Hjälp med att hitta en Kniv!

Vet att det finns mängder med olika trådar om diverse knivar men jag söker lite finare knivar med polerade träskaft. Vet att det finns många massproducerade knivar som dessa och många handgjorda. Nu behöver jag hjälp med att hitta den rätta. Söker knivar i stil med denna, träslaget spelar inte så stor roll och den behöver inte vara handgjord.

92b.jpg
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
En liten fråga

Hur och med vad håller du den vid minus 25 grader?
Det finns en anledning till varför vi inte gjort traditionella knivar med metall synlig i skaftet och varför det kryllar av metallskaftade knivar runt medelhavet.
//J
 
Min tanke var inte att använda kniven vid -25 utan som en lite finare brukskniv när man är ute i skogen och lufsar i gbg trakterna. Det blir sällan -25.
 
Hur och med vad håller du den vid minus 25 grader?
Det finns en anledning till varför vi inte gjort traditionella knivar med metall synlig i skaftet och varför det kryllar av metallskaftade knivar runt medelhavet.
//J

Problemet vid -25 kan väl inte vara så stort. Antingen handlar det om snabbanvändning eller också om att hålla kniven i en handske. Kylefekten vid -25 är sådan att det nog mest är utsidan av handen som blir kallast. Vid mer moderata temperaturer när det är möjligt att vara barhänt kanske problemet du nämner är mer än ett akademiskt problem.

Vill också spekulera i om det du skriver om holkar och kylvisdom inte bara är en vandringsmyt. Traditionellt sett så var det kanske svårt att tillverka en metallholk för hand och därigenom tog man genvägen att skippa den.

Vad gäller helmetallskaft har du nog troligen rätt.

Bosse
 
Problemet vid -25 kan väl inte vara så stort. Antingen handlar det om snabbanvändning eller också om att hålla kniven i en handske. Kylefekten vid -25 är sådan att det nog mest är utsidan av handen som blir kallast. Vid mer moderata temperaturer när det är möjligt att vara barhänt kanske problemet du nämner är mer än ett akademiskt problem.

Vill också spekulera i om det du skriver om holkar och kylvisdom inte bara är en vandringsmyt. Traditionellt sett så var det kanske svårt att tillverka en metallholk för hand och därigenom tog man genvägen att skippa den.

Vad gäller helmetallskaft har du nog troligen rätt.

Bosse

Ja absolut jag håller med.

Seved
 
Hur och med vad håller du den vid minus 25 grader?
Det finns en anledning till varför vi inte gjort traditionella knivar med metall synlig i skaftet och varför det kryllar av metallskaftade knivar runt medelhavet.
//J

Hur gör du när du handskas med kastruller, köksdetaljer, skidbindningar, skotermotordelar, ryggsäcksramar etc. när det är -25? Jo man använder någon form av VANTE. Ditt problem är ett teoretiskt sådant. Om man ska dra ditt exempel till sin spets kan man alltså inte en sätta tummen på baksidan av bladet för ökad kontroll eftersom man då riskerar förfrysning.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips