Björkenabben

Beskrivning
Naturreservatet utgörs av en udde på Listerlandet och angränsande vattenområde i Hanöbukten. Udden har en variationsrik natur med mycket höga naturvärden. Kustbokskog, sumpskog, hassellund, småvatten, öppna och trädbärande hagmarker samt enbuskhed är prioriterade naturmiljöer, däribland naturreservatets samtliga Natura 2000-naturtyper.

I skogen och den trädklädda betesmarken finns gott om strukturer och funktioner som grova ädellövträd, senvuxna ädellövträd, bukettformigt växande hassel och bok, topphuggna bokar, i form av kandelaberträd, brynmiljöer med blommande och bärande träd och buskar, stående och liggande död ved, alsocklar samt död ved i fuktiga miljöer. I betesmarkerna är betespåverkan tydlig.

Stenmurar är påtagliga inslag i naturreservatet. Arterna barbastell, sydfladdermus, hålnunneört, rosa lundlav, stiftklotterlav, skillerticka, hjärntryffel och ålgräs är prioriterade, liksom livsmiljöerna för ett flertal andra rödlistade eller typiska arter knutna till naturreservatets prioriterade naturtyper. Björkenabbens litorinastrandvallar och udden som en del av läsidesmorän till restbergen Stiby backe är geovetenskapligt prioriterade bevarandevärden.
Förvaltare
Länsstyrelsen i Blekinge län
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
54,82
Areal vatten (ha)
70,96
Areal land (ha)
72,49
Areal totalt (hektar)
143,77
(Logga in för att skriva en kommentar)

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.