Paddling i Sjaunja

Hej!

Jag har nyligen införskaffat min en Ally-kanot och är nu sugen på att ge mig ut på ett äventyr i sommar. Jag har fått upp ögonen för Sjaunja, som verkligen är vildmark. Den stora frågan för mig är hur myggbeståndet kommer se ut. Jag har läst mig till att Sjaunja är ett utav dom myggtätaste områdena i Sverige. Hur ser det ut med dom små liven precis runt midsommar? Har dom kläckts i mängder då, eller är det hanterbart?

Om det är någon som har tips angående paddling i Sjaunja så får man gärna flika in med dessa också!

Go tur på er allihopa!
 
Hej, jag har paddlat genom Sjaunja 3 gånger i kanadensare. Första gången startade vi i Satihauremagasinet i Stora Sjöfallets nationalpark. Isättning nära dammen. Start 10 juni. Isen hade precis gått. Paddling till Satishaures östra ände 35km. Bärning över till Sjaunjaälvens källflöden. Högvattnet hade redan passerat och det finns många steniga forsar. Tog oss hela älven ned till Stora Lulevatten. Sista milen från Måsskejaure är inget att rekommendera eftersom det mest är livsfarliga forsar och vattenfall. 100m fallhöjd på sträckan. Andra gången ville vi komma tidigare för att få högvatten. Tidpunkt 2 juni. Isen låg då kvar på magasinet så vi beslöt oss för att gå in österifrån, från Allavare. 1dm snö i skogen smälte undan första dagen, men vi fick vänta i 2 dagar på att Avakajo skulle skölja. Sen kunde vi ta oss in. Och nog var det högvatten! Hela centrala Sjaunja stod under vatten och vi fick paddla långt upp längs älven för att hitta en tältplats som höjde sig några decimeter ovanför vattenytan. Sen var det spännande att se hur vattennivån ökade med flera centimeter i timmen. Med 1dm kvar till tältet nåddes högsta nivån och vattnet började sjunka undan igen, flera dm per dag. Mycket fågel att skåda. Vi paddlade ned till norra änden av Måsskejaure och använde kanotvagn för att ta oss tillbaka de 8 km till Allavare. Tredje gången startade vi i Satishauremagasinet 12 juni och paddlade ner till Sjaunjajaure och tog oss ut till Allavare. Vi hade då bara en vecka på oss och hann inte längre.

Mygg: Jo, det fanns massor av mygg och på många ställen tjocka moln av dem. Men de hade inte hunnit bli aggressiva så det var sällan behov av myggmedel. Däremot var det bra att andas genom en scarf eller myggnät för att slippa svälja så många eller andas in dem i näsan.

Vid första turen träffade vi på andra paddlare med spräckta plastkanoter. Vi använde aluminiumkanot och några bucklor mer eller mindre spelar inte så stor roll. Kapell till kanadensare är också bra så slipper man ösa så mycket efter forspassager. Vi kantrade i forsar två gånger. Vid andra turen träffade vi folk med Allykanoter utan kapell. De fick dem halvfulla med vatten efter vissa forspassager.

Åk så tidigt som möjligt. Högt vattenstånd underlättar mycket eftersom det annars blir mycket sten. Högsta vattenståndet brukar vara i slutet av maj/början av juni. Kolla Lantmäteriets vattenwebb. Den ger både historiska data, aktuella värden och prognos för ca 1 vecka. Fågelaktiviteten är också störst tidigt.

Ta tid på er för det är ett helt fantastiskt område! Vid vår tredje tur startade samtidigt en ensam tysk i en kajak. Han skulle ta tre veckor på sig.

Bilden är tagen vid midnatt 12 juni 1999 vid Satihaures östra ände. Sarekmassivet i bakgrunden ligger 6 mil bort.
 

Bilagor

  • 99Sjaunja.jpg
    99Sjaunja.jpg
    29 KB · Visningar: 1,795

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Lite tid för vandring kanske?

Hejsan,

Jag har egentligen inte mycket att tillägga Bengts eminenta svar, främst då jag faktiskt "bara" skidat och vandrat genom Sjaunja, men aldrig paddlat. Varit där en gång runt midsommar och det året var det inte farligt mycket mygg, men så var det också en väldigt kall vår + juni det året.

