Långviken

Beskrivning
Långviken innehåller i huvudsak äldre, bitvis naturskogsartad, barrskog med ett stort innehåll av för mångfalden viktiga substrat strukturer och miljöer såsom död ved, flerskiktade skogsbestånd och gamla träd. Området innehåller bland annat värdefulla grandominerade barrblandskogar, tallskogar, sumpskogar och varierade barrblandskogar med lövinslag på sluttningsmark. Området är mycket artrikt och hyser en mångfald av naturvårdsintressanta arter varav ett stort antal är upptagna på den nationella rödlistan, bl.a. grangråticka, lakritsmusseron, skrovlig taggsvamp, kungsspindling, rynkskinn, motaggsvamp, blå taggsvamp, vågticka, ullticka, kötticka, aspticka, tallticka, vedtrappmossa och knärot.

Avvikande inslag i området är två mindre områden som relativt nyligen brunnit spontant, det senaste (ca 1 ha) under sommaren 2014.

Området genomkorsas av bruksleden och innehåller skog som är strövvänlig och attraktiv för människor som vill uppleva en äldre förhållandevis orörd skog.

Som de flesta andra skogar med medelålders-äldre gran har området påverkats av de granbarkborreangrepp som härjat i Syd- och mellanSverige sedan den torra sommaren 2018.
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västmanlands län
IUCN-kategorisering
0, Områden som ej kan klassificeras enligt IUCN: s system.
Areal skog (ha)
82,16
Areal vatten (ha)
2,23
Areal land (ha)
99,90
Areal totalt (hektar)
102,19
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.