Södra Gardfjället

Beskrivning
Södra Gardjällets naturreservat ligger strax norr om Kittelfjäll och består av ett större sammanhängande fjällområde. Reservatets morfologi är starkt präglad av skollstrukturen och glacial erosion. Reservatet har flera ståtliga dalar bl.a. Grantonsskalet och dalgången mellan Gransjön och Kanan. Nedre delen av den 2,5 kilometer långa forsen i Bullerbäcken rinner i en vacker, djupt nedskuren kanjon.

Naturreservatet har en stor variation i naturtyper och arter. Skogarna består till största delen av fjällbjörkskog, främst hedbjörkskog men det finns också områden med ängsbjörkskogar med rik förekomst av högörter, t.ex. vid Kanan och Klitvallsstugan. Nära trädgränsen samt vid fjälldalarnas vattendrag och våtmarker finns stora områden med videbuskmarker, t.ex. i Grantonsskalet. I reservatets ytterkanter i söder och öster finns några områden med grandominerad fjällbarrskog, t.ex. kring Grönfjäll och norr om Klitvallen. Där lever flera arter som är beroende av äldre skogars strukturer och miljöer. Reservatets talrika våtmarker uppvisar en stor spännvidd från fattiga kärr till rikkärr. Flera av våtmarkerna bildar störrevåtmarkskomplex, t.ex. Fjällmyran norr om Matsdal . Sjöarna och vattendragenär inom reservatet hydrologiskt opåverkade med värdefulla ursprungliga stammar av röding och öring. Betydelsefulla livsmiljöer är också reservatets helt fisktomma sjöar och tjärnar. Vapstälven rinner, till skillnad från landets övriga stora vattendrag, västerut in i Norge. Hela reservatet är ett kulturlandskap där renbete och traditionellt samiskt nyttjande har pågått under mycket lång tid. Det finns också marker som hävdats med slåtter och kreatursbete.

Området har en för fjällen representativ flora och fauna med flera rödlistade arter. Spritt inom området finns, till följd av berggrundens stråk av mer basisk berggrund, bl.a. gräshedar med rik blomsterprakt, Dryashedar. Exempelvis kring Grantonsskalet och Rättfjället. Rödberget är ett serpentinberg i fjällbjörkskogen med flera karaktäristiska serpentinarter samt en rik förekomst av lapsk alpros, den sydligaste i landet.

Reservatet har landskapsmässigt ett mycket attraktivt utseende. Det finns många intressanta besöksmål t.ex. Klitvallens och Silisens samevisten, Grantonsskalet och Bullerfallet. Vackra vyer från bl.a. Kittelfjället, Grönfjället, Vaellientjahke och Klitvallen. Reservatet nyttjas året runt för bl.a. vandring, skidåkning, skoterkörning längs leder, sportfiske, bär- och svampplockning. Det finns ett omfattande system av statliga vandrings- och skidleder samt kommunala skoterleder vilket gör det relativt lättillgängligt. Flera företag erbjuder turer i området.

Naturreservatet ligger inom Vilhelmina norra och Vapstens samebyars åretruntmarker. Det är ett mycket betydelsefullt område som kalvningsland och betesområde från vår till höst. Inom naturreservatet finns flera flyttleder och renskötselanläggningar, bl.a. hagar, stängsel och byggnader.

Områdets kulturhistoriska värden utgörs bl.a. av den rika förekomsten av äldre samiska lämningar från förhistoriska renvallar och visteplatser till permanenta visten. Det finns också spår från idag övergivna nybyggen.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västerbottens län
IUCN-kategorisering
Ib, Vildmarksområde (Wilderness Area)
Areal skog (ha)
1 737,58
Areal vatten (ha)
1 750,53
Areal land (ha)
37 135,49
Areal totalt (hektar)
38 886,02
(Logga in för att skriva en kommentar)

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.