Nepal. Vandring ca 10 dagar.

Hej! Någon som har bra förslag på vandring i ca 10 dagar i Nepal. Jag ska dit i februari och kommer att ha en långvecka extra för vandring där och tänkte utnyttja det på bästa sätt.
Tacksam för bra förslag.
 
Hej! Någon som har bra förslag på vandring i ca 10 dagar i Nepal. Jag ska dit i februari och kommer att ha en långvecka extra för vandring där och tänkte utnyttja det på bästa sätt.
Tacksam för bra förslag.

Nu har jag inte guideboken här men Annapurna Sanctuary brukar ta 10 dagar. Det som jag tror eventuellt kan vara bökigt så tidigt på säsongen är lavinfara på delar av sträckan. Man går upp till Annapurna Base Camp tur och retur men kan variera halva sträckan lite på upp och nervägen. Det är en väldigt fin tur och man sover som högst på ca 4000 meter. Utgå från Pokhara.

Langtang drabbades väldigt illa av jordbävningen och jag vet inte om de har öppnat upp där än. Men oavsett så bör det funka att gå från Sundirijal vilket ligger i utkanterna av Kathmandu och fortsätta norrut. Antingen en sväng i Helambu eller upp till Goasinkund och eventuellt vidare upp i Langtang om det nu är öppet. Det är lite bökigt med höjden över Gosainkundpasset så tänk igenom planeringen noga där. På 10 dagar kan det bli stressigt att hinna med Langtang också om du inte väljer att åka buss både upp och ner och i så fall går upp till Gosainkund först och avslutar i Langtang. Det innebär i så fall att du skippar Helambu.

Båda vandringarna är fina men folket är trevligare i Annapurna än vad de är på väg upp mot Gosainkund. Den senare har även den nackdelen att om du väljer att åka buss upp eller tillbaka så kör chaufförerna som idioter. Härom veckan störtade en av bussarna ner i en ravin just på den sträckan varav ungefär hälften av passagerna omkom vill jag minnas.

Ett annat alternativ är att gå Kali Gandaki upp till Jomsom/Kagbeni/Muktinath. Ingen dum tur det heller och inte så högt. Buss eller taxi från Pokhara gäller där.

Det går också att gå från Tumlingtar till Lukla på den tiden men då måste du flyga ut vilket kan vara olustigt om vädret skulle bli dåligt och du inte har fler dagar till godo. Den sträckan är nog perfekt för årstiden annars och inte så högt. Egentligen samma sak med Jiri till Lukla funkar också bra och är lite kortare tar normalt en vecka.

Samtliga dessa förslag går att gå utan guide men du behöver tillstånd och även betala nationalparksavgifter. Vill du ha guide så går det såklart också bra att hyra.

Personligen hade jag valt att vandra i Annapurna. Antingen upp till Base Camp eller Kali Gandaki på den tiden och om vi pratar februari.
 
Tack för svar! Mycket utförligt beskrivet, tack för det. Bra att få en beskrivning av någon som faktiskt varit där.
Ska ta en närmare titt på förslaget du själv skulle föredra.

Packlista? Antar att det inte är som att vandra i fjällen precis. Hur funkar övernattningar och proviantering?

Tacksam för tips vad gäller det också.
 
Gick AnnapurnaBC-trek i slutet av okt förra året. En mkt fin vandring, ganska mkt folk, men helt ok. Vad jag förstod på guiden böjar vårsäsongen först i mars, men det verkar som folk vandrar mest hela året. den övre delen där det finns lavinfara höll de på att bygga en ny led på andra sidan floden, vet ej om den är färdig. Vi gick mestadels i sommarkläder, kan vara lite svalt på kvällar, sista morgonen när vi gick upp från MBC till ABC var det -7 när vi startade så då krävdes vinterkläder. Gissar att det är ännu kallare i februari. dagen därpå (nervägen) hade vi +30 vid varma källor i Jihnu Danda(tror jag det hette,har inte kartan nu). Du köper lämpligen all mat på guesthouse, ta bara med lite snacks till vandringen.
 
Packlista? Antar att det inte är som att vandra i fjällen precis. Hur funkar övernattningar och proviantering?