Däremot vill jag slå ett litet slag för att dra upp kanoten på land och göra någon/några avstickare från älven. Då de flesta av naturliga skäl färdas längs sjaunjaälven, hittar man den där riktigt genuina känslan av att vara helt ensam i ödemarken en bit bort från vattnet.

Ett trevligt område som är värt att besöka är runt sjön Nuvjavri. Mycket vackra marker där vi såg massor av spår efter järv sist vi skidade där. Och även om topparna ser beskedliga ut på kartan känns de klart mäktiga när man väl är där! Om man dessutom tar sig upp på någon topp, t.ex Nuvbakti, kommer man få en magnifik utsikt vid klart väder!

Ett annat område som lockar mig mycket (har inte besökt det än dock...) är "centralmassivet" med topparna Jårboajvve, Duolbbatjåhkkå och Juovvatjåhkkå. Såg väldigt spännande ut då vi skidade förbi nere på myren förra vintern....lär inte vara många människor som vandrar i det området en normal sommar....om ens någon?!?

/ Stefan
 
Jag har paddlat, vandrat och skidat i Sjaunja

även om det var några år sedan. Paddling gjorde vi i juli och vi började också i Satishaure men paddalde norrut och lyfte kanoterna upp till Teusajaure. Vi paddlade sedan upp till Kungsleden där vi lyfte längs Kungsleden till Kaitumsjöarna. Sedan paddlade vi längs Kaitumsjöarna och älven med avstickare in i Sjaunja på flera ställen och ibland till fots. Visst var det myggigt men med myggmedel och nät funkade det bra.
Vi hade också kapell, hjälmar och ok till våra kanoter (plast) och klarade oss utan några egentliga tillbud eller ofrivilliga bad.
Sjaunja är verkligen en vidunderlig vildmark alla tider på året så det kan rekommenderas.

Med vänlig hälsning Omar
 
Tack allihopa för mycket informativa och givande inlägg! Utsidan gör en aldrig besviken!

Jag har som tidigast möjlighet att ge mig iväg någon dag innan midsommar. Precis som när Bengt gjorde sin första tur i Sjaunja så planerar jag att paddla Satishaure (till östra änden), därefter ett lyft till Rijddeljavrre och sen egentligen följa älven till Stora Lulevattnet. Det låter ju som att det är genomförtbart vid den tidpunkten, dock får jag beakta dom små kräken (mygg) och ta med mig ordentligt med myggmedel och myggnät.

Som många av er redan gissat så har givetvis fått inspiration från Peter Perssons otroligt härliga blogg. Jag undrar dock lite över kartor över Sjaunja? Jag har inte lyckats hitta någon karta som verkar täcka hela älven. Är det bara jag som är dålig på att söka måhända? Eller är Lantmäteriets karttjänst med egenutskrivna kartor kanske det enda alternativet?

Tack igen för alla svar, fortsätt gärna komma med tips och erfarenheter!
 
Behövs minst två....

Hejsan,

Nej en karta som täcker hela rutten existerar nog inte. Man behöver minst två, varav den ena är en riktig slamkrypare. Den nedre delen (tror jag till 100%) täcks konstigt nog av "vägkartan" blad 173, se http://www.kartbutiken.se/images/10203/vagnorra.pdf

Denna tillsammans med fjällkartan blad BD8 tror jag täcker hela turen.

/ Stefan
 
Lantmäteriet

Har ju kartor man kan printa ut. Kanske ett alternativ?

Ha en skön semester i Sjaunja, Omar
 
Öppnar en gammal tråd.

Alla källor verkar enhälligt tycka att bästa tiden att paddla genom Sjaunja är början av juni.
Inte så mycket mygg, mycket fågelliv, samt bra med vatten

Det är i dagsläget inte möjligt för mig att åka vid den tidpunkten.
Vad händer om man skulle försöka sig på den turen med en packraft i, säg, mitten av juli? Notera: Packraft, inte kanadensare.

