"De trodde det var sommar"

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Hmm jag tycker nog inte att snasahögarnas vindskydd ligger svårtillgängligt. Men Det ligger ju iof några km från vägen.
 
När unga oerfarna människor frågar mig om sommarfjäll och utrustning, kläder, brukar de flesta bli överraskade när som jag visar snöbilder från juni, juli, augusti och september.

Vintern kan slå till på timmar, året om. Givetvis kan den försvinna lika fort.
Under åren har många överraskats av blötsnö sommartid, men det är helt normalt.

Planerar man för det och är beredd brukar det inte vara några större svårigheter, men med bomullskläder och ovana ute så att man blir blöt och kall är det livsfarligt.
go tur
 
Det är skönt att de tog sig till vindskyddet, och att de får hjälp.

Sen visar det att det behövs kunskap och information om fjällen. Jag vet inte hur man ska nå ut med den, men på något vis behöver det finnas lättillgänglig information, som folk tar till sig.

Christian
 
Jag tittar ut på Renfjället och Mullfjället och ser att övre delen av fjällen har färgats vita över natten. Det har blåst och regnat som bara den och kring Sylarna har det som ni läst i artiklarna varit snöstorm.

Hoppas att många läser detta inlägg och inte planerar vandringsturer till Sylarna de kommande veckorna. Det går helt enkelt inte att vandra i området för tillfället och när snön smälter kommer det att bli BLÖTT. Folk är på skidturer och åker skoter i de trakterna fortfarande.

Kring Vålådalen, Stensdalen, Issjödalen och Lunndörren är läget torrare och bättre. Dock fortfarande en del snöpartier från drygt 800 meter.
 
Jag var ut på tur förra veckan men valde att vandra Höga kustenleden då jag visste att det var för tidigt att vandra uppe i fjällen. Frågan är hur mkt research folk gör inte dom bestämmer sig för att fjällvandra i tidiga juni.
 
Underkylt regn eller isslag gör ju redan täta tält livsfarliga. Var står det i tältinstruktionerna? Vi som varit med om det glömmer det aldrig.
När vi åkte till Centalamerika tog jag med Comastället, mina kamrater skrattade åt mig, men utlåningsfrekvensen till skidåkarna på glaciärerna gjorde att jag skulle tagit med mig flera uppsättningar!
Snöklädda toppar innebär vinterväder där och då.
 
Sen visar det att det behövs kunskap och information om fjällen. Jag vet inte hur man ska nå ut med den, men på något vis behöver det finnas lättillgänglig information, som folk tar till sig.

Eller så utgår man från att folk har nån som helst vett i skallen och läser på innan.
 
Eller så utgår man från att folk har nån som helst vett i skallen och läser på innan.

Det visar sig ju med önskvärd tydlighet att detta inte är någon bra utgångspunkt. Det gäller inte bara att folk åker upp för tidigt utan också kan vara dåligt utrustade med kläder, sakna skydd mot mygg, sakna ordentlig karta, mm. Överhuvudtaget dåligt utrustade för att möta fjällen. Vissa åker från andra sidan jordklotet och då gäller det att informationen har nått ut. Men det brister med det.
 
Om man ska dra till med ungefär när det brukar vara lämpligt för en nybörjare som ska vandra kungsleden , vad ska man säga? Början på juli? Mitten på juli?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips