Gelcoatfråga

Tänkte ge mig på att fräscha upp skrovet en smula nu till hösten och, någon med bättre koll än jag kanske kan ge lite råd där. Har ju jobbat med gelcoat filler en del när jag fixat lite djupare repor och så men, för det rent kosmetiska, det jag tänkte ge mig på nu, är den ju alldeles för tjock i konsistensen.

Någon som har en vet om det går att förtunna gelcoaten och i såna fall med vad för att få den att "flöda" bättre när man ger sig på det rent kosmetiska, de grunda reporna?

När jag lagt i filler i lite djupare repor har jag sen dragit en tejp över som både jämnar till (mindre slipjobb) och stänger ute luften. För det kosmetiska jobbet är det ju mer yta och då funkar ju inte tejp, har förstått att man då blandar i vax. I vilka proportioner?

Tacksam för råd och tips

/Rickard
 
Jag har målat om bordläggningen på min segelbåt med en tvåkomponentsfärg. Om jag inte minns fel var det Internationals "Perfection 709". Det jag gjorde först var att slipa lite på skrovet, så jag fick en yta färgen kunde fästa på. Efter slipningen använde jag en trasa indränkt i aceton för att göra mig av med slipdammet.

Teorin att spä ut gelcoat för att använda den som färg tror jag inte alls på: gelcoat skall användas som just gelcoat, inte som färgersättning. Därmed säger jag dock inte att det kommer att skita sig, det kan mycket väl fungera. Jag tycker "bara" att det är lite missbruk av gelcoat...
 
Gelcoat filler är uppblandat med ett "pulver" för att klara att fylla lite djupare repor. Det går att förtunna det med polyester men du har kvar en viss grynighet så ytan blir inte riktigt bra. Kulören kommer också att tunnas ut.

Prova istället att lägga i med en gummispackel och tejpa sedan över med brun packtejp under hårdningen.

Gelcoaten på en kanot är mest kosmetisk till skillnad från en båt som ligger i hela tiden och behöver skydd för vattenupptagning i glasfiberlaminatet. Vänta ett år till och sen följer du rådet att lacka om hela kanoten. En billackerare kan göra ett jättebra jobb och det blir inte speciellt dyrt om du väntar på en lucka i hans arbetsschema.
 
Jag har penselmålat min kajak ett par gånger med färgen som Uffe föreslår. Resultatet blir mycket bra om man följer anvisningarna i den instruktionsvideo som finns någonstans på Internationals hemsida.

Färgen är mycket slitstark och spricker inte som gelcoat. Efterbearbetning med slippapper och rubbing går bra men man bör i så fall låta färgen härda några veckor först
 
Fungerar inte topcoat då? Den ska ju vara lite tunnare,som filmjölk typ. Skall vad jag har hört penslas på. Det tänkte jag själv pröva.

Peter.
 
om du skall lägga igen repor kan du göra det med vanlig gelcoat och så lägger du en genomskinlig plastfilm över pch tejpar det tight mot skrovet detslätar till och ser till att den härdar syrefritt så blir det lätt att slipa och polera upp efteråt
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.