Lena borg

Beskrivning
I södra delen av naturreservatet finns en ask-ekskog på mark med rörligt grundvatten. Flera bäckraviner leder norrut och längs dessa växer även en del klibbal. Skogsmarken har hög bonitet.
Ask-ekskogen bedöms ha en medelålder på ca 40-50 år. Trots detta innehåller skogen en förhållandevis stor andel död ved. Sannolikt orsakat att inga skogsbruksåtgärder har vidtagits i området under senare år.

Skogsmarkens höga bonitet gör även att volymen död ved ökar snabbt, och därmed även naturvärdena.

Längs södra delen av naturreservatet finns en rasbrant, längs Varvsbergets diabaskant, vilken klassas som nyckelbiotop.Sydöstra delen av området domineras av triviallövskog med ädellövinslag och har även ett visst inslag av gran. Inslaget av gamla, grova träd är här större.

Den norra delen av området beslår av trädklädda och öppna betesmarker och slåttermarker. Natura 2000 naturtyp 6270 "Artrika silikatgräsmarker nedanför trädgränsen" samt 6510 "Slåtterängar i låglandet" Stora delar av betesmarken uppfyller kriteriet för "Särskilda värden för miljöstöd".

Området har ett mycket högt värde för det rörliga friluftslivet. Inte minst för att ruinerna efter stenpalatset Lena borg ligger i naturreservatet. Lena borg är ett kulturhistoriskt besöksmål av nationellt intresse.

Från Lena borg och Högeklint är utsikten över landskapet storslagen. Flera etablerad vandringsleder finns i området, varav den populäraste går från Kungslena via Lena borg upp till Högeklint. För förståelsen av Lena borgs försvarsstrategiska placering, och för landskapsbilden, är det viktigt att betesmarkerna norr-väster om Lena borg hålls öppna genom hävd.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västra Götalands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
31,31
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
38,08
Areal totalt (hektar)
38,05
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.