Nej det är inte som att vandra i fjällen men jag brukar ta med ungefär samma packning minus mat, kök och tält ungefär. Du har en packlista i den här tråden...
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=67628

Man sover på så kallade tehus det är enkla lodger där du får ett eget rum och de har också alltid en restaurang i allrummet där det eldas i en kamin på morgon och kvällar. Regeln som tillämpas är att man äter på samma ställe som man bor på middag och frukost. Lunch stannar man oftast i någon by under dagen alternativt om man kommer fram tidigt så äter man där man tänkt bo för natten. Det finns gott om byar och boende så det kommer definitivt inte bli något problem med plats i februari.

Den bästa säsongen är okt-nov och mar-maj med monsun jun-sep och vinter dec-feb så det kommer att bli väldigt kallt på rummet nattetid och om man börjar gå tidigt på morgonen. Jag har alltid klarat mig med en -7 säck men i februari har jag behövt extra filtar ibland när det varit kallare än så på rummet. Det brukar alltid finnas på tehusen och de vandringarna vi pratar här går inte så jättehögt.
 
Låter som om boende och proviantering inte är nåt problem alls. Vattentillgång antar jag också är ok. Ta med vattenfilter?
Vet någon om det är vits att köpa en del av utrustningen i Kathmandu? Kan man lita på kvalitet av sovsäckar tex?
Jag behöver komplettera med en ny sovsäck om det är de temperaturerna som anges här ovan.
För övrigt så kommer turen att förläggas i månadsskiftet feb-mars så det kanske inte är tok kallt längre.

En annan fråga är prisläget. Mat boende?
 
Låter som om boende och proviantering inte är nåt problem alls. Vattentillgång antar jag också är ok. Ta med vattenfilter?
Vet någon om det är vits att köpa en del av utrustningen i Kathmandu? Kan man lita på kvalitet av sovsäckar tex?
Jag behöver komplettera med en ny sovsäck om det är de temperaturerna som anges här ovan.
För övrigt så kommer turen att förläggas i månadsskiftet feb-mars så det kanske inte är tok kallt längre.

En annan fråga är prisläget. Mat boende?

I Annapurna har de ett system där man kan köpa filtrerat vatten för nån krona litern. Det kanske kostar lite mer nu sedan jag var där och jag kommer inte ihåg om det systemet fanns hela vägen upp till Base Camp. Vattenfilter funkar såklart väldigt bra att ta med sig själv också och det är bra för miljön. Men när det är kallt lite högre upp så brukar jag helst köpa kokat vatten för att dricka så mycket som möjligt varmt. Man slukar ju en hel del te och varm choklad också i och med måltiderna. På en så kort tur tror jag inte du använder filtret speciellt mycket. Kokat vatten har dock blivit väldigt dyrt men återigen vid en kort tur kan du säkert leva med det.

Ja utrustning finns det massor av i Kathmandu. Det är dock inte så lätt att hitta rätt om man inte kan byn. Shona's är omtalade för att ha bra och prisvärda sovsäckar. Det är en liten shop i Thamel. Sen finns det en gata där med originalprylar som kostar ungefär som i Sverige. Och sen finns det ett oändligt antal butiker som säljer fejkprylar till låga priser. Jag vet inte hur de fungerar i praktiken dock. Personligen handlar jag helst innan avresa.

Törs inte svara riktigt på prisläget just nu men om jag chansar lite så på de lägre höjderna 150-200 kr om dagen och högre upp 300 kronor om dagen. Grovt räknad med mat och bostad men som sagt jag är inte helt uppdaterad där.
 
Annapurna Sanctuary/BC trek var ju egentligen inte så att man behöver guide för själva vandringen, men som ovan resenär och med begränsad tid var det skönt med infrastrukturen. Hämtning på flygplats, lokalflyg, minibuss till och från själva vandringen. Finns såklart hur många guideföretag som helst, men vi var i alla fall nöjda med vår. Både kommunikationen med dem innan, och under själva resan/vandringen. Samma företag, två länkar:
http://www.alpineasiantreks.com/
http://www.trektournepal.com/

Jag citerar mig själv:
http://www.utsidan.se/forum/showpost.php?p=665680&postcount=5

