Vita Blixten skidor

» Ladda upp produktbild

Försvarets gamla trotjänare. Robust träskida för tuffa underlag.


Tillverkare: Vita Blixten
 
Betyg: 3.623.623.623.623.62
(betyg 3.62 baserat på 13 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 0 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Dom brinner bra!

Minus:,

Kommentar: Fyller inte de väsentliga kraven på en skida avsedd för lössnöåkning.

Plus: lätta att använda

Minus:-----

Kommentar: biligt men bra skidor för allsidig användning.

Kundservice: god

Köpplats: Mike & Nike / Blomgrens Försäljning AB

Pris: 295

Plus: Billig, stryktålig, god bärighet.

Minus:Kanske lite bristande känsla för finsmakaren?

Kommentar: Som Tegsnäs björkvariant bara lite mindre smidig/mer tålig. Och MYCKET billigare.

Visst det finns lagg med bättre glid och i vissa fall lite bättre känsla men skillnaden är inte stor.

Gorts i tre varianter: En kort och en lång (mins inte måtten nu) för olika stora personer och så stridsfordonskidan som är väldigt kort (2/3) och mycket bredare (unjefär samma bärighet men mer som en snösko).

De är lite bredare än tex tegsnäs (vill jag minnas, har inte mätt) och erbjuder god bärighet, specielt om man ser till att få tag i den längre varianten.

Tjärningen finns det lika många läror om som det finns användare skulle jag tro, jag är ganska sparsam med tjäran, vid vinterslutet nästan bara om jag åkt i någon betydande mängd på dem. under vintern "vid behov".
Det går att glidvalla dem med parafin/sterin ed. med gott resultat, men se till att ha tjära i grunden.

Vissa menar att bindningen är jobbig men jag är inte säker på att jag vill hålla med, under lumpen var det en hel del som inte tog sig tid att ställa dem ordentligt och för dem kunde de lossna 10 gånger på en dag medans vi som spände hårt och hade rätt ställda tåjärn bara råkade ut för att de lossnade nån gång om dagen. I tät sly kan det dock vara ett problem då spännet sitter på utsidan skon och inte uppe på skidan.
Tegsnäs har ett bra alternativ om man vill byta.

Mycket bra för dem som ännu inte riktigt lärt sig det där med skidande då de är ganska svåra att ha sönder och det inte kostar så mycket när man väl gör det.

Jag har inte testat dem med andra stighudar än att vira ett snöre runt mitten av skidan några varv (fler varv för bättre fäste) men tycker att bättre än så har jag aldrig behövt. (Det är bara framåtglidet man tappar, nypet är hur bra som hälst!)

Liknande produkter: De har ingen konkurens, närmaste alternativ kostar det tiodubbla!! (tegsnäs tex)

Kundservice: Har man ett tsf i närheten är kundservicen den bästa som finns! Det är inte precis någon som vill kolla på kvitot.

Kommentar: Efter att ha läst resencionerna på dessa skidor står jag frågande. Denna skida prisas om och om igen... Detta har jag mycket svårt att förstå, var visserligen bara använd vita blixten under min värnpliktstid i Boden men jag har väldigt få goda ord att säga om dem.. Under vårt soldatprov var det 2 skidor i min grupp som gick sönder (gruppen bestod av 8 man) en gick av mitt på och en sprack på längden. Visserligen kan det varit gamla skidor men ändå. Bindningarna är kassa, speciellt om man åker i snårig skog då bindningarna fastnar i all skit. O det där med att tjära dom är rena skämtet, antingen så visste itne våra befäl hur man gjorde eller så lärde de oss fel med flit för efter tjärning var det som att ha lim under skidorna. Jag och några till tog och skrapade av tjäran igen och då var det i varje fall möjligt att ta sig framåt.

Till skidans fördel kan dock sägas att den är såpass bred att man alltid håller sig "flytande" på snön, även om man har en rejäl packning och snön består av 2 meter puder. Dessutom är konstruktionen på bindningen enkel vilke underlättar. Dock är det lätt att tappa bort bindningen om man glömmer att haka loss den vid transport.

Plus: Suveräna i kall snö.

Minus:Tjäran försvinner snabbt i töväder...

Kommentar: Jag knallade rakt upp för backar med pulka och allt, där mina plastförsedda medturister tvingades att saxa och trixa för att komma upp.

I kall snö är Hvita Blixten helt enkelt ett oöverträffat snöverktyg! I våt snö försvinner tjäran snabbt...

