• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Mentala äventyr !

Har precis läst en bok som heter "Geniala idioter" med Darold A Treffert. Människans hjärna kan verkligen vara helt sanslös.

En gravt handikappad pojke kunde varken läsa eller skriva och hade ej någon skolgång - utvecklades till att bli en blixträknare. Efter 90 sek kunde han svara på hur många sek en människa har som levt i 70 år, 17 dagar, och tolv timmar. En anna fråga löd "Om en farmare har sex suggor och varje sugga får sex smågrisar som är honor första året och de sedan förökar sig i samma takt tills det har gått åtta år, hur många suggor skulle farmaren då ha ?" Efter tio minuter kom det rätta svaret: 34 588 806 st

Ett par tvillingar kan ange vilken veckodag som helst inom en tidsrymd av 80000 år, 40000 bakåt och 40000 framåt. Detta gör de snabbare än en dator och lika exakt.

En blind pojke som i tio års åldern hade svårt att gå, tvätta sig och äta själv - utvecklades till en blixträknare. Han var också orolig, destruktiv och gjorde tics-liknande rörelser.

På frågan 2 upphöjt till 30 så kom svaret på 40 sek, 1 073 741 824. Ett annat problem var när han skulle ange värdet på x och på y i x + y = 707 353 209, om x och y är hela tal och y har fyra siffror. På 28 sek angav han 891 upphöjt till 3 + 5238. Kubikroten ur 465 484 375 ( som är 775 ) kom svaret på 13 sek.

Detta är bara ett urval och läs boken och bli fascinerad över vår hjärnas kapacitet under extrema förhållanden.
 
Oj då !
Jaa, va ska en säga, jag kan inte räkna ut hur många skopor kaffe
jag ska lägga på i bryggaren, olika varje gång...
 
Japp, det kallas savant-syndrom och är mycket ovanligt. Det märkliga ibland dessa blixträknare är att de ofta ej kan utföra vanlig räkning. Om man exempelvis frågar vad man får tillbaka på en 100 lapp om man köpt för 45 kr så kan de omöjligt återge rätt svar. Eller be dem räkna upp till 30.
 
läste om något liknande i illustrerad vetenskap, om autistiska personer som var riktiga snillen på vissa saker tex komma ihåg saker, detaljer, men hade svårt för vanliga saker tex att cykla. ett exempel är ju han i filmen Rainman, han finns på riktigt, om man frågar honom tex vem som fick Oscarspriset för bästa biroll 1968 eller något så svarar han direkt! helt otroligt
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.