Western Mountaineering Bison SDL



Dunsovsäck av högsta kvalitet för expeditionsbruk.
Fyllning: Gåsdun 750+
Fyllnadsvikt: 1280 g
Totalvikt: 2200 g
Lägsta temp: -40° C


Tillverkare: Western Mountaineering
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Se kommentar.

Minus:Kvalité kostar som alltid :-)

Kommentar: Testad i Grövelsjön januari 2009.
Förhållanden: Natt temperatur från -15 till - 21.
Provad tillsammans med "svettpåse" från samma tillvekare samt ett Exped Downmat 9 Pump. Tält.
- Sovsäcken känns till kvaliten helt underbar. Den är välsydd i alla sömmar. Har i konstruktion och kvalitet inget att klaga på. Dragkedjan är lätt att hantera, dra upp och ned. Den invändiga dunkragen är fantastikst skön. Sov i säcken med ett tunnt underställ fran Craft, vaknade några ggr varje natt pga det blev lite i varmaste laget.
[A.Dicander, Borlänge]

Köpplats:

Plus: Det mesta...

Minus:Priset!

Kommentar: Western Mountaineering gör enligt min åsikt världens bästa sovsäckar, och Bison SDL är inget undantag. Konstruktion, material och sömnad är i absolut toppklass. Är man ute efter en expeditionssovsäck som pallar för riktigt kalla förhållanden så är det svårt att hitta något bättre. Jag har haft tillfälle att jämföra den med två andra motsvarande säckar av hög kvalitet; Marmot Cwm och Mountain Equipment Everest. Bison SDL är tjockare än båda dessa, trots att vikten är ungefär densamma. Dessutom har den bättre detaljlösningar på flera ställen.

Yttertyget är DryLoft (därav namnet SDL; Super DryLoft) som är en "lättversion" av GoreTex. Jag har inte använt säcken under riktigt våta förhållanden, men av vad jag har sett så skyddar det mycket bra mot väta. Smältande rimfrost som droppar från tälttaket är inga problem. Då kan det nog vara större problem med fukt inifrån. Jag har alltid använt fuktspärr i min säck, och då har det inte blivit någon märkbar kondens. Andra nackdelar med DryLoft är att säcken blir svår att trycka ner i packpåsen, eftersom det är så svårt att få ut luften ur den. Av samma anledning sväller den upp väldigt långsamt när man tar ut den ur packpåsen.

Hur är det då med värmen? Jag har använt den ner till -38° C (utanför tältet, jag låg inne i tältet) och inte varit ens småkall en enda gång. Ibland har jag till och med blivit FÖR varm trots att det varit -30. Under kalla nätter har jag dock alltid garderat mig med fuktspärr, nattmössa och ibland också med dunjackan över mig.

De data som anges ovan gäller för storlek L (upp till 198 cm kroppslängd). Säcken finns även i M (upp till 182 cm). På bredden är den ganska rymlig, så man slipper de värsta klaustrofobikänslorna. Huvan är formsydd och värmer mycket bra även om man inte drar åt den. Dock kan det vara ett problem när man blir för varm; det är svårt att öppna ordentligt. Den dunfyllda kragen är (liksom det mesta på denna säck) riktigt biffig, och stoppar kalluften effektivt. Dock har WM till i år ändrat på kardborrestängningen som fäster ihop kragen vid blixlåset. Jag tycker att det är en svårbegriplig lösning som är sämre än den gamla.

Bison SDL får högsta betyg, men smakar det så kostar det...


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg