Körbruksberget

Beskrivning
Körbruksbergets naturreservat består av ett 117 ha stort skogsområde beläget på Körbruksbergets krön och sluttningar mot nordost, samt på Ljusnans sandsediment norr om berget. Äldre skötta tallskogar i åldersspannet 100-120 år dominerar i området, men även yngre tallskog och några hyggen ingår i naturreservatet. Inslag av gran och lite löv finns på några platser på bergssluttningen samt i svackor och mot våtmarker i området. Naturskogsartad barrblandskog finns på delar av bergets branta och blockiga nordsida.

Hela området berördes av skogsbranden i juli 2018. Branden hade inom naturreservatet huvudsakligen ett lågintensivt förlopp, vilket gör att överlevnaden bland träden i den äldre skogen är hög. Den brandpåverkade gamla skogen med hög överlevnad efter skogsbranden gör området mycket intressant ur naturvärdessynpunkt. Mosaiken av beståndåldrar inom området (hygge till äldre tallskog) och kontrasten mellan de skarpa lavhedarna i norr och den blockiga och branta moränsluttningen ger ett variationsrikt brandpräglat skyddsobjekt. Några våtmarker och ett surdrågsparti med en liten bäck ingår också i området och bidrar till ökad variation inom naturreservatet.
I norra delen av naturreservatet ingår delar av det område av omfattande isälvsavlagringar med deltaplan i olika nivåer som kallas Ljusnandeltat. Dessa delar ingår i område av riksintresse för naturvård.

Naturreservatet ligger i direkt anslutning till väg 84 i norr och berörs av skogsbilvägar från flera håll, vilket gör att det är mycket lätt för besökare att ta sig till reservatet. Terrängen i naturreservatet är delvis mycket lättframkomlig på plan sandmark, men på andra platser sluttande och väldigt blockrik vilket gör delar av området mer svårtillgängligt för besökare.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Gävleborgs län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
95,38
Areal vatten (ha)
0,08
Areal land (ha)
116,92
Areal totalt (hektar)
116,99
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.