Tolockbäcken

Beskrivning
Området är beläget på Tolocksjöns västra sida, ca 1 mil väster om Enånger i Hälsinglands bergkullterräng, strax innanför kustslätten. Terrängen i området är relativt flack, med bara en lägre moränhöjd som avgränsas av Tolockbäcken i väster och sjön i öster. Tolockbäcken meandrar söderut genom ett sandigt sediment och ansluter längre nedströms till Enångersån, som är ett nationellt värdefullt vattendrag. Bäcken har en sandig botten, i stort sett utan slampålagring. Här finns flodpärlmussla.
Skogen i området har mestadels höga naturvärden. Den är delvis av hög bonitet och fuktig, med betydande sumpskogspartier, speciellt längs bäcken och i söder. Ett par sådana är dikade långt tillbaka, men inte så starkt påverkade av detta. Skogen innehåller gott om död ved av gran och björk i olika nedbrytningsstadier. En kolarkoja och stubbar av olika ålder vittnar om att skogen tidigare varit kraftigt påverkad av skogsbruk, troligen i början av 1900-talet och några tiotal år senare. En träkonstruktion i bäckmynningen kan vara en f.d. ålkista.
Äldre granskog med lövinslag är den dominerande skogstypen. I söder är granskogen drygt 100-årig och väl skiktad, norrut under 100 år med ett bitvis stort inslag av björk och asp. Längs bäcken förekommer gran i åldrar upp mot 200 år och vid sjökanten står ett 10-tal grova och gamla strandtallar. Väster om bäcken vidtar yngre skog. I norr ingår även ett parti med lövrik ungskog. Området omges av ungskog i söder och väster, norrut vidtar äldre, nyligen gallrad produktionsskog
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Gävleborgs län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
16,92
Areal vatten (ha)
4,72
Areal land (ha)
17,20
Areal totalt (hektar)
21,92
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.