Vägbom och "privat väg" skylt

Tjena.

Jag ville bara kolla om det är någon annan som känner till vad som gäller.
På ett ställe där vi cyklar ibland så är det en grusväg som går upp i skogen. Det är en låst vägbom över vägen och det finns dessutom en skylt som säger "Privat Väg".

Vad gäller?
Är det ok att cykla på en sådan väg?
Vad har man för rättigheter/skyldigheter där som cyklist?

Antar att det rätta vore att kolla vem som äger vägen och fråga dom om det är ok att man cyklar där.
Hur får man reda på vem som äger en väg?

/Mattias
 
Det finns så många regler.

Många privata vägar har statsbidrag. De har dock oftats ingen bom, utan en skylt som säger 'Här slutar allmän väg'. Detta innebär FRITT FRAM, för staten betalar delar av underhållet.

Vad som gäller helt privat finansierade vägar vet jag faktiskt inte, men sålänge man inte sliter på dem så bör det ju inte vara annorlunda än att ta sig fram på en stig i skogen. Dvs vanlig hyfs som gäller, väl.
 
Privat väg

Här kommer allemansrätten in eftersom det är fritt att cyckla även i skogen, så är du utanför det som kan vara en tomt så kan du fritt cyckla på vägen. Detta gäller dock inte moped.
 
Förbud?

Markägare kan förbjuda motortrafik på en privat väg, men inte gång- och cykeltrafik.

Större markägre (som har lite koll på det juridiska) sätter oftast upp skyltar med "motortrafik förbjuden" eller "ej obehöriga motorfordon". Det är de i sin fulla rätt att göra. Mindre markägare kan ibland ha satt upp skyltar med "fordonstrafik förbjuden". Som cyklist kan man lugnt strunta i dessa skyltar (dock ej om de sitter inne i samhällen och städer!).

Sedan kan man ju undra vad markägaren skall med en väg till om det inte får framföras några fordon på den. Undrar om de har tänkt på det när de sätter upp sina skyltar om "fordonstrafik förbjuden"...

Finns det en bom och en skylt om "privat väg" får man teoretiskt köra alla typer av fordon där (även bil). Bomen hindrar ju dock det mesta. Får man sitt foron under eller vid sidan av bomen (utan att köra motorfordon i terräng) har man således rätt att köra. Man trotsar ju ingen förbudsskylt.

Peter
 
Har fått svar

Enligt allemansrätten (http://www.naturvardsverket.se/dokument/friluft/alleman/enskvag/enskvag.htm) så kan man bara förbjuda motorfordon. Självfallet finns det undantag, men det var bra läsning på Naturvårdsverket.

Utdrag från Naturvårdsverket:
"Motortrafik - vägens ägare avgör
Vägens ägare får bara stänga av vägen för trafik med motordrivna fordon. Ägaren kan inte förbjuda någon att t.ex. gå, cykla eller rida på vägen. Däremot finns möjlighet att genom lokala trafikföreskrifter förbjuda annan trafik än med motordrivna fordon. Sådana förbud är dock ovanliga. Att gå, cykla eller rida på en enskild väg anses ingå i allemansrätten under förutsättning att vägen inte tar skada. Lokal trafikföreskrift meddelas av länsstyrelsen för vägar utanför tättbebyggt område, och i övriga fall av kommunen."

"Skyltning
Utan tillstånd från kommunen är det förbjudet att sätta upp skyltar som avvisar allmänheten från område av betydelse för friluftslivet. En enskild väg får inte skyltas med förbud mot gångtrafik eller cykling, och i normala fall inte heller mot ridning. Reglerna återfinns i Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning.

Skyltning av regler som grundas på lokal trafikföreskrift ska normalt utföras av kommun eller Vägverkets region. Villkor för parkering som markägaren bestämt ska skyltas med vägmärken. Skyltning med övriga vägmärken, som varningsmärken och vägvisare, svarar normalt markägaren för."


/Mattias
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.