Lista senaste kommentarer från alla
Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 12 Nästa Sista 
Artikel/Blogg:
En pensionärs problem i Pårek(2)
2017-12-22 16:24 från Håkan Friberg :
Jag älskar äventyr! Åtminstone om man kommer någorlunda helskinnad ur dem. Tvärt emot vad man skulle kunna tänka sig så tror jag att äventyren blir fler med åren. :-) Tack för att du delar med dig.
Artikel/Blogg:
En pensionärs problem i Pårek(2)
2017-12-21 18:54 från HansP :
Våldsamt äventyr som slutade bra trots allt. Sju veckor senare, på väg till "öppet hus i Pårek" passerade jag din hoplappade bro. Det var dock bara en planka på den norra halvan av bron vilket var väldigt otäckt eftersom jag inte är någon balanskonstnär. Jag fortsatte fram till Hambergshyddan och slog upp mitt läger. Senare på kvällen gick jag tillbaka till vadet , lyckades fiska upp några plankor ur djupfåran så det blev tre i bredd att gå på. Men det kändes ändå lite vanskligt att gå på den, så jag undersökta området lite mer. Den mycket djupa bäckfåran upphör ett tjugotal meter längre österut, så "ön" är ingen ö! Man kan kringgå den genom att ta sig genom snåren österut, en ganska liten omväg som dock inte syns när man följer stigen! Jag påpekade för Laponiaförvaltningen att den här lilla bron behöver åtgärdas, vi får väl se om det blivit gjort.
Artikel/Blogg:
En pensionärs problem i Pårek(2)
2017-12-21 18:47 från OBD :
Instämmer helt i din sista mening. :-)
Artikel/Blogg:
En pensionärs problem i Pårek(2)
2017-12-21 11:48 från dHANScan :
Bra att du lyckades så relativt oskadat - och med torra grejor - att komma i land på norra siden. Det är mycket kloga tankar du gör dig om förtsätta eller återvända?. Spännande med dine rekognosceringar i de gamla spor kring Pårek. Ser fram till förtsättningen och att du kan återvända nästa år. God jul
Artikel/Blogg:
En pensionärs problem i Pårek(2)
2017-12-21 11:40 från OBD :
Usch vad otäckt! Men vad skönt att det gick så pass bra som det gjorde. Att "plurra" är inte roligt men att få djupa sårskador är verkligen riktigt otrevligt. Det var absolut ett rätt beslut att vända. Jag fick själv avbryta en vandring för några år sedan. På Kiruna lasarett blev min högra underarm sydd med 18 stygn. Jag hoppas verkligen att det här inte var din sista flerdagarsvandring. Varken till Pårek eller någon annan stans.
Artikel/Blogg:
Terrängkartan för Garmin GPS och Android
2017-11-06 09:04 från tageg :
Hej, superjobb du har gjort. Finns det någon chans att områdena norr om övertorneå/svanstein i tornedalen också kommer?
Artikel/Blogg:
En pensionärs problem i Pårek(1)
2017-10-15 12:43 från smux :
Jag har letat efter en tång som är mindre och lättare än de vanligaste multiverktygen och det blev en Leatherman Style PS som väger 44g. Mitt krav förutom en mindre tång är att det även skall finnas en avbitare som klarar att klippa en mindre fiskekrok i seghärdat stål om olyckan är framme. Förutom tång har modellen även en sax mm, så för en fjälltur behöver jag nu bara komplettera med en lätt fällkniv. Självklart är dessa små multiverktyg fulla av kompromisser och inte dimensionerade för dagligt hantverk, men som reserv på en tur känns de OK. Tidigare har jag haft den minsta storleken av kromad polygrip från Bahco (modell 221, vikt 35g) som definitivt är stabilare och mer duglig som tång med på turen, men den saknar avbitarfunktion som den lilla Leatherman modellen har.
Artikel/Blogg:
En pensionärs problem i Pårek(1)
2017-10-14 23:05 från fowwe :
Jag ansluter mig till denna skara av mogna farbröder som kommenterar. Fint att läsa din berättelse även om det blev ett problemfyllt äventyr. Hörde ju om det när jag kom till Kvikkjokk några dagar senare. Tyvärr hade du hunnit åka hem då, annars hade jag sett fram emot att höra dig berätta. När det gäller reparationsgrejer så är det väl ofta så att man har med dem många gånger - och så kommer den dag när man bestämmer sig för att spara in den lilla vikten. Efter att ha läst din berättelse har jag bestämt mig för att den dagen aldrig ska komma! Mina snören, ståltrådar, osv ska få följa med i fortsättningen också. Tror till och med att jag ska uppgradera med en liten tång. Hade ofta det på den tiden jag använde min ramryggsäck.