Det lär väl vara mygg, så långt är jag med.
Men hur är vattenståndet då. Kommer merparten av sträckan att vara så stenig att det inte går att paddla?

Är det bara att glömma paddling i Sjaunja om man inte kan ta sig dit i början av juni?

/Tomas
 
Öppnar en gammal tråd.

Alla källor verkar enhälligt tycka att bästa tiden att paddla genom Sjaunja är början av juni.
Inte så mycket mygg, mycket fågelliv, samt bra med vatten

Det är i dagsläget inte möjligt för mig att åka vid den tidpunkten.
Vad händer om man skulle försöka sig på den turen med en packraft i, säg, mitten av juli? Notera: Packraft, inte kanadensare.

Det lär väl vara mygg, så långt är jag med.
Men hur är vattenståndet då. Kommer merparten av sträckan att vara så stenig att det inte går att paddla?

Är det bara att glömma paddling i Sjaunja om man inte kan ta sig dit i början av juni?

/Tomas

Efter ytterligare efterforskningar verkar hela juni vara OK, men frågan kvarstår - Skulle det fungera första halvan av juli om vattenståndet var någorlunda normalt?
 
Hej
Vi startade runt midsommar och det fungerade bra då med kanadensare även om vi fick släpa en del grunda forsar. Med packraft hade det gått bättre. Kolla Vattenwebb hydrologiskt nuläge. Om du vill ha vår tur som referens så kolla 2003-06-23. Kolla på dator och inte mobil så är det lättare att titta tillbaka tidigare år.
Vi hade inte så farligt med mygg men i juli lär du inte komma undan 😀.
Stora delar är turen går över myr och är nog paddelbara även vid lägre vatten men samtidigt synd att lyfta förbi alla forspartier om de är för grunda.
Arvid
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips

  • Hold your horses! eller, Sakta i backarna.

    Hold your horses…eller Sakta i backarna! Jag sitter vid jokken Njabbejokkå vid backen ned till Suorva. Jag sitter här och pustar efter den mycket ...
    Anders_sthlm
  • Norra Mora vildmark

    Norra Mora vildmark är ett stort naturreservat i det nordvästra hörnet av Mora kommun, drygt 6 mil norr om Mora. Stora delar av området ligger mer än ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vandring på Hoverberget 250629

    En fin promenad med min son Emil. Upp på Hoverberget, fika, kika på Rämnaren och gå ner på andra sidan.
    personnvik
  • Mitt-Skåne - Vulkaner och Mangroveträsk

    Vi vandrar på små skogsvägar. Kanske samma sträcka som Karl XI marscherade under de skånska krigen i sin jakt på Snapphanarna.
    Anders Hermansson
  • Bestigning av Kilimanjaro, del 3, slutet

    Kilimanjaro-dagboken, del 3 ”Jag mår lite bättre idag”, sa Richard när vi alla samlades i mattältet för frukost. ”Jag tog en paracetamol och tro ... 1 kommentar
    explorermikaelstrandberg
  • En utenatt i månaden – ett äventyr som blev en livsstil 

    Allt började med en fråga: ”Vad ska du göra efter det här?” Det var efter att jag fått utmärkelsen ”Årets näräventyrare 2012” och mina äventyr börjat ...
    Helena Rosquist
  • Bokskogens spännande historia - Bönderna som plundrade vinkällaren

    Sommaren 1811 var det revolutionär stämning bland allmogen. Tvångsutskrivningar till Sveriges deltagande i Napoleon-krigen var minst sagt populärt. ...
    Anders Hermansson
  • Vandring runt Skoarkki - 2

    Andra delen av vandringen runt Skoarkki. Vandringen fortsätter genom dalgångarna/bergspassen Skájdásjvágge och Basstavágge. Tid: 27:e juni till ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vuojnestjåhkkå

    En dagsutflykt till den 1968 meter höga toppen av Vuojnestjåhkkå. Därefter var tanken att jag skulle vandra runt Sarektjåhkkåmassivet och tillbaka ... 3 kommentarer
    hansnydahl
  • Stanna eller gå vidare?

    Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ...
    Daniel Vilhelmsson Wesén