Kroktjärnet

Beskrivning
I Kroktjärnets naturreservat finns naturvärden i form av agkärr, sumpskog och skogbevuxna myrar. Agkärren finns fläckvis längs strandkanten vid Kroktjärnets avsnörning. Förekomsten är tydligt kopplad till kalkhaltig berggrund som finns i områdets västra del. Arten ag, Cladium mariscus, förekommer sällsynt i södra och mellersta Sverige och bedöms generellt vara skyddsvärd. Arten är troligtvis en kvarleva från en varmare tidsperiod. Vid Kroktjärnet finns sannolikt ett av de största agbestånden i Västra Götalands län. I några av Kroktjärnets agkärr finns även karaktäristiska arter för rikkärr, exempelvis späd skorpionmossa, korvskorpionmossa och stor skedmossa.

I anslutning till agkärren finns sumpskog och skogbevuxen myr, delvis med naturskogskaraktär. Naturskogskaraktären visar sig i form av trädskikt av varierad ålder, förekomst av gamla träd, död ved i olika former samt karaktäristiska träd med socklar. Med tiden som skogen åldras kommer naturskogskaraktären förstärkas och naturvärdena att öka.

Sumpskogen finns i reservatet södra del och domineras i väster av gran, med inslag av tall och lövträd som björk, al och ask. Enstaka idegranar förekommer också. I östra delen har sumpskogen en helt annan karaktär och trädskiktet består främst av tall, björk och al. I norra och nordöstra delen av reservatet finns skogbevuxen myr dominerad av tallmosse, vilken övergår i lövdominerade kärrpartier närmre den skogsklädda fastmarken.

I västra delen av reservatet skär en kraftledningsgata genom området, här finns kärr som hålls öppna till följd av underhåll av kraftledningen. Dessa kärr är tuviga med uppväxande sly och enstaka enar. Här och var finns dock inslag av rikkärrsmossor, orkideér och andra växter som vittnar om kalk i berggrunden. Bevarandet av dessa kärr, liksom bevarandet av sumpskogen och den skogbevuxna myren i området är en förutsättning för bevarandet av Kroktjärnets agkärr, vilka är mycket känsliga för hydrologiska förändringar.
Förvaltare
Västkuststiftelsen
IUCN-kategorisering
0, Områden som ej kan klassificeras enligt IUCN: s system.
Areal skog (ha)
1,39
Areal vatten (ha)
0,57
Areal land (ha)
2,85
Areal totalt (hektar)
3,36
(Logga in för att skriva en kommentar)

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.