Artikel/Blogg:
En pensionärs problem i Pårek(1)
2017-10-14 21:40 från fson :
Så det var vi som träffades där uppe på Pårek! Du var på väg neråt igen, och jag lullade runt med dagsturssäck och kamera. Du var vid gott mod, trots strapatserna!
Artikel/Blogg:
En pensionärs problem i Pårek(1)
2017-10-14 21:06 från dHANScan :
Oj, vilken cliffhanger. Samma vadet fick mig att vända mitt i juni 2005, jag inte alls prövde hur djupt det var och hur hala stenarna var. Jag tog mig tillbaka till Kungsleden norrut och återvända till den planerade Sarekrut några dagar och mil senare. Bra att du kommer vidare i nästa avsnitt. Ser fram till det.
Artikel/Blogg:
En pensionärs problem i Pårek(1)
2017-10-14 16:50 från Penh :
Stenar i vattnet är alltid hala, så risken att halka är stor. Jag hoppas att du är bra i ditt knä, så att du kan göra många flera vandringar i Sarek. /Hasse
Artikel/Blogg:
En pensionärs problem i Pårek(1)
2017-10-14 12:45 från Bandersson :
Jag lever mig in i hur du hade det. Att gå i Sarek i mitten av juni. Är det för sent eller för tidigt eller alldeles rätt? Du har ju omdöme att vända om när det visar sig att det inte är vettigt att låtsas att en klarar allt eller är odödlig. Men det som berör mig mest är frågan – gick du ensam? Vi är jämförbara när det gäller ålder men jag har aldrig gått ensam i Sarek, inte heller när jag var ung. För min egen del har inte frågan om ensamvandring primärt handlat om risken att råka ut för skador eller olyckor. Nej, det som har haft betydelse är att är vi två kan vi stötta varandra i något som jag skulle vilja kalla ”humörsvängningar”. Visst har väl du också någon gång under en Sarekvandring tänkt – varför gör jag det här, igen?! Sedan går det ju över förstås men det blir så mycket lättare om vi är två. Så just där är jag i din beskrivning. Är du ensam med dig själv? Klarar du av motgångarna på egen hand?
Artikel/Blogg:
En pensionärs problem i Pårek(1)
2017-10-14 12:05 från OBD :
Talesättet "En olycka kommer sällan ensam" kommer väl till sin rätt här. Har själv halkat i samma vad men det föregicks inte av dina övriga problem. Jag hade även turen att få en av mina stavar så placerad att jag bara blev blöt upp till rumpan. Nu ser nog fler än jag fram mot nästa avsnitt.
Artikel/Blogg:
En pensionärs problem i Pårek(1)
2017-10-14 12:01 från hansnydahl :
Halka kan man nog göra fast man inte är pensionär. Det där med knät låter oroväckande - om dina ombyten är blöta och du inte kan gå så ligger du illa till. Kanske du tappat i uppmärksamhet på grund av problemen med ryggsäcken? Det låter som om din ryggsäck är av äldre modell. I år investerade jag i en helt vattentät ryggsäck på 100 liter. Som solovandrare var det en viss trygghet att veta att packningen skulle förbli torr även om olyckan var framme.
Artikel/Blogg:
En pensionärs problem i Pårek(1)
2017-10-14 08:25 från Håkan Friberg :
Vandrar man ofta i fjällen så måste väl en halkolycka hända förr eller senare. Jag har råkat ut för det en gång i Abmojokken. Då berodde det mestadels på nonchalans från min sida. Jag klarade mig utan större skavanker. Hoppas att du kunde fortsätta din vandring. Och det där med hala stenar. Har det inte blivit vanligare?
Artikel/Blogg:
Terrängkartan för Garmin GPS och Android
2017-09-26 02:33 från Jamtlänning :
Hej.. Är lite förvirrad.. Hur får jag in kartfilerna i min etrex35? Kan jag sätta in Micro Sd kortet i datorn och bara dra över filerna till sd kort o sen i gpsen och öppna i kartor.. El måste jag koppla in gps mot datorn o göra det med sd-kort i gps. Ja hur gör jag finns det ngn vänlig själ som kan förklara i bästa dummies anda.. Tack på förhand... Som sagt förvirrad efter att ha läst inläggen..
Artikel/Blogg:
Offline Topografisk karta för Android
2017-09-01 20:48 från Solleveld :
Har mycket nytta av ditt arbete. Skall till Norge någon vecka. Vet du om Norska stat topo kart finns i samma format att få tag på?