Vår resa:
http://carlssonkarlsson.com/2013/10/10/nepal-dag-1-2/
http://carlssonkarlsson.com/2013/10/11/nepal-dag-3/
http://carlssonkarlsson.com/2013/10/13/nepal-dag-4/
http://carlssonkarlsson.com/2013/10/14/nepal-dag-5/
http://carlssonkarlsson.com/2013/10/14/nepal-dag-6/
http://carlssonkarlsson.com/2013/10/15/nepal-dag-7/
http://carlssonkarlsson.com/2013/10/16/nepal-dag-8/
http://carlssonkarlsson.com/2013/10/17/nepal-dag-9/
http://carlssonkarlsson.com/2013/10/17/nepal-dag-10/
http://carlssonkarlsson.com/2013/10/17/nepal-dag-11/
 
Du behöver inte guide på Annapurna BC trek, men jag tycker du ska ta det om du inte måste snåla mycket, tror att befolkningen behöver alla arbetstillfällen de kan få. Sen är en sak att en del guideföretag betalar sina porters väldigt dåligt
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
stooofer Försäkring vid vandring utanför Europa (Nepal) Trekking 13
LinneaK Vandring nepal Trekking 5
taf Vandring i Nepal Trekking 4
Erik87 Kortare vandring i Nepal Trekking 6
perlowdin Nepal inför förbud mot individuell vandring Trekking 11
Pirmin Råd sökes inför vandring i Nepal Trekking 12
Edge Vandring i Nepal Trekking 1
Peligro Nepal - EBC (Cho La Pass) Trekking 6
jens.d Nepal utan guide Trekking 15
atothek Everest Base Camp april / maj Trekking 1
Carrosed Vandringskompis till Nepal? Trekking 2
beo Jordbävningskatastrofen i Nepal - vi är nyss hemkomna från Langtang Trekking 3
Jmhe Tips på vandringar Nepal Trekking 4
andyyy Slutvandrat i Nepal på egen hand Trekking 12
MonicaKa Nepal: Langtang Valley Trek? Trekking 1
elias.c nepal i februari Trekking 2
RosenbergAlexander Mount Everest base camp + kalapattar Trekking 8
Nettchen Vaccin i Nepal Trekking 6
Magnus H Forbud mot solo trekking i Nepal Trekking 34
Magnus H Nepal: Beni - Dunai - Jumla Trekking 0
Cocoo Vandra i Nepal oktober Trekking 79
frida_n Budget för resa till nepal + Everest BC Trekking 16
jeppepåberget Medvandrare sökes för Nepal, Annapurna Circuit okt/nov 2011 Trekking 2
carlba Sista minuten Manaslu Nepal Trekking 1
Harry47 Nepal - Everestvandring i sakta mak Trekking 2
Kaj Yak Topptur i Nepal Trekking 0
Martin Fransson Vandringspartner i Nepal. Trekking 0
Janelov Trekking i Nepal mellan Juni-Juli Trekking 18
schweingaard Nepal i mars/april Trekking 6
82-barn nepal trek juli/august...???? Trekking 0
CallofNature Nepal-vilken tid? Trekking 7
Sophia55 Trekking i Nepal/Tibet Trekking 14
Paddy_boy Sällskap för återbesök för trekking i Nepal Trekking 1
Pimmelina Nepal, Upper Mustang; Lo Manthang Trekking 2
caar7629 Nepal - Island Peak och andra "trekkingtoppar" Trekking 23
aliaapansson nepal med bebis Trekking 2
Pjolle Trekking runt nepal, utrustning? Trekking 6
rob77 nepal Trekking 2
Tobias.N Nepal 18 November Trekking 15
beo Krav på guide i Nepal Trekking 10
Matcho Vandra i Nepal (wwoof) Trekking 1
Millan07 Nepal i juli? Eller.. Trekking 2
Caroline71 Annapurna i Nepal - har du vandrat där? Trekking 8
mo9jan Trekking Nepal. Trekking 3
rookie Nepal eller Sikkim? Trekking 3
superponta Situationen i Nepal? Trekking 14
d.a.n.i.e.l Två veckor i Nepal/Tibet Trekking 1
Tapani Billigt flyg till Nepal Trekking 1
PerPerPer Nepal, några praktiska frågor Trekking 2
tovalova Konfliktstop i Nepal Trekking 3

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.