Proteinrik torkad mat?

Inför höstens långvandring försöker jag att hitta sätt att variera kosten, utan att för den skull behöva bära särskilt mycket extra vikt.

Det jag letar efter är proteinrika produkter att ha i lunchsoppan eller min middagsbulgur/couscous. Produkten ska gå att äta efter att ha legat och svällt tillsammans med grönsakerna/spannmålet i hett vatten i ca 5 minuter. Jag har testat med torkad kött, parmesanost och ölkorv och har provat mig fram med olika torkade grösaker, men söker lite variation på proteinfronten. Är nyfiken på soyabönor eller andra bönor, men de som finns i påsar i butik verkar behöva lång blötläggning. Fungerar det att ugnstorka tinade soyabönor eller andra konserverade bönor? Broccoli vore också matigt och gott att ha i soppa. Någon som vet hur den blir om man torkar den?

Nötte har jag redan en hel del i kosten i form av powerbars, så det vill jag inte ha i maten.

Tacksam för all hjälp!

/Camilla
 

KGoransson

Avstängd
finns miljoner sådana här trådar redan, sök på toka mat/ torkad mat /protein ...

Vad gäller sojabönor så har du the shiet här http://www.risenta.se/produkter/frukt--bar/sojabonor torrostade, går äta som dom är eller blötlagda 5 minuter(eller mer) Protein 42gram per 100gram sojabönor. kostar ca 10kr för 150gram vilket motsvarar närmare halvkilot färska.
 
Tack för tipset! Jag sökte på ett par trådar men det var sån blandad kompott att jag inte orkade ta mig igenom. Dessutom så mycket tjafs (läs olika åsikter som stångas mot varandra) att jag blev deppig och ställde frågan här istället.
 

KGoransson

Avstängd
OK, det finns en sida där det säljs färigtorkad mat, både hela rätter typ frystorkat men även enskillda råvaror typ olika grönsaker normalt torkade alltså inte frystorkat, dock är det HISKELIGT dyrt... http://friluftsmeny.se/

Om du ska torka frysta sojabönor notera att vissa av dom inte är förkokta /helt förkokta och behöver kokas X minuter. Alla bönor i vanligt torrt format kräver blötläggning ca mellan 4 och 24 timmar beoende på sort storlek och hur länge man orkar koka dom sedan, för tex sojabönor behövs ca 12 timmar sedan ca 1 timmes kokning. (OBS detta gäller alltså inte de torrostade sojabönorna från risenta som jag länkade, dom kan ätas direkt eller efter nån minut i vatten) Linser däremot, har ju liknande näringsinnehåll men kan blötläggas bara några timmar och sedan snabbkokas 3-15 minuter beroende på hur lång blötläggning. Ett annat proteintips är jordnötssmör, ha i maten på mackan till grönsakerna eller som den är bara, massvis med protein, fett och fibrer!
 
Och av jordnötssmör väljer man ex.vis Green Choice som inte innehåller tillsat socker.

Röda linser kokas lätt på 10 minuter utan blötläggning.
 
Tack för tipsen! Jag letade efter de torkade Soyabönorna från Risenta i den lokala butiken, men tyvärr fanns de ej. Får kolla nästa gång jag är i storstan. Ska testa att torka bönor själv. Har gett mig den på att all min mat ska gå att tillaga genom att kasta ner tillsammans med bulgur/couscous och stå i 5 min och svälla.

Jordnötssmör är ju inte fel! Tack för tips!
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Bonitoflingor och såna där pyttesmå torkade räkor som finns i sydostasienbutiker borde funka finfint och ge en annan typ av smaksensation. Kanske tillsammans med glas- eller risnudlar och frystorkad miso.
 

KGoransson

Avstängd
Juste det, tipsade i en liknande tråd om mjöler gjorda på ärtor bönor linser etc, finns som är gjort av förkokta så det går att bara blanda med vatten och äta/dricka, kallt som varmt, men blir godare med lite buljong och andra ingredienser. På lokala citygross finns tex sojamjöl, gulärtsmjöl, grönärtsmjöl, kikärtsmjöl och linsmjöl, säkert glömt något. Perfekt att reda soppor med eller ge extra näring till couscousen...
 

KGoransson

Avstängd
Tack för tipsen! Jag letade efter de torkade Soyabönorna från Risenta i den lokala butiken, men tyvärr fanns de ej. Får kolla nästa gång jag är i storstan. Ska testa att torka bönor själv. Har gett mig den på att all min mat ska gå att tillaga genom att kasta ner tillsammans med bulgur/couscous och stå i 5 min och svälla.

Jordnötssmör är ju inte fel! Tack för tips!

sojabönorna finns av ett annat märke också, kommer inte på vad det heter bara, med grön-vita förpackningar, har för mig det heter något med "green".
 
Go Green, menar du? Det måste jag kolla upp! Låter ju som ett perfekt snack och om de funkar att ha i soppan är det suveränt.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips