Träsnideri - Körsbärsträd

Mormors stora körsbärsträd har blåst om kull i stormen.
Är det ngt att ta vara på?
Har funderat på att börja snida i trä nångång...kanske en kåsa.

Vilken del bör man spara på?
Ska den torkas?

Vril/knöl, roten, stammen, grenar...?

Fann denna tråd:
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=81322&highlight=snida

Vril/ knølar verkar bäst/ mest intressant och att snida innan den torkat (?) men förvaras i plastpåse mellan sessionerna...(?)
 
Senast ändrad:
Absolut, ett fantastiskt träslag att arbeta med - segt, tätfibrigt (för det mesta), lagom hårt och åldras vackert, med alltmer djupnande rödaktig färg. Kan dock variera väldigt m h t hur tätt, "rörigt" eller lugnt fibrerna ligger, så man får välja bit efter syfte. Mycket kärnved. Kan basas (varmböjas), ungefär som bok. Stora fuktrörelser, så knepigare till stora byggen, men det är det väl inte frågan om här.

Småbitar kan nog försiktigt torkas i rumsvärme, men ju långsammare desto bättre p g a risk för sprickor. Det bästa borde vara att såga upp virket i typ bjälkar eller grova plankor och lagra luftigt (t ex med distansklossar) i något kallförråd över vintern - gärna minst ett år.

PS såg nu att du tänkt göra en kåsa - då får man kanske tänka på att träslaget mörknar av alkaliska ämnen och missfärgas vid kontakt med järn, koppar och mässing (alu och rostfritt går bra).
 
Jag har gjort en kåsa i körsbär en gång, det kräver sina verktyg. Trodde det skulle räcka med handverktyg, bytte snabbt åsikt. Det blev pelarborrmaskin med ett runt rasphuvud och bandsåg...
Sedan sköttes finliret med handverktyg.
Men körsbärsträ är vackert, så även äpple- och päronträ!
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.