Hökesån Lampen

Beskrivning
Hökesån rinner från Hökesjön till Vättern. Området Hökesån Lampen utgör en av flera etapper i skyddet av Hökesån. Reservatet har som huvudsyfte att skydda och stärka åns höga limniska värden.

De höga naturvärdena beror främst på en stor andel strömmande vattendragssträcka, klassad som limnisk nyckelbiotop.

Ett svagt bestånd av flodpärlmussla (rödlistad såsom EN) finns i Hökesån, med det starkaste fästet inom reservatet Hökesån Lampen. I och i anslutning till Hökesån finns rödlistade arter såsom flodnejonöga (NT), dunmossa (NT) och utter (NT). Ån har en artrik fiskfauna och är mycket viktig som reproduktionsområde för Vätteröring. Efter ett omfattande restaureringsarbete när nu Vätteröring åter ända upp till Hökesjön.

Skogen kring Hökesån utgörs av örtrik lövsumpskog och gransumpskog med inslag av enstaka gamla, grova träd, samt ungskogsområden med barrträd. Tillgången på död ved av både löv- och barrträd är god. Skogen har höga naturvärden framförallt kopplade till miljöer med hög och jämn luftfuktighet,

Delvis inom området Hökesån Lampen finns ett värdefullt våtmarkskomplex (VMI klass 1, ingår ej i myrskyddsplanen) med mader, kärr, sumpskog mm (utgör även skoglig nyckelbiotop).
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Jönköpings län
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
17,16
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
21,11
Areal totalt (hektar)
20,94
(Logga in för att skriva en kommentar)

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.