Områden som ej kan klassificeras enligt IUCN: s system.
Areal skog (ha)
142,48
Areal vatten (ha)
16,35
Areal land (ha)
178,96
Areal totalt (hektar)
195,35
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.