Kommentar: Jag hade under en lägre tid mardrömmar om denna skida, under min tid i försvaret.
Jag tror säkert att man kan inbilla sig att det är en bra turskida om man får tag i en bra skida fixar till bindning och har tillgång till bra vallning och hudar så kanske den funkar vad vet jag.
Men när man anväde dem i lumpen så var det inte roligt. Mina skidor jag hade äran att bli handhållen var fina skidor men bindningen var heltkatastrofal!!!!! Löste ur och lossna helatiden.
Nä den é inge bra.

Kommentar: När jag vintern 1990 åkte till Kiruna för vinterutb så hade vi fått ut nya fina Karu plastskidor.. Efter ca.2 veckor var vi inte kunde rubba våra pulkor så tiggde vi våra befäl om att få byta ut plastskiten mot riktiga träskidor..

En vältjärad träskida e f a n det mest optimala smöframkomlightesverktig jag vet, desutom kan man få ett par för 30:-

Plus: Behöver ej vara rädd att knäcka dem, billiga

Minus:Ursprungliga bindningar

Kommentar: Har på ett av mina Vita blixten par tagit och monterat permanenta stighudar under fotdelen (ca 50 cm per skida).
Använder dom ofta under vinterns letande efter fjällripor, bland oftast branta och mycket steniga fjäll.
Har skurit bort lite av belaget och sedan helt enkelt häftat fast stighuden, helt suveränt.
Ju mer repor i belaget desto bättre fäste får man.

Plus: Billiga

Kommentar: För en lite nätt endagstur på fjället passar sig dessa nog bra för nästa alla men om du funderar på att åka en längre tur, typ Abisko - Nikka rekommenderar jag att tänka om. Speciellt om det är isigt! Att tjära skidorna noga är A och O annars kan det lätt gå lite trögt både uppför och utför och dina färdkamrater med nya hi-tech skidor kan bli smått kaxiga. Sköt dem väl och de är guld värda. Jag knäckte mina i vredesmod när jag kom fram till Nikka!

Kommentar: Håller med tidigare inlägg, skidorna håller måttet men... köpte mina för 150:- med stavar och de funkade bra med de vanliga kängorna. Dock gick båda bindningarna fram över tårna av och häldelen tenderade till att helt enkelt lossna många, många gånger... Men med lite schysst pillande, remmar och sånt, samt tålamod så är de mycket användbara i terrängen och på fjället (nedför är lite av ett skämt). Extremt prisvärda.

Plus: Prisvärda, slittåliga

Minus:Dålig bindning, bindningsplattan kyler, inga "påskskidor"

Kommentar: Visst tar de emot stenar bra.... Tränade telis en hel dag i en grusgrop med ca 2 cm snö. Det hade nog inga andra skidor klarat.

Men ärligt talat när skidsäsongen börjar närma sig slutet och föret på morgonen är fruset (skaver bort tjäran) och på eftermiddagen är lite mer tinat så suger skidorna vatten som svampar och har fäste såväl framåt som bakåt ;-).

Det ska dock sägas att i skogen, särskilt på sydligare breddgrader med fattigt om snö, är utmärkta eftersom man slipper "skäret i hjärtat" varje gång det gnisslar till av en sten under skidorna.

Plus: Billiga och robust

Minus:tunga, krångliga att sköta

Kommentar: Jag håller med dig, vita blixten är faktiskt väldigt bra skidor. Dom är robusta och tåliga. Jag köpte mina för 15 kr i prima skik (går det att få tag i billigare skidor??). I obanad terräng och i skogslandskapet så är dom aldelles utmärkta. Och så brukar det reta prylnissarna till döds när man tar sig fram lika bra som dom.
Jag tror att vita blixtens dåliga rykte beror på att dom flesta som använder dom inte vet hur man ska tjära dom och sköta om dom.

Plus: Billiga, extremt tåliga

Minus:tunga, lite klumpiga

Kommentar: Så här tidigt på säsongen är det ett förrädiskt underlag på skidturerna. Då kommer vita blixtens robusta egenskaper väl till pass, lite stenar och annat som skrapar undersidan har liten betydelse. De är visserligen ganska tunga men går bra i snön, framförallt om man varit noga med att tjära belagen. Stavarna tillhör också marknadens tåligaste. Kort sagt en mycket prisvärd utrustning med ett oförtjänt dåligt rykte. Jag kor varje år åtskilliga mil på mitt par.
/Stefan


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...