Island MFS vs Alaska GTX vs ??

Hej

Ska fjällvandra för första gången runt Keb i augusti, 5-6 dagar. Nu har jag inga lämpliga skor och har börjat prova vandringskängor.

Jag kommer bära en ryggsäck på ca 15 kg skulle jag tro. Är ovan vid fjällvandring men i övrigt i god kondition.

Har varit på XXL och prövat det mesta de hade, valet föll på Meindel Island MFS

Har dessutom Hanwag Alaska GTX hemma på prov. Båda sitter bra.

Island
- Skön
- Bra hälgrepp
- Ful design (detta är sekundärt givetvis)

Alaska
- Skön - lite smalare än ovan sitter snäppet bättre i sidled.
- Något sämre hälgrepp
- Snygg design

Dock upplever jag att båda är som att gå i pjäxor. Eller absolut mjukare än pjäxor men ändå hårda.

Min fråga är:
- Ska man satsa på nån lättare typ av sko som är mindre "hård"? Arcteryx nya?
- Finns det fler modeller som rekommenderas för en smal fot? (Har prövat Haglöfs, Lundhags, Crispi mf.l)
- Om jag tar mig till Stockholm vilket ställe bör man besöka för att hitta rätt sko? Kängspecialisten verkar ju bra, finns det fler?
 
Jag har båda de kängorna du nämner. Är överlag nöjd med båda men använder Alaska betydligt mer främst för att gummikanten nedtill som skyddar skinnet mot slitage går högre upp över tårna vilket gör dem mer tåliga i risig och stenig terräng.
 
Min fråga är:
- Ska man satsa på nån lättare typ av sko som är mindre "hård"? Arcteryx nya?
- Finns det fler modeller som rekommenderas för en smal fot? (Har prövat Haglöfs, Lundhags, Crispi mf.l)
- Om jag tar mig till Stockholm vilket ställe bör man besöka för att hitta rätt sko? Kängspecialisten verkar ju bra, finns det fler?

Allt fler verkar välja just en mjukare sko som är mindre pjäxlik. Jag har själv ett par Island, väldigt bra kängor men otroligt klumpiga att ta sig runt i jämfört med lättare alternativ. Har dem gärna på vintern och tidig vår när man trampar mycket i isiga pölar eller om det blir till att vandra mycket genom snö. Det är de väldigt bra för.

Sommarvandringar kör jag helt enkelt ett par lätta vandringsskor eller liknande. Finns ganska många trådar om det här på forumet, folk kör allt mellan extremt lätta trailrunningskor till lite mjukare kängor.

Kängspecialisten är rätt bra, Addnature på Birgel Jarlsgatan ligger endast några kvarter bort och är också värda ett besök (skorna finns i källaren, de har två ingångar).

Om man vill maximera shoppingupplevelsen finns det även Alewalds och flertalet Naturkompaniet inom kanske 15 minuters gångavstånd.
 
Själv har jag svårt för dessa sorters kängor. Som betongklossar på fötterna, och oavsett inläggssulor får jag olidligt ont efter blott några kilometer. Jag kör med Salomon XA Pro 3D GTX, numera har jag köpt mid-versionen som verkar mycket lovande. Den erbjuder fullgott vriststöd, till skillnad från den utan "mid".
Salomon verkar köra med modernare kängkonstruktion (som erbjuder dämpning åt fötterna) vilket gör deras skor behagliga.
 
Jag har ett par Hanwag Alaska som jag ar otroligt nojda med nar jag har dem pa mig. Dock sa anvander jag dem uteslutande pa vintern och varen nar det ar sno, ibland tillsammans med stegjarn. Annars anvander jag ett par laga approach-skor, dar sulan dock ar ganska hard.
 
Har ett par Island MFS själv och är grymt nöjd. Personligen gillar jag ”hårdheten” och stödet för fotleden när man bär tungt. Men, ja lättare och mjukare skor är trevligt när man har lättare packning och tort underlag.
En lite reflektion är att jag skulle var väldigt försiktig med ett par kängor där jag känner att hälgreppet är lite sådär redan hemmavid. För mig låter det lite som att be om skavsår.
Listan på butiker några inlägga upp är nog uttömmande, kan möjligen tillägga att det finns en XXL cirka 5 minuter från Naturkompaniet och Alewalds.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.