Tenol?

Var ute med ett sällskap i förra veckan, så många att det behövdes två stormkök.
Jag har bara en gasolbrännare och den gamla flaskan med tenol kom åter till heders och den tog slut.
Har därefter försökt köpa mera tenol, men det visade sig vara svårt.
Det lokala naturkompaniet? "Nej, det har vi inte".
Lokala intersport? "Vad är det för nånting?"
Lokala team sportia? "nä".
Lokala statoil? "har vi inte längre".
Lokala OKQ8?"nä, vi har bara t-röd".
Min undring är således om man totalt slutat att producera tenol eller finns det någon som vet var man kan få tag i det?
Jag inser förtås att med alltfler gasolbrännanre av olika sorter så minskar efterfrågan på flytande stormköksbränsle, men vore kul att få tag i att ha såsom reserv.
/Nisse/
 
Förutom på macken brukar den (alt/och konkurrenten Origonol) finnas på alla båttillbehörsbutiker (Watski, SeaSea, Erlandsons, Hjertmans mm,osv). Den går bra i Origo/Elextrolux-köken på båtarna.
 
Hittar inte säkerhetsdatabladet på Jo sports spritbränsle (vilket borde kunna hittas enligt mig eftersom det är ett lagkrav) - däremot anges i addnature att den har 10% metanol och 90% etanol.

tenol har liknande blandningsförhållande men också butanon och 4-metylpenta-2-on i mindre halter (< 3%) som förmodligen agerar denatureringsämne.
 

avslutad210712

Gäst
Har aldrig haft problem att hitta Tenol på någon av mina lokala OKQ8-mackar
 
Tenol

Tenol använde jag för 15 år sedan. Den sotar ju inte men får du det i maten är det inte bra. Koktiden blir orimligt lång och den ersatte/kompletterade ju rödspriten men idag har ju de snabba och effektiva gasköken i princip tagit över. Det är skillnad att vänta 15minuter på en liter iskallt fjällvatten att koka upp jämfört med gaskökets 3 minuter. Viktmässigt sparar du ju också en del på ett gaskök och en gastub.
Jag skulle överge Tenoljakten och skaffa ett effektivt gaskök.
 
Som jag skrev inledningsvis, så är jag även ägare till en gasbrännare till mitt trangia (och den fungerar utmärkt). Spritbrännanren kom fram enbart vid "högbelastning".
Kan också nämna att jag på en större statoilmack i Helsingborg nu hittat något som kort och gott heter "Spisbränsle" och som enl uppgift har efterträtt den tidigare tenolen.
Kostade 49 kr/liter.
 
Tenol använde jag för 15 år sedan. Den sotar ju inte men får du det i maten är det inte bra. Koktiden blir orimligt lång och den ersatte/kompletterade ju rödspriten men idag har ju de snabba och effektiva gasköken i princip tagit över. Det är skillnad att vänta 15minuter på en liter iskallt fjällvatten att koka upp jämfört med gaskökets 3 minuter. Viktmässigt sparar du ju också en del på ett gaskök och en gastub.
Jag skulle överge Tenoljakten och skaffa ett effektivt gaskök.

Spritkök har ju som du säger en del nackdelar, de är långsammare, dock är väl koktiden på en liter vatten snarare 10 minuter än 15, om man har ett vindskydd till köket.
Det är också oprecist, regleras bara med full effekt, simmer och släckt.
En viss sotning får man också räkna med, till och med med Tenol som bränsle.
Är då ett spritkök helt värdelöst och utdaterat?
Nej, vill jag påstå.
Det finns ju fördelar också.
I motsats till det du skriver är ju ett spritkök i sig själv lättare än gasköket. Vid t.ex användande av Trangiakök med identiskt uppsätt förutom gas- resp spritbrännare blir viktskillnaden 68 gram i favör till spritbännaren.
Minimal vikt för bränslebehållare är ju för gasbehållare 98 g för 100 g gasbehållare, medan en liten lätt plastflaska kan användas till spritbränslet, för enkelhetens skull, låt oss säga en 1/2 liters läskflaska ca 25 g. Viktsparing blir då minst 73 g.
73+68=141 g i sparad vikt.

Räkna högt på spriten och säg att det går åt 40 ml för att koka 1L vatten, 40 ml sprit blir just under 36g per liter kokat vatten.
Räkna samtidigt lågt på gasen och säg att man kan klara att koka vatten med 5g bränsle.
Det gör en skillnad i vikt per koktillfälle på 31g.
Alltså krävs det minst 5 koktillfällen för att startvikten på spritköket ska bli högre.
Vid korta turer med enkel matlagning lönar det sig fortsatt med spritköket alltså, kan man leva med att skrubba lite sot av grytan när man kommer hem och något längre matlagningstid sparar man vikt med spritköket på en helgtur.
Med andra lösningar på kokset kan besparingen i vikt bli betydligt större.
Fördelar med gasbrännare är inget sot, snabb, steglöst reglerbar, lättare på långa turer.
Nackdelar är gastuben som måste åter till civilisationen, plastflaska kan ju evt brännas. Gastuber som är halvfulla skapar multitubdilemmat, använd klart den halvfulla tuben på en tur och börja sedan på en ny och du har 2 tuber att släpa runt på i packningen.

Summa summarum, ingen brännare är bäst på allt, anpassa brännare efter behov.
 
hmm...

Om man är säkerhetsmedveten och vet vad T-sprit kan ställa till med i form av spill som från någon tändkälla slår eld och brinner osynligt dagtid och att LEL och HEL är inom brännbar område för tex. luftvolymer inne i bränsleflaskan från ett antal plusgrader och uppåt och flaska följdaktigen kan explodera med upp till 8 bar inre tryck om en låga hittar in genom öppningen, eller vart fall kan poffa till så mycket att en stor del av spriten trycks ut och man har eldhav strax efter - så finns inte optionen 'liten plastflaska' utan det är säkerhetsflaskor med flamfångare (i form av lite längre smal rör) i korken som gäller typ det som trangia säljer och då finns det ingen vinst viktmässigt gentemot en gasolbehållare i plåt längre.

sedan att bränna plastflaska eller förpackningsmaterial i plast ute i mark är inte OK IMHO utan skall betraktas som att man lämnar soporna kvar efter besöket - med skillnaden att soporna inte syns lika mycket utan är i luften i form av brännavgaser och rök och delar av detta förmodligen inte så väl igenombränt heller.

Bär man med sig förpackningsmaterial ut så skall man också bära denna tillbaka och läggas i återvinningen där det är tillämpligt.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
lindhor Omnifuel och T-röd/Tenol? Kök och brännare 3

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.