Friluftsmat Recept, ingredienser mm

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2012-02-25, 20:11
elka9110 elka9110 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 47
fråga Blågrön lök

Jag torkar lök inför friluftsaktiviteter, hackad schalotten, vitlök samt vanlig gul, och nu efter två timmar har den antagit en blågrön nyans? Vaa??? Jag har 45-50 grader i ugnen (har en termometer instucken), en slev i öppningen och torkar på en plåt med bakplåtspapper. Någon som har en förklaring??? Är det fortfarande ätbart? Liknande erfarenheter någon?
Svara med citat
  #2  
Gammal 2012-02-25, 20:44
MonicaKa MonicaKa är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 023
I förrgår köpte jag en bok som heter "Matmolekyler - Kokbok för nyfikna". Om röd lök står det: "Till råga på allt kan den anta en bedrövlig blågrön nyans. Färgen beror på att antocyaniner som ger det mesta av färgen antar olika färg vid olika pH."
Just här står det inte om det kan ske vid torkning, och det var ju inte just rödlök du hade, men det är nog naturliga och ofarliga reaktioner. Lök har lätt att oxidera när den är uppskuren.
När jag köper en viss hämt-thai-rätt och inte orkar äta allt på en gång utan sparar för att äta som rester, är just rödlöken blågrön. Fult men smakar ok.
Hoppas detta gav dig något.

Edit - länk:
http://www.adlibris.com/se/product.a...FREumAodLjkaOQ

Senast redigerad av MonicaKa den 2012-02-25 klockan 20:56
Svara med citat
  #3  
Gammal 2012-02-25, 22:04
skogsbaronen skogsbaronen är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 115
Hackad vitlök (i typ gryta eller röra av något slag) kan bli grön och smitta av sig på andra ingredienser. Smakar konstigt dessutom.

Det kanske är helt ofarligt, men det ser inte bra ut =)
Svara med citat
  #4  
Gammal 2012-02-26, 05:07
KLAGER KLAGER är inte uppkopplad
 
Inlägg: 5 928
Det är vanligare med vitlök, men förekommer också med vanlig lök

http://whatscookingamerica.net/Q-A/bluegarlic.htm
Svara med citat
  #5  
Gammal 2012-09-24, 09:06
niklaz niklaz är inte uppkopplad
 
Inlägg: 4 288
Mögelgrönt lökhack

Jag gjorde äggmuffins för ett tag sen där man kör smeten i muffinsform i 20-25 minuter. Slängde i lite hackad lök för första gången och den såg möglad och klar ut... Ville inte kasta 10 ägg så jag stoppade i mig dem då jag ju var säker på att inget var dåligt. Såg inte särskilt roligt ut...
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 14:24.


 

Logga in

Friluftsguiden


Gotar AB
KRAV-märkt friluftsmat, snabbmat och vegetariskt
Addnature.com
Online-affär med mängder av friluftsprylar.
SARInfo Sweden
Kurser, Böcker & Nödsändare (PLB), SPOT