Artikel/Blogg:
Terrängkartan för Garmin GPS och Android
2017-08-18 10:50 från jajen15 :
Hej. Fantastiskt jobb, tack så mycket Bengt. Jag har en fråga. Har en android mobil. Laddat ner alla kartor, men jag ser bara fjällkartan i offline (Locus Pro). Alla kartor ligger i var sin folder i: sdcard/android/data/menion.android.locus.pro, men jag ser bara fjällkartan i appen. Någon annan som har erfarenhet med samma problemställning? Tacksam för al hjälp.
Artikel/Blogg:
Terrängkartan i rasterform för nedladdning
2017-08-05 12:45 från Ylva L :
Det hängde visst på vilken webbläsare man använde. Ursäkta att jag pratade strunt -:)
Artikel/Blogg:
Fjällkartan för GPS
2017-08-01 22:31 från Osynlig :
Har efter ett par timmars försök äntligen lyckats få fjällkartan in i locus maps free. Om en nyligen har laddat ner appen så går det inte att hitta någon mapp för appen då mobilen är inkopplad i datorn. Då finns det heller ingenstans att ladda över filerna med fjällkartan till. När jag hade gett upp, gått för att göra mig ett par mackor och sedan återvände till datorn hade helt plötsligt en mapp för Locus skapats i mobilen. Nu var det lätt att kopiera över de filer som laddats ner och extraherats till mappen "Maps" som fanns i mappen "Lotus". Vips så fungerade allt. Kanske kan denna kommentar spara någon ett par timmars förtvivlat strul :)
Artikel/Blogg:
Terrängkartan i rasterform för nedladdning
2017-07-31 16:35 från Ylva L :
Tack för ett fantastiskt jobb! Tog hem några med grid häromdagen. När jag går dit i dag finns det inget där. "Mappen är tom". Kartorna utan grid finns kvar som förut. Är det något fel, eller är de borttagna?
Artikel/Blogg:
En gubbe som gick
2017-07-18 09:38 från Småtärna :
Hej och tack för en mycket rolig läsning, med bra tips och vackra och informationsrika bilder. Första delen av din tur blir avslutningen för mig i år; vi kommer från norra Njoatsosvagge men planerar ett lite annat vad än det du beskriver, nära punkt 805. /Cecilia
Artikel/Blogg:
Offline Fjällkarta för Android
2017-07-12 09:09 från Ante1 :
Tack för ett fantastiskt arbete med kartorna. det hjälper alla oss som älskar att vara i naturen och upptäcka nya områden! Fråga, använder Locus Map free på en samsung med minneskort. Var ska jag lagra filerna och hur får jag in dem bland kartorna i appen? Frågan gäller både terrängkartan och kartbladen. Ska kartbladen laddas ner med eller utan referensnät?
Artikel/Blogg:
Terrängkartan för Garmin GPS och Android
2017-07-02 09:07 från Maser :
Hej Bengt, Stort tack för kartorna. Jag har dock ett problem. Länken för kartbladen till terrängkartan går inte att komma åt längre. Kan du vara snäll och lägga upp dom någonstans igen? Mvh Fredrik
Artikel/Blogg:
Fyra gubbar i Sarek(4) - Resten av vandringen
2017-06-25 11:30 från Letaren :
Kul läsning!
Artikel/Blogg:
Offline Topografisk karta för Android
2017-06-24 17:55 från mattiasn1 :
Hej! Har försökt att ladda ner terrängkartan via din länk men det fungerar inte. Är de inte tillgängliga på Onedrive längre?
Artikel/Blogg:
Svenska Fjällkartan i rasterformat för nedladdning
2017-05-01 22:57 från Llehs :
Tack för ett ovärderligt arbete!!!
Artikel/Blogg:
Terrängkartan för Garmin GPS och Android
2017-04-21 21:13 från t_andersen :
Super bra jobb! Du är vår hjälte!
Artikel/Blogg:
Offline Topografisk karta för Android
2017-03-23 01:42 från aksello :
Hej. Vill du berätta lite om hur du har gått till väga? I fall du vill kan du skicka meddelande direkt. Jag tänkte att jag skulle ge mig på att konvertera, eller titta på källan och få till en karta i .sqlitedb. Jag sitter och laddar ner den nya kartan nu, kanske det rentav finns ett lämpligt konverteringsprogram.
Artikel/Blogg:
Offline Topografisk karta för Android
2017-03-18 14:24 från Solleveld :
Återigen tack för ett fint arbete. Har upptäckt en konstig sak på Topp kartan utanför Nässjö. Se bild. https://goo.gl/photos/z2kCsig9VNMePFqS9 Det är som att det saknas en zoom nivå.
Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 12 Nästa Sista 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.