Vandra hela Kungsleden.

Vandra hela Kungsleden?

Hejsan folket på Utsidan,

Jag planerar att vandra Kungsleden från Hemavan till Abisko från starten av juni och räknar med 4-5 veckor (1,5 mil per dag) för att genomföra detta. Jag har tidigare vandrat en del i både Sverige och Norge och känner mig inte som en nybörjare, även om jag inte skulle ranka mig som van fjällvandrare.

Jag har läst lite på forumet och googlat en del för hitta information om hela turen. Känner att jag har en del kött på benen. Men om någon känner att de kan komma med matnyttig information så tar jag emot allt med öppna armar för kunna planera min vandring ännu mer noggrant.

Jag kommer sova mestadels i tält och räknar med en packning på mellan 20-25 kilo med torrfodret som successivt kommer minska under vandringen. Jag läste någonstans att man kan skicka matpaket till fjällstugorna som man kan plocka upp efter vandringen. Någon som vet detta?

Alla tips är välkomna, länkar och annat som ni tror skulle passa.
Tack på förhand!
 
Senast ändrad:
Hej Martin!

Du kommer att få en fin tur! Och planeringen är ju halva nöjet. Jag har ett par kommentarer.

Jag föreslår att du startar från Hemavan tidigast i mitten av juni. Som du säkert sett öppnar fjällstugorna först kring midsommar, och det beror på att snö och is kan ligga kvar rätt länge och försvåra både vandring och båttrafik.

Möjligheten att skicka paket i förväg till vissa knutpunkter känner andra till bättre. Men frågan är om du behöver göra det. Du kommer att passera ett antal platser med provianteringsmöjligheter, t. ex. Ammarnäs, Adolfström, Jäkkvik och Kvikkjokk. Dessutom har många STF-stugor en liten butik, se deras hemsida eller katalog.

Trevlig tur önskar Pelle
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Hejsan Pelle,

Tack för din feedback, jag har uppmärksammat lite mer nu på öppettiderna på fjällstationerna och får nog planlägga en vecka senare än planerat. Hade inte som utgångspunkt att använda mig speciellt mycket av stationerna, men alltid bra att ha möjligheten vid nödfall.

Att jag kan köpa proviant har jag fått med mig, är väl mer en ekonomisk fråga överlag det där. Men det löser sig. Båda alternativen fungerar faktiskt.

Stort tack!
 
Du kan skicka paket med Bussgods till Fjällstationen i Kvikkjokk och Handlarn i Jäckvik. Sen är det kanske möjligt att skicka till Ammarnäs och Saltoluokta/Vakkotavare också om du kontaktar i förväg och frågar snällt. Kvikkjokk tar betalt för paketförvaring såvida du inte väljer att bo där en natt. Typ 50kr per dag med ett max på 400kr eller så.

I min planering nöjde jag mig med två depåer så behövde inte kolla något mer. Personligen tycker jag definitivt att det är värt att skicka paket. Sparar framförallt en del pengar och fixar man egen mat blir det oftast godare. Något man får väga mot den extra tiden det tar naturligtvis. :)
 
Lämpligast lär det givetvis vara att skicka matpaket till de ställen det finns bilväg fram som Ammarnäs, Adolfström, Jäckvik, Kvikkjokk och Saltoluokta (nåja, bilväg + båt...) Kolla hur länge paketet kan ligga kvar innan det skickas tillbaka och skriv gärna ett ungefärligt förväntat datum för hämtning. Kolla om det blir billigare med bussgods än med post.

När det gäller att vara ute tidigt på säsongen, tänk även på att kolla upp när båtar för roddleder och ev. sommarbroar läggs på plats. Det är länsstyrelserna som är ansvariga för detta längs Kungsleden. Men när fjällstugorna har öppnat så ska rimligtvis också detta vara på plats.
 
Tack "Snurte" för bra information angående paketsändning.

Tobbe C, Roddleder och sommarbroar har faktiskt inte slagit mig alls i tankekedjan som den är nu. Hade blivit fatalt om man skulle falla på det. Stort tack för den insikten.
 
Kolla upp transporten norr om Jäkkvik till Vuonatjviken i förväg, tror inte att det finns en roddled där utan man får åka med dom som rår om stugbyn där. I Jäkkvik finns för övrigt en helt ok lanthandel. Det finns också affär i Ammarnäs och en mindre sådan i Kvikkjokk. Dessutom finns ett visst utbud på fjällstationerna i Kvikkjokk och Saltoluokta.
 
Bussgods är det billigaste och smidigaste sättet att skicka. Normalt sett håller de det i 10 dagar så det är bäst att göra som Tobbe skriver, kontakta dem i förväg och sen skriva förväntat upphämtningsdatum på packsedeln.

Strax norr om Jäckvik finns en kort roddled, sen kommer den större vattenpassagen som inte går att ro. Det är bara att ringa till de som har stugbyn när du är i Jäckvik och beställa skjuts. http://www.vuonatjviken.com/
STF's sida finns information om de olika båttransporterna. Tiderna som står nu gäller bara för i år så du får kolla igen till våren. Samma för bussen som går mellan Kebnats och Vakkotavare i anknytning till M/S Langas.

Jag skapade en excelmall för att få en uppfattning om antal dagar, potentiella lägerplatser, var jag kunde proviantera och tider för olika transporter osv. Kontakta mig direkt här på Utsidan om det är något som du tror skulle kunna hjälpa dig så kan jag skicka den.
 
Precis som akklokk skrev så måste du boka båtfärd över Rebnis till Vuonatjviken såvida du inte vill gå runt södra delen av Rebnis vilket innebär en omväg på ca 3,5 mil. Södra sidan av rebnis runt Rebniskaise är dock lättvandrad och från Rebnisluspen till Vuonatjviken finns det en bra fyrhjulingsväg att gå på. Utsikten från Rebniskaise är riktigt fin om du är sugen på en topptur
Janne & Eva som har stugbyn där kan nog ta emot paket om du vill skicka proviant dit.
 
Hej igen,

Tack för era utvecklande och informativa svar. Har haft kontakt med någon av er med mera uppgifter och även kontaktat STF för mer exakt information om roddleder och sommarbroar som jag egentligen inte alls tänkt på.
Känner att planeringen börjar ta sig riktigt bra numer.

Så stort stack till alla som kommit med hjälp!
 
Husk på at du IKKE kommer til å være ensom på turen. Den mest intense myggsesongen er rundt midtsommer, pluss eller minus en uke eller to avhengig av veret i måneden som har passert. Og hvis du ikke har opplevd mye mygg før, så har du en opplevelse i vente!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips