Utveckling av Stenbrottet i Stenhamra

Ganska centralt i Stenhamra på Färingsö, utanför Stockholm, finns ett gammalt stenbrott som togs ur bruk 1937. Jag har bott i området innan jag började klättra så jag vet inte hur bra klipporna är. Är det någon som känner till detta område och vet varför det inte klättras där?
Är det för att det inte är naturliga klippor? Jag har kolla Naturvårdsverkets karta över skyddad natur och stenbrottet är inte upptaget, dessutom ligger det så att boende i området inte borde bli störda.

Hittade några bilder på nätet:
http://www.stenbrottet.nu/bild/klippa.jpg
http://www.stenbrottet.nu/bild/vy3.jpg

Det finns fler på http://www.stenbrottet.nu men det visar bara en liten del av allt som finns.

Länk till karta:
http://kartor.eniro.se/query?&what=...;660;616&mapcomp=;;;;;;;;;;;;;;0;0;;;;0&stq=0
 
Det har klättrats i stenbrottet i Stenhamra, fast det var länge sedan. Om man läser i Stockholmsföraren från 1996 (som jag iofs inte har med mig på jobbet där jag sitter just nu) så finns åtminstone två leder, bl.a. "En krallig transvestit" (minns inte grad, men tror den var i 6:a-registret). Den gjordes av Classe Jelinek, Danne Engström m.fl. cirka 1983.
Om du inte har Stockholmföraren får du väl sälla dig till den skara som håller tummarna för att den nya kommer ut i vinter, eller i vart fall innan nästa säsong.
 
Per är lite slarvig som inte har Stockholmsföraren med sig på jobbet!
Nu är han ju å andra sidan begåvad med ett minne som gör att det går bra ändå; vill dock bara klara ut återstående detaljer:

Enligt föraren gjordes nämnda led av Claes Jelinek, Daniel Bidner samt Magnus Buhre 1986.

Det är den tydliga arêten längst inne i brottet, och utöver att den är 10 m och 6+ så konstateras att den saknar säkringsplaceringar men anses tekniskt lätt för sin grad...

-91 kom Lundahl och Sehlin på besök och gjorde ytterligare en 6+; Som smort, ett tydligt öppet hörn även det längst in i brottet. Ca 10 m och som många andra Lundahl/Sehlin-leder så har den (två) borrbultar.

Mitt minne är nog inget vidare, men å andra sidan har jag alltid en förare på jobbet!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
seon Vad har betytt mest för klättringens utveckling? Klättring allmänt 38
surfban pryl utveckling Klättring allmänt 1

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.