Impregnera jacka ?

Hej

Har en Brittisk SAS Kommandojacka eller smocka jacka som skulle vilja göra vatten tätt samt vindtätt åt Gore Tex hållet då.
Varit ute i lite svag blåst med och inte var det bästa vindstopparen. Regn så tål den dugg regn men sen blir den blöt

Behöver tips och idéer hur man göra dessa saker samt om någon testat sådant innan och berätta vad ni fick för resultat.

Funkar det hälla i gortex medel och tvätta osv eller kan man använda fjällräven vax på denna jacka?

Vill gärna inte köpa en Norröna recon jacka för 5000 kr då smock jackan är väldigt bra för mig i dess funktion osv.

Tack för hjälpen.
 
Som "gore-tex"?

Den jacka du köpt kan du få att fungera på ett bra sätt för uteliv, att få den "som goretex" blir en utmaning, Gore-tex är ett membran med små små hål som släpper ut vattenånga och håller vattendroppar ute.

För att få bättre funktion på din jacka kan du antingen impregnera (blötlägga) eller vaxa, detta kommer göra plagget mer motståndigt mot väta.

Din jacka är väldigt bra för de flesta situationer av uteliv, du behöver dock komplettera med ett regnställ vid riklig nederbörd.

Lycka till

/ Jörgen
 
Smock jacka

Tack för ert svar
Tänker använda Fjällrävens vax på jackan och se hur mycket den skulle klara av i duschen.

angående det membranet är det i själva plagget/tyget som är membranet eller är det någon olja eller vätska som gör det så den andas och är vind och vatten skyddad.
För vad skulle hända om man använde ett sånt goretex medel och tvätta jackan i tvättmaskinen samt spraya den. Vad skulle det få för resultat.

Tänker om det någon som testat detta eller vet något om detta.
 
Gore-tex är ett material, ett foder, som lamineras mot tyget när jackan sys. (tänk dig ungefär ett tunt lager plast/metal-folie som klistras på ett tyg som sedan sys till en jacka), ofta lamineras gore-tex lagret mellan två tyger, tyg+gore-tex+tyg .

De Gore-tex medel som finns att köpa är inte gore-tex i sig utan impregnering som är specialgjorda för jackor med gore-tex för att underlätta andningsfunktionen.

Det bästa resultatet för att impregnera en jacka av bomull/syntet utan membran får du om du vaxar med Barbour vax eller motsvarande, samma typ av vax som i oljerockar. Det blir nästan vattentätt.
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.